Reizen met coeliakie

Op het Coeliakieforum las ik een aantal goede reistips van Aad:

Eigenlijk kan je kiezen:  4 weken lang heel eenvoudig en vaak veel hetzelfde eten en genieten van je vakantie of risico’s nemen en  de helft van je vakantie ziek worden.  

Een aantal tips, welke ik afgelopen jaren gelezen heb.

Neem van huis mee:

  1. Een drietal “tupperware-achtige”  dozen die je in elkaar kunt stoppen met goede afsluitbare deksels.
  2. Een blikopener, dunschiller, mes, vork en lepel.
  3. Een pak boekweitcrackers per week vakantie. In Nederland zijn deze crackers te koop bij o.a. Ekoplaza. Boekweit crackers blijven wekenlang knapperig vers ook buiten de verpakking, zijn licht, smaken goed en zijn voedzaam.Bloemenbrood
  4. Een zout en peper strooier.
  5. Eventueel een paar pakjes Saroma (Dr.Oetker) puddingpoeder.
    Saroma5
  6. Een aantal pakjes Zonnatura pindarepen en sesamzaadrepen. Of Nuts, snickers o.i.d.
  7. Pillen tegen diarree. (imodium, kruidvat).
  8. Doosje kippen/runderbouillonblokjes  om soepje te maken op hotelkamer

Alles bij elkaar 2 kilo bagage en het past in een grote schoenendoos.

Overal ter wereld te koop:  Coca Cola, melk, tomaten, uien, paprika, komkommer (soms kleintjes), wortels, fruit (banaan, mango, sinaasappel, appel), eieren, blikken fruit (ananas, perzik etc), blikjes tonijn of zalm, pinda’s en noten, dadels, vijgen

Tomaat, ui, en paprika in kleine stukjes snijden en in tupperwaredoos stoppen. Een voedzame rauwkostsalade voor tussendoor.
Stukjes gesneden fruit (vers of blik) in tupperwarebakje 2 voor tussendoorhapje

Ontbijt: Laat in hotel een 4 tal eieren koken. Deze blijven dagenlang goed ook buiten de koeling. Op een boekweitcracker een gekookte ei.
Melk eventueel in tupperwarebakje 3 gemengd met paar lepels saroma voor een pudding. Wat vers fruit.

Middaghap of tussendoor:  Rauwkostsalade, fruit uit bakje, wortel, rauwe stukjes komkommer of met zout (erg lekker), gekookte ei.
Later bij nog meer honger:  pinda’s of noten, cracker met zalm of tonijn uit blik of cracker met plakjes tomaat, zout en peper.

Coca Cola (regular) is overal ter wereld van de zelfde samenstelling en glutenvrij (wel het Merk coca cola en geen lokale merken). Erg goed bij diarree, is ook ongekoeld te drinken en geeft erg veel energie.

Warme maaltijd in restaurant/hotel: vertrouw (vooral in dit soort landen) niemand. Witte rijst met wat groenten. Eventueel gegrild vlees. Geen sauzen.  Probeer wel dieetkaartje/pasje mee te nemen.
Wat je die paar weken eet is tegen elk dieet in maar je krijgt wel voldoende energie en vitaminen binnen. Helaas geen culinaire hoogtepunten maar hoogtepunt van zo’ n vakantie is toch genieten van het land en de cultuur, eten is bijzaak.

bron: aad op coeliakieforum

Deze vind je misschien ook interessant

Één reactie op “Reizen met coeliakie

  1. Pingback: #wijbloggenglutenvrij: extra (glutenvrij) verwend worden op vakantie | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *