Glutenvrije terugblik 2020

We hebben een raar jaar achter de rug. Een jaar dat op allerlei manieren beïnvloed werd door het corona-virus. Nu het jaar bijna ten einde is, is het tijd om terug te blikken.

glutenvrije-oliebollen
Voor het recept van deze super lekkere oliebollen, klik op het plaatje.

HET 2020 VAN IKBENGLUTENVRIJ.NL IN CIJFERS:

 • Dit jaar schreef ik 94 blogposts, over allerlei soorten onderwerpen. In de lijstjes hieronder komen er diverse aan bod.
 • Het blijkt wel dat ik dit jaar goed opgeruimd heb op mijn site. Bij de terugblik van 2019 had ik 1.494 blogposts op mijn site staan, nu 1.562. Ik heb dus 25 blogs verwijderd/samengevoegd.
 • Ik had dit jaar 103.548 unieke bezoekers. Ten opzichte van vorig jaar is dat een daling van 4%. Dit komt voornamelijk door de corona-crisis. Niet alleen kelderde vanaf de eerste dag van de eerste lockdown het aantal bezoekers, ook ikzelf was/ben op zoek naar Mijn nieuwe normaal en welke rol mijn blog daarin speelde. Daardoor kwamen er in april, mei en juni minder blogs online. Ook in november kwamen er minder blogs online, doordat ik druk bezig was met Gelukkig & Glutenvrij magazine!
 • Die bezoekers lieten 115 reacties achter. 
 • Ik heb een DM van 29.
  DM = Domain Authority – de relevantie van een website voor een specifiek onderwerp of branche. Dit is rete hoog voor een glutenvrije blog en daar ben ik best een beetje trots op.
 • Ik begon dit jaar met de blog Glutenvrije recepten te maken 2020. Van de 71 recepten heb ik er overigens maar 14 gemaakt. En dat terwijl ze er allemaal zo lekker uit zien! Volgend jaar weer een poging…
 • Ik eindig dit jaar met deze blogpost over 2020;
 • De blog Waarom is friet soms niet glutenvrij? werd het meest bekeken.
 • De blogs Facebookberichten worden zoals elk jaar slecht bekeken. Toch blijf ik ze plaatsen. Ze zijn een mooi naslagwerk voor mijzelf, o.a. voor glutenvrije producten.
 • Op woensdag 8 juli had ik het meeste bezoekers: 1036. Op die dag plaatste ik geen blog. Wel promootte ik op Facebook mijn blog IJs met een glutenvrij hoorntje.
 • Op maandag 16 maart had ik de minste bezoekers, namelijk 144. Niet toevallig was dat de eerste dag van de eerste ‘lockdown’. Bij veel blogs kelderden in die periode de bezoekersaantallen. Veroorzaakt door google algoritmen? Of omdat mensen met andere dingen bezig waren? Hoe dan ook, pas na de eerste ‘lockdown’ kwam ik weer een beetje op normale bezoekersaantallen.
  Ik plaatste op die 16 maart de blog Kinderboek: Een glutenvrij feestje. Zeker het lezen waard!
 • Ik ben nog steeds te vinden op FacebookInstagram en Pinterest.
  Mijn Twitter-account bestaat ook nog steeds, maar daar doe ik niets mee.

TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGSPOSTS VAN DIT JAAR

De nummer 1 schreef ik hierboven al. Maar welke blogpost uit 2020 werden nog meer goed gelezen?

 1. Waarom is friet soms niet glutenvrij?
 2. Glutenpil nu ook te koop in Nederland
 3. Glutenvrije zomer
 4. Glutenvrije kaarten
 5. Glutenvrije producten

DE BESTE BLOGPOSTS VAN DIT JAAR

Ik schreef dit jaar 94 blogposts. Maar welke vond ik zelf nou de beste, waar ben ik het meest trots op? Dat zijn niet de meest gelezen blogs!

