Het glutenvrije eetdagboek van Mirthe (6)

De afgelopen jaren heb ik heel wat gastblogs geschreven. De meeste staan nog online. Maar deze niet! Daarom vandaag: Mirthes eetdagboek van mei 2017.

Ik ben glutenvrij

Ik ben glutenvrij want ik heb coeliakie. Of eigenlijk wij zijn glutenvrij, want ook mijn jongste dochter Mirthe van 6 heeft coeliakie.

Deze maand is het coeliakiemaand. Ieder jaar in de maand mei vragen we aandacht voor coeliakie en het glutenvrij dieet. Dit doen wij vanuit een stichting in samenwerking met een grote groep glutenvrije bloggers.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, ontstaat er een ontstekingsreactie in de darmen, waardoor de darmvlokken verdwijnen en je geen voedingsstoffen meer op neemt. Er is geen medicijn tegen coeliakie, de enige remedie is het glutenvrije dieet.
Gluten zitten in tarwe, rogge, gerst en spelt. En in producten waar in deze granen zijn verwerk zoals brood, koekjes en pasta, maar het kan ook in andere producten als snoepjes, soep en bouillonblokjes.

De symptomen van coeliakie zijn heel divers en hebben lang niet altijd met het maag- darmstelsel te maken. Van diarree tot obstipatie, van hoofdpijn tot vermoeidheid.

Als je denkt dat je niet tegen gluten kan, ga dan niet zelf dokteren en blijf gluten eten totdat coeliakie is geconstateerd of uitgesloten. Als je eenmaal glutenvrij eet, kan de diagnose coeliakie niet meer gesteld worden en weet je niet hoe streng je je aan het dieet moet houden.

Ons leven met coeliakie

Helaas is Mirthe’s smaak heel anders (ongezonder) dan dat van mij. Ze eet vaak slecht tijdens de maaltijden. Weinig groentes en het liefs zoet witbrood. Gelukkig houd ze wel erg van fruit en rauwkost. Maar we moeten erg oppassen dat ze niet te veel gaat snaaien en tijdens de maaltijden voldoende eet.

Naam: Mirthe
Leeftijd: 6
Lievelingseten: pannenkoeken
Houdt niet van: courgette
Lievelingseten met de P: pannenkoeken
Favoriete broodbeleg: chocopasta
Favoriete ontbijt: een stuk fruit en een babybel
Favoriete lunch: een bon matin broodje (zoet glutenvrij broodje) met jam
Favoriete diner: pannenkoeken
Favoriete toetje: rabarber crumble
Keukenfavoriet: glutenvrije cakejes bakken

Onze dagen zijn nooit hetzelfde.

ONTBIJT

Ons glutenvrije brood is op. Ik eet al haast nooit brood als ontbijt. Mijn ontbijt bestaat vandaag uit rabarber met glutenvrije muesli en vla. Mirthe eet wel vaak brood als ontbijt. Maar vandaag dus niet. Ze eet ‘apenkeutels’ (glutenvrije chocopops) met vla, omdat deze toch op tafel staat. Maar normaal krijgt ze hier gewoon yoghurt bij.

Als wij de ontbijttafel dekken, staat hij overvol. Alles staat er 2 keer op: Man en oudste dochter eten wel gluten. Zij hebben hun eigen glutenvolle brood en hun eigen beleg. Mirthe en ik hebben ons eigen glutenvrije brood en ons eigen beleg. Immers, als je met je glutenmes in de boter zit, zitten er kruimeltjes in de boter waar wij heel ziek van kunnen worden.
Omdat het Moederdag is en omdat we laat ontbijten, eten we wat uitgebreider. Mirthe eet (naast de chocopops) een eitje en een bakje aardbeien.

LUNCH

Na het ontbijt gaan we naar het zwembad. Mirthe moet haar borstcrawl nog oefenen, zodat ze binnenkort kan afzwemmen voor haar B-diploma.

Na het zwemmen heeft ze natuurlijk honger. Maar helaas, nog steeds geen brood. Dus ik maak een lekker bordje voor haar.

TUSSENDOORTJE

Na de lunch gaat Mirthe lekker buiten spelen. Ik bak krentenbollen. Mirthe’s lievelingsbroodje is een zoetig, glutenvrij broodje met weinig voedingsstoffen. Daarom wissel ik het af met normaal glutenvrij brood (bv klaargemaakt als tosti) of met glutenvrije krentenbollen (waar ik stiekem wat gezonder meel door heel gooi zoals boekweitmeel).

Als ze weer binnen komt mag ze een zakje snoepjes, die ze laatst op een feestje heeft gekregen.

BORREL

Wij gaan barbecueën bij vrienden. Voorafgaand drinken wij een borrel met nootjes en rauwkost. De kinderen krijgen ook nog een zakje chips.

AVONDETEN

Wat heerlijk om zo verwend te worden! Onze vrienden hebben goed nagedacht over het glutenvrije eten, maar vragen voor de zekerheid wel even na: Is deze ketjap glutenvrij? Mag je deze quinoa, die ik door de sla wil doen?

Mirthe eet voornamelijk wat ze lekker vindt. Dus niet die sla, maar wel die fruitsalade en tomaatjes, een kipspiesje en een hamburger.

Na het eten mogen de kinderen allemaal marshmallows roosteren.Wat een heerlijke dag. En morgen weer wat meer groente ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *