Glutenvrij brooddeeg/zoutdeeg/klei voor knutselen

glutenvrij klei in hand

Mariet had jaren het recept voor glutenvrij zoutdeeg op haar website staan.
Sterker nog: Dat was op het laatst de enige reden om de website in de lucht te houden. Beetje jammer van de kosten, die zo’n website toch met zich mee brengt…

Met dit recept maak je heerlijk kneedbaar, zacht zoutdeeg. En je hebt maar drie ingrediënten nodig!

Wat heb je ervoor nodig? Maizena, baksoda en water. Je kan net zoveel maken als je wilt zolang het gaat in de volgende verhoudingen:

  • 1 deel maizena
  • 2 delen baksoda
  • 1,5 deel water

Meng de maizena en baksoda in de pan. Doe het water in de pan en verwarm en roer het geheel. Blijf roeren totdat het geheel een bal vormt. Neem van het vuur, laat het afkoelen en kneed het door.

glutenvrij klei in hand

Voor de hoeveelheid wat ik in mijn hand heb gebruikte ik 50 gram maizena, 100 gram baksoda en 75 gram water. Volgende keer maak ik de helft, voor het kneden op de peuterspeelzaal is dit erg veel. Ik heb deze klei 1,5 week gemaakt en het is nog soepel en niet droog. Het wordt bewaard in een afgesloten tupperware bakje. Je houdt wel een plaklaagje op je handen er aan over, niet storend maar wel even je handen wassen. Ik vind deze klei eigenlijk soepeler dan onze gewone glutenvrije klei.

Als optie kun je ook voedselkleuring aan de klei toevoegen, dit meng je eerst met het water voordat je deze in de pan erbij doet.


Dank je wel Mariet, dat ik je recept mocht overnemen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *