PreventCD, nieuwe bevindingen

Op 25 maart was ik bij een lezing over PreventCD. Mijn oudste dochter doet mee aan het PreventCD onderzoek. Bij dit grootschalige onderzoek werd een hypothese bekeken: Kan het geven van kleine hoeveelheden gluten aan zuigelingen het ontwikkelen van coeliakie voorkomen?
Helaas blijkt dat niet zo te zijn. Maar we zijn wel vele andere dingen te weten gekomen door dit onderzoek. Onder andere dat meisjes ook op zeer jonge leeftijd meer kans hebben op coeliakie dan jongens. Kijk voor meer bevindingen op mijn blog uitslagen PreventCD.

Aan dit onderzoek doen kinderen mee die een broer, zus of ouder met coeliakie hebben. Zij hebben dus ca. 10 keer meer kans om coeliakie te ontwikkelen dan een ander kind.
Omdat dit een unieke groep kinderen is, waarvan heel veel informatie al opgeslagen is, blijft PreventCD deze kinderen volgen. Nieuwe hypotheses kunnen getoetst worden aan al bestaande informatie of nieuw in te winnen informatie. Zo zijn er weer nieuwe resultaten bij een al ‘afgerond’ onderzoek.

Coeliakie wordt veroorzaakt door een combinatie van genen, afweersysteem en omgeving.
Je genen en je afweersysteem kan of wil je niet beinvloeden (de oplossing is erger dan de kwaal). Omgeving kan je wel beinvloeden. Maar wat in je omgeving heeft invloed op het ontwikkelen van coeliakie?
Dat probeert PreventCD uit te zoeken. 

PreventCD bestaat volgend jaar 10 jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in 10 landen, met 17 partners (ziekenhuizen, labs, enz.) met families waar coeliakie al voor komt.
Niet alleen wordt er naar eigen studieresultaten gekeken, maar ook naar andere studies.
Zo is nu bekend dat de ontwikkeling van coeliakie NIET beinvloed wordt door:

 • Het land waar het kind vandaan komt;
 • Familie karakteristieken, dus of je vader of je moeder coeliakie heeft;
 • De vaccinatie tegen het rotavirus.
  In Spanje worden alle kinderen gevaccioneerd tegen het rotavirus. In Spanje zijn niet sygnyficant meer kinderen met coeliakie dan in de andere landen.
 • De hoeveelheid en manier van gluteninname.
  In alle landen hebben de kinderen van PreventCD even vaak coeliakie ontwikkeld. Ook in landen waar minder brood wordt gegeten. Of in landen waar meer pasta wordt gegeten.

De helft van de kinderen met coeliakie groeit normaal, heeft dus geen groeiachterstand.
Bij de kinderen die mee doen aan PreventCD had nagenoeg geen 1 een groeiachterstand. De coeliakie werd al ontdekt voordat ze echt ziek konden worden.

Tijdens de publicatie van eerdere resultaten werd al duidelijk dat meisjes vaker coeliakie krijgen dan jongens. We wisten al dat het blij vrouwen vaker voor komt, maar we wisten niet dat het verschil al op zo’n jonge leeftijd ontstaat. Waarom is dat zo? Komt dat door genen, door hormonen of door iets anders?

Tenslotte: Van de 944 kinderen die mee doen aan het onderzoek, had in december 2016 19,5% coeliakie:

 • op de leeftijd van 3 jaar had   5,2% coeliakie
 • op de leeftijd van 5 jaar had 10,8% coeliakie
 • op de leeftijd van 7 jaar had 17,4% coeliakie
 • op de leeftijd van 9 jaar heeft 19,5% coeliakie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *