Als brave coeliaak zou je het niet verwachten: Er zijn best veel mensen met coeliakie die niet glutenvrij eten.
Hoeveel mensen dit zijn, is moeilijk te meten. Onderzoek hiernaar varieert sterkt, het loopt uiteen van 10% tot 90%.
In deze blog ga ik in op de cijfers, de komende dagen kan je de interviews lezen met mensen die wel coeliakie hebben maar niet (altijd) glutenvrij eten.
Verschillende MDL-artsen (waaronder Dr. Chris Mulder) hebben patiënten die wel coeliakie hebben, maar zich niet aan het glutenvrije dieet houden. Omdat ze het verschil niet voelen, omdat ze de (sociale) opofferingen er niet voor over hebben, omdat ze het niet kunnen betalen, omdat …
Dr. Mulder wil deze mensen wel regelmatig op controle, om te kijken of er niet al te veel vitaminetekorten en/of andere auto-immuunziektes ontwikkelen. In zijn praktijk gaat het om enkele procenten.
Tine Aarsen, wetenschapsredacteur van het magazine Glutenvrij vertelt: “Hoeveel mensen niet glutenvrij eten, vind ik wel boeiend. Onderzoek op dat gebied varieert sterk, het loopt uiteen van 10% tot 90%, het hangt oa af van het land en hoe ‘normaal’ het is om glutenvrij te eten, maar ook van het inkomen, het opleidingsniveau, de mate waarin glutenvrije dieetproducten verkrijgbaar zijn, hoe veilig ze zijn etc.
Het laatste onderzoek dat ik zag waar er iets over gezegd werd, komt uit Engeland. Daar is glutenvrij eten de normaalste zaak van de wereld. Dr. Mulder laat bij zijn bijscholing voor andere medici weleens foto’s zien van schoolborden met teksten bij Engelse pubs ‘in the middle of nowhere’ volgens hem, waar met krijt op geschreven is dat er koffie is met glutenvrij gebak. Hij verbaast zich erover hoe ingeburgerd glutenvrij eten daar is. We gingen vorig jaar met de veerboot naar Engeland en er lagen glutenvrije muffins bij de koffiecorner in het restaurant van de boot. Maar verrassend genoeg: Zelfs in Engeland besluit 30% om niet glutenvrij te gaan eten*.
Het zal wel hetzelfde zijn als met medicijnen. Artsen merken nogal eens dat mensen niet de medicijnen innemen die voorgeschreven zijn.”
In juni was in het nieuws: “Van alle medicijngebruik in Nederland gaat volgens recent onderzoek (.pdf) in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid ongeveer een derde niet op de juiste manier. “
Bron: NOS
Waarom kiezen mensen er voor om niet (volledig) glutenvrij te gaan eten? Ondanks de mogelijke gevolgen die het kan veroorzaken?
Ik was erg benieuwd en vroeg via Facebook mensen om hun verhaal te doen. De komende dagen kan je de verhalen lezen:
Lees hier deel 2, over een meisje van 14 die 1 dag per vakantie niet glutenvrij eet.
Lees hier deel 3, over een vrouw die verkeerd voorgelicht was door een arts.
Lees hier deel 4, over een vrouw die soms de verleiding niet kan weerstaan.
* Onderzoek 2013: Factors influencing the type, timing and severity of symptomatic responses to dietary gluten in patients with biopsy-proven Coeliac disease. Barratt SM, Leeds JS, Sanders DS.