Olympisch eten in Korea: dubu-jorim

dubu-jorim-glutenvrij

Mijn neefje woont in Korea.
Korea, is dat niet dat land waar de olympische spelen zijn? Ik heb helemaal niets met sport kijken en moest dus ook navragen of ze al begonnen zijn. Maar ik heb wel wat met eten! Daarom vroeg ik mijn neefje en zijn vrouw om een leuk, Koreaans recept voor op mijn website.

Hello Mirjam,

A korean meal normally consists of rice with a soup or stew and other side dishes. At home people normally make one side dish and eat it for a few days, so the fridge is full with cold dishes which we eat with the rice.

I thought of two quite easy recipes, one is marinated tofu and one is marinated beef.

Most other dishes need special korean ingredients, might be hard to find. In the above dishes, you can leave out the red pepper if you don’t want it to be spicy.

Good luck!

“Hallo Mirjam,
Een Koreaanse maaltijd bestaat normaal uit rijst met soep of stoofschotel en andere bijgerechten. Thuis maken mensen normaal gesproken een bijgerecht en eten het een paar dagen. Dus de koelkast staat vol met koude gerechten die we met de rijst eten.

Ik dacht aan twee vrij gemakkelijke recepten, een is gemarineerde tofu en een is gemarineerd rundvlees. De meeste andere gerechten hebben speciale Koreaanse ingrediënten nodig, misschien moeilijk te vinden. In de bovenstaande gerechten kunt u de rode paprika weglaten als je niet wilt dat deze pittig is.
Succes!”

Koreaanse dubu-jorim (pittige gestoofde tofu)

Voor 2 personen, bereidingstijd 45 minuten.

Ingrediënten:

  • 1 scheut olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • 1 pak tofu
  • 1 kopje rijst
  • 1 eetlepel sojasaus
    (Ik denk dat de Japanse sojasauzeni het dichts in de buurt komen. Let er op dat je een variant neemt die geen gluten bevat)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 pepertje
  • 1/2 beker water
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel sesam zaad
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 2 eieren

Het liefst serveerde ik deze maaltijd met kimchie, maar helaas kost dat meer tijd om te maken dan de paar uur die ik had. Daarom smokkelde ik een beetje en serveerde er zelfgemaakte atjar bij. Daarnaast kwam er nog wat tomaatjes, komkommer en paprika op tafel.

Bereiding:

  1. Zet een pan water op het vuur voor de rijst en breng deze aan de kook.
  2. Snij de tofu door midden en vervolgens in plakjes van een kleine centimeter.
  3. Doe de scheut olie in een koekenpan en verwarm dit op hoog vuur. Als de koekenpan goed warm is, leg je voorzichtig de plakjes tofu in de pan. Bak je plakjes ongeveer 7 tot 8 minuten. Als de tofu aan de onderkant bruin en krokant wordt, draai je ze op en bak je nog 7 tot 8 minuten.
  4. Snij ondertussen de ui, de knoflook en het pepertje klein.
  5. Zodra het water kookt, voeg je de rijst toe en kook deze volgens de verpakking.
  6. Doe in een beker: 1/2 beker water, sojasaus, zout, suiker en fijngesneden pepertje. Roer goed en zet aan de kant.
  7. Als de tofu aan beide kanten bruin is, leg je de plakjes op een bord.
  8. In de koekenpan doe je nu de ui en de knoflook. Bak totdat ze een beetje bruin zijn.
  9. Voeg de saus toe en kook totdat het een beetje ingedikt is.
  10. Bak de eieren in de andere koekenpan.
  11. Doe de tofu bij de saus en laat een minuutje mee koken zodat de tofu de saus een beetje kan absorberen.
  12. Schenk de sesamolie over de dubu-jorim en strooi de sesamzaadjes er over.
  13. Serveer alles in aparte bakjes.
    Eet smakelijk!

dubu-jorim-glutenvrij

Deze vind je misschien ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *