Regelmatig zie ik berichten langskomen over satesaus: Welk merk is glutenvrij, welk merk niet (meer). Maar het is zo makkelijk om zelf satesaus te maken!
Satesaus
Ingredienten:
- halve pot Pindakaas (de goedkoopste uit de winkel)
- 3 dl water (of melk, of kokosmelk)
- scheutje Ketjap manis
- Sambal, naar smaak (ik gebruik voor de kinderen een flinke mespunt)
Optioneel:
- 2 teentjes knoflook, fijngeknepen
- 1 el azijn
- 1,5 el suiker
- 1 uitje, gesnipperd
- 1 tl ketoembar (korianderzaad)
- 1 tl djinten (komijnzaad)
- 1 tl laos
- gemalen pinda’s
- als het te pittig is, voeg wat appelstroop toe
Bereiding:
Fruit het uitje in een steelpannetje.
Voeg het water en de pindakaas toe. Roer totdat het goed gemengd is.Voeg de andere ingredienten toe. Proef of er iets toegevoegd moet worden. Laat het geheel op laag vuur doorkoken en blijf goed roeren, zodat de saus niet aanbakt.
Laat de saus onder voortdurend roeren doorkoken totdat die de gewenste dikte heeft bereikt.
Wij eten dit regelmatig bij een mini-rijsttafel met rijst, gekookte sperciebonen, atjar, seroendeng, eitje en plakjes komkommer.
Ook lekker bij gado-gado, een sateetje of bij frietjes.