In de #wijbloggenglutenvrij van deze maand geven 10 glutenvrije bloggers hun favoriete winterrecept. Wie heeft dit onderwerp verzonnen? En wie heeft verzonnen dat ik deze maand mee ga doen? Ik ben bang dat ik dat zelf ben… Maar het bezorgd me heel wat hoofdbrekens.
Veel winterrecepten
Bij mijn recepten staan al veel lekkere winterrecepten:
- Havermoutpap, mijn favoriete ontbijt in de winter
- Rode kool, het favoriete avondeten van mijn dochter
- Ovenschotel witlof met ham en kaas, echt comfortfood
- Stamppot witlof, een stamppot die de meeste mensen nog niet kennen
- Kapucijner tafel/Captains diner, #bakjeseten ten top!
- Glutenvrije chili con carne, staat bijna elke week bij ons op tafel
- Pasta-saus, deze staat ook bijna elke week bij ons op tafel
- Glutenvrije en lactosevrije griesmeelpudding, favoriete toetje van manlief. Liefst met zelfgemaakte cranberry-compote
Stamppotten
Maar bij het woord Winterrecept moet ik het eerst denken aan stamppotten. Vanavond eten wij stamppot boerenkool. Zelf geoogste boerenkool van de moestuin, die in vele zakjes in de vriezer lag. Dit is helaas de laatste zak, tot vreugde van mijn dochters. Zij houden allebei niet van stamppotten…
Toch kook ik altijd voor 4 personen. Op een dag eten ze het opeens wel en dan wil ik wel genoeg hebben. Wat er over blijft, eet ik als lunch of samen met andere restjes op restjesdag.
Stamppot boerenkool
Voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 40 minuten
Ingrediënten:
- 1 kilo kruimelige aardappelen
- 500 gram gesneden boerenkool
- peper en zout naar smaak
- klontje boter
- scheutje melk
- flinke lepel mosterd
- 1 rookworst (bijvoorbeeld die van Unox is glutenvrij)
- Lekker voor erbij: augurken, zilveruitjes, Amsterdamse uitjes, mosterd, blokjes kaas, appelmoes, spekjes of speklapjes (ook lekker om het spekvet aan de stamppot toe te voegen ipv een klontje boter), piccalilly.Let op, piccalilly bevat vaak gluten. Ik kocht het wel eens bij de AH en bij de Lidl, maar ik weet niet of deze nog steeds glutenvrij zijn. Je kan het ook makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met dit recept van Het Glutenvrije kookhoekje.Voor mijn dochters doe ik er nog rauwkost bij en houd ik een aardappeltje apart. Eten ze toch nog iets…
Bereiden:
- Schil de aardappelen.
- Doe de aardappelen in een grote pan en doe er water bij totdat ze onder staan.
- Doe de boerenkool ook in de pan. Breng alles aan de kook.
- Kook 20 minuten totdat de aardappels gaar zijn. Leg de laatste 10 minuten de worst op de boerenkool.
- Giet de pan af.
- Voeg de peper, zout, boter, melk en mosterd toe en stamp de pot met een stamper.
- Snij de worst in stukken en leg deze op de stamppot.
- Eet smakelijk!
Wie doen er nog meer mee?
Wie geven deze maand ook hun favoriete winterrecept?
- Annemiek Nauta: courgettesoep
- Glutenvrij in Utrecht: Stamppot met snijbonen, witlof, spekjes en zelfgemaakte jus
- Glutenvrij hoort er bij: Erwtensoep
- Meer dan glutenvrij: Pompoenstroof met chorizo en kip
- Rose a licious: Ovenschotel met witte kool, kip en zoete aardappel
- Glutenvrij kind: Home made pizza
- Smaakvol glutenvrij: ovenschotel met broccoli, gehakt en aardappeltjes
- Doe mij glutenvrij: een overzichtje van al haar favoriete glutenvrije winterrecepten