 1. Veruit de meeste mensen met coeliakie knappen op nadat ze met het glutenvrije dieet zijn gestart. Er is helaas een kleine groep die niet (genoeg) op knapt. Geen positief verhaal, wel iets wat (eindelijk?) eens verteld moet worden.
 1. De Nederlandse coeliakiedag kon dit jaar helaas niet door gaan. Daarom organiseerde de NCV een online lezingenprogramma. Heel interessant en makkelijk om op deze manier toch op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom coeliakie en het glutenvrije leven. Ik nam deel aan 4 lezingen, waarover ik natuurlijk wat vertel op mijn blog. 
 1. Een kruimeltje gluten: De meeste mensen met coeliakie 10 mg gluten per dag kunnen verdragen zonder klachten en zonder darmschade. Dit is 0,15 gram brood en dus 10 mg gluten. Zo veel gluten mag je volgens de norm binnen krijgen…
 1. Glutenvrije kaarten 
Kaart met restaurants en winkels die 100% glutenvrij zijn

Lijstjes zijn fijn. Kaarten zijn nog fijner!
Want ken jij de namen van de dorpjes bij jouw vakantie-adres? En waar ligt eigenlijk dat glutenvrije restaurant waar je zo graag heen wilt?

Op mijn website staan een aantal van dat soort glutenvrije kaarten, met ijsjes, kibbeling, kindvriendelijke restaurants en meer. Maar in deze lijst, verzamel ik ook de kaarten van andere glutenvrije websites.

 1. Glutenvrije Liz speelt hoofdrol in speelfilm Engel
 1. Mijn site is geen receptenblog. En toch plaatste ik stiekem dit jaar best veel recepten:
  – Pasta met erwtjes en spekjes,
  – Paksoisoep met noedels,
  – Bietjes salade,
  – Glutenvrije quinoa noten salade,
  – Broodpudding met zomerfruit,
  – En voor mij de meest waardevolle, omdat het het het lievelingsgerecht van mijn vriendin A.L. is, waarvan ik al 35 jaar hoor dat het zo lekker is en wat ik nu eindelijk gegeten heb. Boven verwachting zo lekker! Met mooi verhaal er bij hoe haar vader dit recept heeft leren maken: Labskaus!

  Een lijst met alle recepten die op mijn website staan, vind je hier.
 2. Glutenvrij in …
  – Hilversum,
  – Harderwijk,
  – Assen,
  – Sal (Kaapverdie),
  – Gambia.

  In mijn lijst Glutenvrije tips voor Europese steden verzamelde ik ondertussen al 55 blogs over 35 steden in Nederland en heel veel in de rest van Europa. Van mijzelf, maar ook van de andere glutenvrije bloggers.
  In mijn lijst Glutenvrij op vakantie staan ondertussen 23 blogs over vakanties in Nederland en 78 in de rest van Europa. Wederom van mijzelf en van andere glutenvrije bloggers.

TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGPOSTS

Er is een vast rijtje met blogs die al jaren lang goed gelezen worden. Deze schreef ik niet dit jaar, maar staan wel (in wisselende volgorde) al jaren bovenaan.

 1. Glutenvrij snoep
 2. Tortilla’s van PAN voorgekookt maismeel (review)
 3. Glutenvrije kibbeling
 4. Uitsluitend glutenvrij (restaurants en winkels die 100% glutenvrij zijn)
 5. Is Mars glutenvrij?

TOP 5 REFFERALS

Ik zet vaak links naar andere (glutenvrije) blogs in mijn artikelen. Andersom gebeurd dat ook. Van wie kreeg ik de meeste bezoekers?

 1. Gebaksjuwelier
 2. Miss Glutenvrij
 3. Glutenvrijemarkt.com
 4. Glutenvrije vakantie
 5. Glutenvrije man

Dank jullie wel voor de links naar mijn website!

TOP 9 INSTAGRAM

GLUTENVRIJE HELDEN VAN HET JAAR

Mijn grootste held dit jaar is Tessa van Dagelijks glutenvrij. Zij maakte in no time van ons tijdschrift Gelukkig & Glutenvrij een fantastisch vormgegeven magazine!
Het was zo fijn om juist dit jaar samen dit magazine te maken, het gaf veel energie en het was fijn samenwerken. En al die fijne reacties op ons magazine, fantastisch!

