Ingredienten:
500 ml melk
1 ei
scheutje olijfolie
450 gram Finax (bruin, wit of een combinatie)
snufje zout
theelepel suiker
1 zakje gist
1 eetlepel crème fraiche
eventueel toevoegingen: zaadjes, nootjes, gedroogde vruchten, voedingsvezels.
____________________________________
Lekker glutenvrij brood. Het blijft een probleem.
Bovenstaande recept vind ik heerlijk. Maar toch mislukt het nog met enige regelmaat. Een goede verhouding blijft het toverwoord. En toevoegingen om het brood beter behapbaar te maken (letterlijk ;-)). Hieronder de tips die ik de afgelopen jaren kreeg.
Fiberhusk – het wondermiddel om een glutenvrij brood elastischer te maken, te zorgen dat het niet zo snel verkruimeld.
Xantaangom – zorgt voor luchtiger brood. Maar sinds ik het gebruik, mislukken mijn broden vaker. Het wordt een grote, oneetbare brei…
Creme Fraiche – voor een mooi, bruin kleurtje. Meestal blijft glutenvrij brood namelijk een beetje bleek.
Vitamine C pilletje – tegen het inzakken van het brood. Heb ik nog steeds niet geprobeerd.
Gist laten smelten in heet water – Tip van Het glutenvrije bakkertje.
“Dit ziet er eigenlijk niet uit 🙂 Het wordt op deze manier een bruine brij. Maar het maakt een groot verschil. Op deze manier rijst de bloem veel beter.”
Fiberhusk oplossen in ca. 100 ml water. Verwarm de rest van het water/de melk tot ongeveer 37 graden.
Tja, dat zou mijn machine natuurlijk zelf moeten doen. Maar het is een idee…
Nog een tip van Het glutenvrije bakkertje
“Zet een kommetje water bij in de oven (glutenvrij deeg heeft veel vocht nodig om te rijzen)”