coeliakie

Al sinds mijn 13e bloedarmoede, al sinds mijn 16e regelmatig misselijk en sinds 10 weken heftige diaree….
Vandaag ben ik er eindelijk achter gekomen wat ik heb: Ik heb zeer waarschijnlijk coeliakie = glutenintolerantie.
Ik ben zo blij dat ze eindelijk iets gevonden hebben, iets wat met een ‘simpel’ dieet onder controle is!

Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat, beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Normaal beslaat het totale oppervlakte van de darmvlokken ongeveer de grote van een voetbalveld. Bij mij is dat nu geslonken tot de grote van het strafschopgebied… Vandaar dat ik op het ogenblik een tekort heb aan bijna alle voedingsstoffen en dat ik me zo verschrikkelijk duizelig, misselijk en lamlendig voel. 
Dit betekend dat ik mijn hele eetpatroon moet omgooien, de rest van mijn leven me aan dit dieet moet houden. Maar ik weet nu eindelijk wat het is en dat er goed mee te leven is! Ik ben zo blij!

De rest van mijn leven zal ik me dus aan een dieet moeten houden. Het dieet houd in dat ik niets meer mag eten waar gluten in voorkomen. Gluten is een eiwitfractie van tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut.

Over een maandje gaan ze een stukje van mijn darmvlokken verwijderen om te kijken of het daadwerkwerkelijk coeliakie is. Ook moet ik binnenkort naar de diëtiste, wie mij gaat helpen met dit ingewikkelde nieuwe eetpatroon. Ik denk dat ik snel gewend ben aan het dieet, dat het alleen met vrienden bezoeken en uit eten gaan een probleem(pje) wordt. 

Volgens de internist kan dit niet de oorzaak zijn van de vroeggeboorte. Misschien heeft het meegespeeld, meer niet….
Maar op de site van de belangenvereniging las ik dat bij niet-behandelde Coeliakie een verhoogde kans bestaat op een miskramen, vroeggeboortes en andere zwangerschapsproblemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*