10 nadelen van het glutenvrije dieet

Het is vandaag Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar. Buiten is het koud en donker, de vrolijke kerstversiering is grotendeels weg gehaald, de vakantie is ver weg en de meeste goede voornemens zijn inmiddels mislukt.

Internet staat vol met tips om deze dag door te komen, om er iets positiefs van te maken. Maar soms is het juist fijn om te zwelgen, om te bedenken wat er allemaal stom is, wat er allemaal mis kan gaan. Eventjes neuroten.

Dus vandaag: de 10 grootste nadelen van het glutenvrije dieet

<foto regendruppels>

Bron foto: mijn dochter Eva

Waarom zwelgen?

Bij mijn Eerste Hulp bij Coeliakie staat het al: Het glutenvrije dieet is moeilijk, daar mag je best zo af en toe even over zeuren:

“OVERIGENS MAG EEN MENS ZICHZELF BEST EEN BEETJE ZIELIG VINDEN. WANT, ZO STOND IN HET GRATIS KRANTJE DAG, JEZELF ZIELIG VINDEN HELPT TEGEN DEPRESSIE. VOLGENS DE AMERIKAANSE PSYCHOLOOG MARK LEARY IS JEZELF ZIELIG VINDEN (ZELFCOMPASSIE) EEN BETERE REACTIE OP TEGENSLAG DAN JEZELF OP DE KOP GEVEN. DAARMEE VOORKOM JE VEEL DEPRESSIE, WOEDE EN VERDRIET. ZELFCOMPASSIE BETEKENT: BEGRIP TONEN, AARDIG ZIJN, BESEFFEN DAT HET NORMAAL IS OM FOUTEN TE MAKEN EN OPHOUDEN JEZELF TE KWELLEN MET NARE GEDACHTEN.”

Kortom: We gaan nu even onszelf heel zielig vinden!

De 10 grootste nadelen van het glutenvrije dieet

 1. Ziek worden na een glutenfout (kijk hier voor mijn ziekteverloop);
 2. Ondanks dat je zo goed glutenvrij eet, toch klachten houden;
 3. Niet mee kunnen doen met de rest bij bijvoorbeeld een traktatie of barbecue;
 4. Spontaniteit! Lastig om spontaan bij iemand blijven eten, onvoorbereid een dagje weg te gaan of om spontaan uit eten te gaan.
  Ik schrijf binnenkort een blog over hoe ik wel de spontaniteit in mijn leven houd.
 5. Altijd etiketten lezen, altijd navragen voordat je iets in je mond stopt;
 6. Voor jezelf op moeten komen: Uitleggen wat coeliakie* is, uitleggen wat glutenvrij is, uitleggen wat kruisbesmetting is, vragen of ze speciaal voor jou iets glutenvrij halen of maken, nogmaals vragen of het wel echt glutenvrij is, het lef hebben om het niet te eten als je het niet vertrouwd (ook al beledig je daar misschien iemand mee);
 7. De prijs van de glutenvrije producten! Deze is al snel het dubbele t.o.v. de glutenvolle producten.
  Maar dat niet alleen, denk eens aan alle extra reiskosten die je maakt voor die ene glutenvrije winkel, elektrakosten voor oven/vriezer/wasmachine, …
 8. Het is moeilijker om gezond blijven eten. Glutenvrije dieetproducten bevatten meestal meer suiker, vet en zout dan hun glutenvolle gelijke. En minder vezels, vitamine B1, calcium, magnesium, ijzer, jodium en foliumzuur.
 9. De zoektocht naar een goede vervanger van die lekkere kibbeling / roggebrood / croissant / tompoes/roti/tapbiertje/… die je vroeger vaak at.
  (Maar geloof me, voor bijna alles is een goede, glutenvrije vervanger!)
 10. Je kan nooit eens even smokkelen, bijvoorbeeld voor een feestje of een vakantie. Het glutenvrije dieet is altijd.

En nu weer positief 😉

Coeliakie IS beperkend. Maar ik wil het glutenvrije leven wel van de positieve kant blijven benaderen, in mijn leven en op mijn website. En ik wil me niet laten beperken door mijn dieet.
Ik heb destijds een knop omgezet: Ik wil niet meer bang zijn, ik wil niet dat er geen rekening met mij wordt gehouden (uitzonderingen daargelaten), ik wil voor mijzelf opkomen en ik wil vooral genieten van de voordelen van mijn glutenvrije leven (en slechts zo af en toe balen van de nadelen).

Als je na je uurtje ‘jezelf zielig vinden‘ weer een positieve draai wil geven aan deze Blue Monday, lees dan deze blogs eens:


*Waar ik hier coeliakie schrijf, bedoel ik natuurlijk ook glutensensitiviteit, Dermatitis herpetiformis of enige andere vorm waarbij jij glutenvrij eet voor je gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *