Henk van Steeg ging een week glutenvrij voor zijn radio-programma.
Hij had zich goed verdiept in het glutenvrije dieet, kon goed etiketten lezen en wist dat je zelfs met het kleinste spoortje gluten op moet passen.
Met bewondering heb ik gekeken naar deze zeer geslaagde poging.
Hoe deed ik dat, toen ik voor het eerst glutenvrij moest?
Op donderdag 1 februari 2007 was ik voor het eerst bij de internist. Hij vermoedde coeliakie en liet mijn bloed prikken.
Op dinsdag 13 februari was ik met manlief (of eigenlijk de man met wie ik 1,5 maand later ging trouwen) weer bij de internist. Zijn vermoeden van coeliakie, werd bevestigd door het bloedonderzoek: hoge antistoffen.
Ik wist destijds nog niet dat je voor de bioptie nog niet glutenvrij mag eten. Dus ik stortte me meteen vol goede moed op het glutenvrije dieet:
– Ik zocht informatie op internet.
– Ik informeerde familie en vrienden, per telefoon en een algemene mail.
– Ik ruimde de keuken en onze voorraadkasten uit en verdeelde alles in 3-en:
- Glutenvrij, mag blijven;
- Niet glutenvrij, maar eet bijna-manlief en/of bezoek wel op. Mag dus (in apart kastje) blijven.
- Niet glutenvrij, eet bijna-manlief ook niet op. Gaat in een kist en wordt weggegeven. (Zoals ketjap, of een blikje garnalen in saus)
We maakten de hele keuken grondig schoon, en deelden h’m opnieuw in. Kastjes voor gluten en kastjes voor glutenvrij. Aanrecht verdelen: 1 deeltje aanrecht dat altijd glutenvrij moet blijven en in ieder geval geen normaal brood boven de bestekla!
De volgende dag ging ik samen met mijn ouders naar de reformwinkel. Daar hebben we goed ingeslagen: Glutenvrije koekjes, glutenvrije pasta’s, glutenvrije muesli, glutenvrije muesli-repen… En glutenvrij brood haalde ik bij de bakker om de hoek.
Voor mijn verjaardag kreeg ik van bijna-manlief een broodbakmachine. Die is heel veel gebruikt. Want versgebakken brood is veeeel lekkerder dan het brood van de bakker om de hoek (al is het wel zoeken naar een lekkere meelmix en recept).
Zou ik het zo weer doen? Ja!
Want het glutenvrije dieet is zoeken. Zoeken naar wat er in de buurt te krijgen is. Zoeken naar wat je lekker vind. En je niet uit het veld laten slaan als het koekje dat er zo lekker uit ziet, zo droog blijkt te zijn.
En het uitzoeken van de keuken was (op kleine schaal) een goede introductie met etiketten lezen en het glutenvrije leven. En tegelijk haast een must om alle gluten uit de keuken te verwijderen.
Doe ik het nog steeds zo? Nee!
Waar haal ik nu mijn glutenvrije artikelen? Je leest het op vrijdag 8 november in de glutenvrije blogweek 😉