Glutenvrije ondernemers

Net zoals bijna alle andere ondernemers, hebben de glutenvrije ondernemers het dit jaar moeilijk. Vooral de restaurants die dicht moesten vanwege de corona-maatregelen. Daarom wil ik deze weer even bij naam noemen:

Sommige glutenvrije ondernemers moesten helaas definitief dicht. Maar anderen zijn ondanks de lockdown gestart, zoals Craft Coffee & Pastry in Amsterdam. Fantastisch!

Forumbeheerders

Dank jullie wel forumbeheerders van al die fijne glutenvrije forums!
Super wat jullie doen om het leven met coeliakie een beetje makkelijker en leuker te maken!

Artsen en onderzoekers

Elke dag weer zijn artsen en onderzoekers bezig om de medische puzzel van coeliakie te ontrafelen, maar ook om patiënten een goede diagnose te geven, te helpen als het gewone traject niet helpt en richtlijnen op te stellen voor artsen die minder verstand hebben van coeliakie. Helaas heb ik te weinig inzicht in wie wat doet en noem ik dus geen namen.

JULLIE!

En last but nog least: Dank jullie wel, lezers, mede coeliaken, mede glutenvrije ouders. Dank jullie wel voor lezen, inspiratie en steun.

MIJN GLUTENVRIJE DIEPTE- EN HOOGTEPUNTEN

Dieptepunten

Het nieuwe jaar is nog geen 2 dagen oud en dochterlief at een verkeerde koek van Damhert. Suikervrij ipv glutenvrij… Waarschijnlijk lag het op de verkeerde plek in het schap.
Ze heeft lang overgegeven en is daarna in een diepe slaap gevallen. Gelukkig had ze daarna weer honger en praatjes.
Arm meisje, arme gastvrouw…

Verder hadden wij dit jaar gelukkig geen glutenongelukjes. En gelukkig werden we ook niet ziek van corona! Natuurlijk was het jammer dat veel leuke dingen niet door gingen (coeliakiedag, glutenvrij kamp, en nog veel meer), maar dat hebben we graag over om corona zo veel mogelijk onder controle te houden.

Hoogtepunten

Mijn ultieme hoogtepunt was natuurlijk het Gelukkig & Glutenvrije magazine!
Wat begon met een simpel idee, werd een fijne samenwerking en een magazine veel mooier, professioneler en uitgebreider dan ik van te voren bedacht had.

Maar daarnaast was het ook fantastisch dat we weer regelmatig uit eten gingen zonder ziek te worden (zie deel 1 en deel 2). Dat we blij vrienden en familie altijd goed glutenvrije verwend worden. En we vonden veel (nieuwe) lekkere glutenvrije producten. Zoals kitkonijn van de Action, glutenvrij afhaal-Chinees van de Aldi en heerlijke glutenvrije chocoladekoekjes van de Lidl! In plaats nieuw gevonden producten altijd op mijn Facebookpagina en ook op de pagina Glutenvrije producten.

GLUTENVRIJE VOORNEMENS GEHAALD?

Van mijn 16 glutenvrije voornemens gingen er zes over mijn blog. Bijvoorbeeld blogs plaatsen over de ontwikkeling van coeliakie en meer interviews plaatsen. Deze voornemens heb ik allemaal uitgevoerd.
Negen voornemens gingen over het bezoeken van glutenvrije restaurants en winkels. Door corona is daar helaas weinig van terecht gekomen.
Ook het laatste voornemen (naar de Nederlandse Coeliakie Dag en daar een lezing geven) ging door corona niet door.

Volgend jaar weer een nieuwe poging!
Hopelijk kunnen de restaurants weer snel open en kunnen we weer meer van alles wat we afgelopen jaar gemist hebben (en vasthouden wat we van afgelopen jaar wel prettig vonden).

TENSLOTTE:

Ik wens jullie allemaal een gezond, mooi en liefdevol 2021!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *