Spontaniteit, ondanks je coeliakie

Spontaan glutenvrij uit eten, spontaan een dagje weg of spontaan bij iemand blijven eten? Natuurlijk kan dat! Zelfs met coeliakie*!
In deze blog geef ik voorbeelden om jou te inspireren.

Begin deze week schreef ik een blog over 10 nadelen van het glutenvrije dieet.
Dit lijstje maakte ik natuurlijk niet alleen, hiervoor vroeg ik inspiratie op Facebook en Instagram. En weet je wat het meest genoemde nadeel was? Het gebrek aan spontaniteit. Niet meer spontaan uit eten gaan, niet meer spontaan een dagje weg, niet meer spontaan bij vrienden blijven eten.

Ik heb ondertussen genoeg ervaring opgedaan en laat me zelden weerhouden door mijn glutenvrije dieet. In deze blog geef ik voorbeelden voor spontaan uit eten gaan, dagje weg en blijven eten. Ik verdeelde voorbeelden in 3 verschillende thema’s: Spontaniteit door voorbereiding, spontaniteit door omdenken en spontaniteit door het gewoon te doen.

Spontaniteit door voorbereiding

Het klinkt tegenstrijdig, maar als je de voorbeelden ziet snap je wat ik bedoel.

 • Uit eten: Een weekendje weg met een vriendin naar een onbekende stad. Heerlijk!
  Van te voren zoek ik uit waar ik glutenvrij kan eten. Ik maak een lijst en vaak ook een kaartje waar deze restaurants te vinden zijn. Soms zet ik zelfs de openingstijden op de kaart. Zo kunnen we op elk moment het dichtstbijzijnde glutenvrijvriendelijke restaurant naar binnen stappen.
 • Dagje weg: Een dagje naar de dierentuin met de kinderen. Gezellig!
  Ik heb thuis altijd een blik (of vriezer) met goed vullende snacks en stop een paar hiervan in mijn tas. Daarnaast zoek ik van te voren uit of er in die dierentuin glutenvrij eten te krijgen is. Zo kunnen we op het moment zelf beslissen of we dat patatje pakken, of toch die krentenbol uit mijn tas. (Of allebei ;-))
 • Blijven eten: Bijna elk jaar stuur ik een email naar vrienden en familie met uitleg over het glutenvrije dieet en tips voor glutenvrij lekkers. Mede hierdoor zijn zij een beetje voorbereid als wij onverwacht langs komen of onverwacht langer blijven. Mijn schoonmoeder bijvoorbeeld, heeft alleen nog maar glutenvrije sauzen (in knijpfles) en glutenvrije soep in huis. Omdat ze weet welke snackbar in de buurt glutenvrije friet maakt, staat een glutenvrije maaltijd zo op tafel!

Spontaniteit door omdenken

Ik schreef laatst al een blog over omdenken bij coeliakie.

 • Uit eten: Ik heb dit nog nooit gedaan, maar ik vind het echt een fantastisch voorbeeld: Glutenvrije pizza bestellen in een restaurant waar je niet glutenvrij kunt eten!
  (Binnenkort plaats ik een blog met pizzaria’s waar je glutenvrij kunt eten – en vaak ook laten bezorgen)
 • Dagje weg: Ik ging met mijn dochters een dagje naar Steenwijk. Het was druk in de stad, zo druk dat in de keukens van de restaurants ‘de kruimels in het rond vlogen‘. De eigenaar zei dat wij normaal goed in haar restaurant konden eten, maar nu niet. En zeer waarschijnlijk ook niet in de andere restaurants in de stad. Dus we verzonnen een andere oplossing: We gingen naar de Albert Heijn, verzamelden een lekkere picknick en aten deze op in het park.
 • Blijven eten: “Mag ik bij Sofie blijven eten?” roept Mirthe over de schutting tijdens de verjaardag van het buurmeisje. Ik breng een glutenvrij stokbroodje en samen met de kaasjes en rauwkost die daar al zijn, heeft zij een prima maaltijd.

Spontaniteit door het gewoon te doen

 • Uit eten: Stap dat restaurant in, vraag wat de mogelijkheden zijn. Misschien kan je slechts een gebakken eitje eten. Misschien beslis je dat de kok zo weinig van glutenvrij dat je beter naar het volgende restaurant kan stappen. Maar misschien wordt je ook positief verrast en krijg je een heerlijke, glutenvrije maaltijd!
 • Dagje weg: Mijn hoofd (en mijn website) zit vol met lijstjes. Ik weet dus meestal wel waar ik moet zoeken. Bijvoorbeeld: In 2019 waren we een dagje naar Attractiepark Hellendoorn. Daar kan je glutenvrij eten. Maar wij gingen nog een rondje in de achtbaan, en nog een rondje in de wild water val, en nog een keer van de waterglijbaan, en nog een rondje in … En toen was het opeens sluitingstijd en konden we niet meer op het park eten.
  Met hulp van de hotspotkaart van Maak het glutenvrij vonden we In de Tonne in het dorp Hellendoorn. En daar konden we inderdaad prima eten! Mirthe een frietje met een gekookt ei en appelmoes. Ik een poke bowl.
  Deze lijst van Marit is goud waard. Maar ook mijn Glutenvrije kaartenGlutenvrije tips voor (Europese) steden en mijn lijst met Kindvriendelijke restaurants zijn zeker het onthouden waard!
 • Blijven eten: Het bezoek bij vrienden is zo gezellig dat we de tijd vergeten. Zullen we blijven we eten? Samen met de gastheer duik ik de keuken in om te kijken naar de mogelijkheden. En net als in bijna elke keuken, is hier heel veel te vinden wat van nature glutenvrij is. Samen draaien we een heerlijke maaltijd in elkaar.
  En als er niets in de voorraadkast is, is de supermarkt meestal niet ver weg en bijna altijd open.

*Waar ik hier coeliakie schrijf, bedoel ik natuurlijk ook glutensensitiviteit, Dermatitis herpetiformis of enige andere vorm waarbij jij glutenvrij eet voor je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *