Recept: Annemartine’s labskaus

Geplaatst op  door Mirjam — Geen reacties ↓

Mijn vriendin Annemartine schreef het 35 jaar geleden al in mijn vriendenboekje.
Het lekkerste eten: Labskous

Ik wist nooit wat het was, heb het ook helaas nooit gegeten bij de vele logeerpartijtjes bij haar thuis. Maar onlangs kreeg ik het recept + een mooi verhaal. Ik maakte het gerecht en mmmm, wat was het lekker!

“Mijn vader leerde dit gerecht te maken op 16 jarige leeftijd. Hij was toen per schip onderweg naar Baltimore (U.S.A) en hij leerde dit zeemansgerecht te koken voor de bemanning.

Labskaus is ‘oneerbiedig’ gezegd een Noord-Europese stamppot van aardappelen, uien, augurken, corned beef, haring, geserveerd met koude bietjes, peterselie een gebakken ei en een augurkenwaaiertje. (Een octopus, aldus mijn dochter van 6).

Het is 2 uur gezellig klets, klets (snij) werk met 2 personen om dit zeemansgerecht te bereiden. Het is en blijft speciaal om dit samen met mijn vader te maken. Labskaus en papa, onlosmakelijk met elkaar verbonden. ?

Opmerkelijk! Iets wat je in 120 minuten bereidt… kun je in 5 minuten ‘verorberd’ hebben… voldaan, dat wel!

De combi van vlees en vis samen, doet vele mensen gruwelen…, hun neus optrekken? Ik heb tot mijn 20e geen haring wíllen eten… raar zo’n vis die rauw verticaal met uitjes wordt genuttigd… (of als zure variant in opgerolde vorm)… Als jonge meid at ik wel de Labskaus… die haring was onvindbaar geraakt, gemaakt tussen alle andere smaken…”

Ingrediënten:

Recept voor 2 personen
Bereidingstijd 1 uur
Mijn vriendin doet er 2 uur over. In tegenstelling tot Annemartine maakte ik het gerecht slechts voor 2 personen, zij maakt het meestal voor de hele familie. Daarnaast speelde ik een beetje vals en gebruikte keukenmachines voor het rasp-, snij- en hakwerk.

Voor de ‘stamppot’:

 • 500 gram aardappels
 • 1 blik corned beef (340 gram)
 • 2 st. nieuwe Hollandse haring
 • 1 grote ui
 • 4 augurken
 • 2 x klontje boter

Voor de topping:

 • 2 gekookte bietjes
 • 2 augurken
 • Een scheutje augurkennat
 • peper en zout
 • 2 eieren
 • 2 takjes peterselie

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen en kook deze in ca. 20 minuten gaar
 2. Snijd ondertussen voor de ‘stamppot’ de haring, de ui en de augurken in zeer kleine stukjes (ik gebruikte de keukenmachine)
 3. Bereid de topping voor: snij de augurken in een waaier
  Rasp de bietjes en meng deze met een beetje augurken-nat, een snufje zout en een beetje peper. Bak 2 spiegeleieren.
 4. Doe boter in een koekenpan en bak de aardappelen op tot kruim
 5. Fruit in een andere koekenpan de ui totdat hij kleur heeft gekregen. Voeg de corned beef toe en braad deze kort totdat het rul is.
 6. Meng alle ingrediënten voor de ‘stamppot’ door elkaar. Je kan hier eventueel wat bietensap doorheen doen om het mooi te kleuren.
 7. Serveer de ‘stamppot’ met de salade van geraspte biet, de waaier van augurk en het spiegelei er boven op. Garneer het gerecht met fijngeknipte peterselie.
 8. Eet smakelijk!
Tja, en toen moest ik de keuken nog schoonmaken…

Kijk voor meer recepten bijvoorbeeld eens bij Elizabeth’s zomerse spaghetti met zalmEva’s lievelingsgerecht: rode kool en Kapucijner tafel/Captains diner. Een lijst met alle recepten die op mijn website staan, vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *