Satesaus

Regelmatig zie ik berichten langskomen over satesaus: Welk merk is glutenvrij, welk merk niet (meer). Maar het is zo makkelijk om zelf satesaus te maken!

Satesaus
Ingredienten:

  • halve pot Pindakaas (de goedkoopste uit de winkel)
  • 3 dl water (of melk, of kokosmelk)
  • scheutje Ketjap manis
  • Sambal, naar smaak (ik gebruik voor de kinderen een flinke mespunt)

Optioneel:

  • 2 teentjes knoflook, fijngeknepen
  • 1 el azijn
  • 1,5 el suiker
  • 1 uitje, gesnipperd
  • 1 tl ketoembar (korianderzaad)
  • 1 tl djinten (komijnzaad)
  • 1 tl laos
  • gemalen pinda’s
  • als het te pittig is, voeg wat appelstroop toe

Bereiding:

Fruit het uitje in een steelpannetje.
Voeg het water en de pindakaas toe. Roer totdat het goed gemengd is.Voeg de andere ingredienten toe. Proef of er iets toegevoegd moet worden. Laat het geheel op laag vuur doorkoken en blijf goed roeren, zodat de saus niet aanbakt.
Laat de saus onder voortdurend roeren doorkoken totdat die de gewenste dikte heeft bereikt.

Wij eten dit regelmatig bij een mini-rijsttafel met rijst, gekookte sperciebonen, atjar, seroendeng, eitje en plakjes komkommer.
Ook lekker bij gado-gado, een sateetje of bij frietjes.

sate saus

Bronnen:
//www.smulweb.nl/recepten/1100965/De-satesaus-van-mijn-moeder
//lekkerhapje.nl/2006/12/13/pindasaus/

Deze vind je misschien ook interessant

6 reacties op “Satesaus

  1. Pingback: 7 tot 10 maaltijden | Ik ben glutenvrij

    • Wij gebruiken ketjap van Improba.
      Een tijd geleden stond in de Glutenvrij een artikel over ketjap. Ketjap zou altijd volledig glutenvrij moeten zijn. Niet alleen omdat er geen tarwe in hoort te zitten, ook omdat ketjap gefermeteerd moet zijn (en dus de gluten ‘opgelost’). Helaas is dat bij onze, westerse ketjap meestal niet het geval.

  2. Pingback: Prinsessenboontjes | Ik ben glutenvrij

  3. Pingback: Bakjes-eten | Ik ben glutenvrij

  4. Pingback: Kookboek: Lekker glutenvrij | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *