15% van de volwassenen maakt geen coeliakie-antistoffen aan, maar heeft wel darmbeschadiging.
schreef ik begin van deze maand nog in mijn verzamelblog over het ontwikkelen van coeliakie. Ik verwees naar een artikel van 17 mei 2016 van een groep wetenschappers in The American Journal of Gastroenterology. Nu is er nieuw onderzoek, waarin gesteld wordt dat slechts 3 tot 5% van alle coeliakiepatienten geen antistoffen heeft.
“Geen antistoffen in het bloed, maar toch beschadigde darmen vanwege coeliakie? Dat is behoorlijk zeldzaam, stellen Italiaanse en Britse coeliakie-experts. Ze schatten dat het voorkomt bij 3 tot 5% van alle coeliakiepatiënten. In het verleden lag het percentage coeliakiepatiënten met een negatieve bloedtest hoger, 10 tot 20%. Sinds een jaar of vijftien zijn de bloedtesten beter geworden en kunnen deze met meer zekerheid coeliakie voorspellen. Althans, bij patiënten die nog gewoon gluten eten. De antistoffen gaan bij mensen die wel antistoffen in hun bloed hebben omlaag zodra ze stoppen met gluten eten. Daarom is het belangrijk om eerst een echte diagnose te hebben, en daarna pas over te stappen op een glutenvrij dieet.
Als de darmvlokken beschadigd zijn, hoeft dat niet meteen te wijzen op coeliakie. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, een andere ziekte (zoals HIV, tuberculose en andere auto-immuunaandoeningen), het gebruik van medicijnen die de darmen aantasten (zoals NSAID – ontstekingsremmers- en de bloeddrukverlager olmesartan) of een parasiet of infectie (helicobater pylori bacterie, giardia lamblia parasiet). Het is belangrijk om alle mogelijkheden te onderzoeken, schrijven de experts, om te voorkomen dat een patiënt de verkeerde diagnose krijgt en vervolgens de verkeerde behandeling.
Seronegatieve coeliakiepatiënten zijn doorgaans op het moment van de diagnose wat ouder dan seropositieve patiënten. Ze hebben vaker klassieke coeliakieklachten zoals buikpijn, diarree en gewichtsverlies. Bij beide groepen komt een tweede of derde auto-immuunziekte regelmatig voor. De indruk bestaat dat seronegatieve coeliakiepatiënten wat korter leven, al is er nog te weinig onderzoek gedaan om daar zeker van te zijn. Ook een seronegatieve coeliakiepatiënt doet er goed aan glutenvrij te eten, zodat de darmvlokken kunnen herstellen.
Bron: Curr Opin Gastroenterol. 2018 May;34(3):154-158. doi: 0.1097/MOG.0000000000000436.
Seronegative coeliac disease: clearing the diagnostic dilemma. Schiepatti A1, Sanders DS2, Biagi F1.”
Mijn Bron: Tine op het coeliakieforum