15 jaar glutenvrij!

Gisteren was ik 15 jaar glutenvrij!
Dat vierde ik met alle producten die ik de eerste jaren miste, maar nu zo goed verkrijgbaar zijn.

Start glutenvrije leven

Een paar producten, achter in de reformwinkel, onder in het schap. Zo begon ik mijn glutenvrij leven. Meegenomen door mijn ouders, omdat ik zelf nog niet de energie had om boodschappen te doen.

15 jaar geleden was er niet zo veel glutenvrij te verkrijgen. Mijn eerste ervaring met glutenvrij brood was zeer teleurstellend. Samen met een vriendin haalde ik een klein, peperduur, glutenvrij broodje bij de bakker. Hij kwam ergens achter uit de vriezer, zeer goed ingepakt. Ik was blij dat ik voor mijn glutenvrije brood nog gewoon naar de bakker om de hoek kon. Totdat ik een hap nam: Het viel meteen uit elkaar en het was zo verschrikkelijk droog en smakeloos…

In de loop van de jaren kwamen er steeds meer glutenvrije producten bij. Zodat ik nu heerlijk kan eten wat ik toen miste.

Glutenvrije croissant!

Ik begin natuurlijk met een croissantje 🥐 van Craft Coffee & pastry!

Glutenvrije haver

Mijn tweede ontbijt van vandaag is yoghurt met havermuesli.

Toen ik in 2007 begon met het glutenvrije dieet, waren er nauwelijks glutenvrije volkorengranen op de markt, granen met een bite. In 2010 kwam glutenvrije haver: Haver die moet voldoen aan strenge eisen zodat het nergens in het productieproces in aanraking komt met tarwe. Sindsdien eet ik bijna elke ochtend een bakje havermuesli met yoghurt. Deze is van Albert heijn, maar bijvoorbeeld het Glutenvrije huismerk van Glutenvrije markt is ook erg lekker. En goed voor mijn stoelgang!

Glutenvrij ‘roggebrood’

Als derde product eet ik dit lekkere ‘roggebrood’ gemaakt uit het boek van Bakers and Fakers.

Glutenvrije kibbeling

kibbeling-glutenvrije-visboer

Graag zou ik vandaag naar 1 van de visboeren van mijn lijstje ‘Visboeren met glutenvrije kibbeling’ gaan. Want man, wat miste ik het in het begin, zo’n lekker versgebakken visje van de visboer. Maar het is zondag, we zijn moe en blijven dus lekker thuis.

Glutenvrije paprika chips

In dit rijtje hoort natuurlijk ook paprikachips. Wat was ik blij toen ik een paar jaar na mijn diagnose paprikachips vond in Duitsland. Na een week elke middag paprikachips vroeg mijn familie of ze alsjeblieft ook eens wat anders mochten 😁.
En nu is Croky en zelfs de meeste huismerk paprikachips glutenvrij!

Glutenvrije toastjes

En natuurlijk horen toastjes hier ook bij! Toastjes die je aan je gasten kan voorzetten zonder dat ze door hebben dat ze glutenvrij zijn. Zoals deze van Van der Meulen.

Onbezorgd glutenvrij uit eten

Deze dag zou natuurlijk perfect afgesloten zijn als we echt onbezorgd uit eten waren gegaan, bij een volledig glutenvrij restaurant. Maar zoals gezegd: moe…

Deze foto is genomen in januari 2016 bij De Ontmoeting in Nijmegen, het eerste glutenvrije restaurant van Nederland. Helaas is het na de eerste lockdown gesloten. Het was fantastisch om daar te eten, voor het eerst weer echt onbezorgd uit eten, zonder bang om ziek te worden.. Gelukkig zijn er ondertussen 24 andere volledig glutenvrije restaurants in Nederland.

Glutenvrije Tortilla’s

Het laatste producten van vandaag: glutenvrije wraps! Wraps die niet droog smaken en niet breken als je ze oprolt. Deze van Old el Paso bijvoorbeeld, maar ook die van Taiyari zijn erg lekker. Die zet ik ook met een gerust hart glutenvol bezoek voor.

Glutenvrije beschuit met glutenvrije muisjes

<foto volgt nog>

Deze was ik gisteren vergeten, maar mag niet in dit rijtje ontbreken.
In 2011 (net na de geboorte van mijn jongste) ontwikkelde Gerda samen met Gerrit Koelewijn van Das andere koek heerlijke brosse glutenvrije beschuit. Ondertussen is glutenvrije beschuit gewoon in de supermarkt te krijgen!

En die muisjes? Die kwamen in 2020 van Stadsgenootjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *