Kookboek: Easy Peasy Family

Easy Peasy FamilyHoera! Het is 2016!
Vandaag blik ik vooruit: Wat zijn mijn eet-principes? Wil ik daar dit jaar iets in veranderen?

Dit doe ik aan de hand van het boek Easy Peasy Family. Een kookboek vol gezonde inspiratie voor het hele gezin.
Voor ouders met kinderen in de basisschool leeftijd. Ruim 100 nieuwe gezonde recepten voor lekkere & toegankelijke gerechten.

De schrijfster van het boek, Bleubelle, volg ik al sinds ze feedback gaf mijn eetdagboek voor de Viva. Ik was dan ook erg blij toen ik het boek won via Famme!

Op 11 december beloofde ik dat ik de dagen erna 3 kookboeken zou bespreken: De Gluut, Boom geniet en Easy Peasy Family. Op deze laatste hebben jullie iets langer moeten wachten. Ik vond het wel toepasselijk om dit gezonde kookboek op de eerste dag van het nieuwe jaar te bespreken. De dag dat we allemaal (goede) voornemens maken.

Easy Peasy Family is geen glutenvrij kookboek, al zijn de meeste recepten wel glutenvrij of makkelijk glutenvrij te maken. Het boek bestaat uit 3 delen: In het eerste deel wordt de Filosifie van Bluebelle uitgelegd. In het tweede deel vind je zo'n 100 recepten. Deze zijn verdeeld in recepten voor thuis en dan steeds verder naar buiten: Hoe hou je de gezonde levensstijl vol bij familie en vrienden, school en vriendjes, sport en spel en tot slot onderweg en op vakantie.

Ik heb andere principes dan Bleubelle, al komt het deels wel overeen:

 1. Wij eten altijd groente en fruit van het seizoen.
  Groentes eten we uit de tuin, fruit van de markt. Wat er te veel van de tuin komt, vriezen we in. Dus ook in de winter eten we zo nu en dan sperzieboontjes.
  We eten veel fruit en groentes. Maar soms nog niet genoeg, vooral op bijzondere dagen zoals dagjes weg niet. Misschien kan dit boek mij daarbij helpen? In het hoofdstuk onderweg en op vakantie staan veel tips voor zo'n dagje weg.
  Bluebelle kiest ook voor seizoensproducten. "Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je budget en je gezondheid, aangezien groenten en fruit nogal wat voedingsstoffen inleveren als ze van ver moeten komen." Maar ook voor diepvries: "Vers fruit wordt vaak geoogst voordat het rijp is, zodat het tijdens het transport verder kan rijpen. Bevroren groente en fruit wordt rijp geoogst en meteen ingevroren."
  Bluebelle voegt zo veel mogelijk groenten toe aan de basismaaltijden!

   

  Nog een grappig weetje: Bleubelle deelt de dag op een andere manier in dan de meesten van ons. Zij eten het liefst 's middags warm en 's avonds een supper (lichte avondmaaltijd). "De belangrijkste reden hiervoor heeft met onze energiebehoefte en spijsvertering te maken. Bij kinderen geldt daarnaast ook nog eens dat ze 's avonds vaak te moe zijn om te eten, of al eerder honger hebben dan wij thuis zijn en hebben gekookt."
  Ik eet vaak 's middags warm, een restje van de dagen ervoor. Maar 's avonds eet ik weer warm ;-). En de kinderen eten tussen de middag wel gewoon een boterham.

 2. Ik probeer een paar keer per week vegetarisch te eten. Ik zou zelf wel vaker willen, maar mijn huisgenoten niet.
  Helaas eten we niet vaak biologisch vlees. Ik zou graag willen, maarja de kosten…
  Bluebelle eten vrijwel geen vlees, maalt halen wel gemiddeld genomen twee keer per week vlees voor de mannen. Bij de biologische slager.

 3. We eten geen kip, dat vind ik zielig en niet lekker. Ook al weet ik dat een kip het minst vervuilend is.
  Bluebelle "Koop je kip altijd biologisch en het liefst van een poelier of betrouwbare lokale producent."
   
 4. Ik probeer minstens 1 keer per week vis te eten en probeer dan rekening te houden met de Viswijzer.
  Bluebelle: "De nadelen (zware metalen en andere afvalstoffen) wegen niet op tegen de voordelen (zoals omega-3-vetzuren). Eet vis!"
   
 5. Wij eten en drinken wel (producten van) koemelk. Al hebben we nooit een pak melk in de koelkast staan. Ik word misselijk van een glas melk. Mirthe vindt soyamelk lekkerder. En Erik en Eva vinden het niet lekker. Yoghurt en kaas zijn wij wel grootgebruiker van. Ik vind trouwens het grappig om te bemerken dat ik een glas melk rechtstreeks van de koe beter kan verdragen dan een glas melk uit een pak. Maar in rauwe melk kunnen wel gevaarlijke bacteriën zitten…
  Bleubelle "Vanwege het huidige productieproces van koemelk/zuivel en de last die toch vrij veel mensen ervaren met de vertering ervan, adviseren wij om melk met mate te gebruiken."
   
 6. Ik lees altijd de ingrediënten voordat ik iets koop (net zoals iedereen met coeliakie). Als er te veel ingrediënten op een verpakking staan, of ingrediënten die ik niet ken, dan leg ik het product terug in het schap.
  Bluebelle heeft zelfs een hele pagina besteed aan een spoedcursus etiketten lezen!
   
 7. Wij koken niet uit pakjes en zakjes. Zelf koken is gezonder, lekkerder, goedkoper en vaak net zo simpel.
  Bluebelle: "Ga weer (vaker) zelf koken!"
   
 8. Wij eten wel geraffineerde suiker. Ik lees vaak dat dit niet goed voor je is. Maar bij de bronnen die ik vertrouw (bv. Jaap Seidell van Het Voedsellabyrint en Giulia Enders van De mooie voedselmachine), lees ik dat je lichaam net zo reageert op geraffineerde suikers, als op natuurlijke suikers.
  De kinderen mogen ook af en toe een snoepje.
  Bluebelle: "Zoet blijft zoet. Zoet hoort thuis in je 20%-moment. Af en toe. Om van te genieten. Maar honing, dadels of kokosnectar bestaan uit meer dan alleen fructose. Natuurlijke zoetmakers in hun meest oorspronkelijke vorm bevatten ook belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen."
   
 9. Wij eten in principe alle maaltijden en tussendoortjes aan tafel.
  Maar bij het ontbijt schiet dat er nog wel eens bij in. Vooral op dagen dat ik al eerder weg ben. Dat zou ik graag veranderen, ook al besef ik dat ik niet alles in huis kan bepalen ;-).

  Bleubelle heeft De 7 Easy Peasy Food Rules voor houvast bij eetgedrag.
  Regel 6 is 'Maak van eten een rustig ritueel: Aan tafel

  Misschien kan ik dat veranderen met de recepten uit het boek. Bijvoorbeeld een rijstwafel met snelle chocopasta, kokos en hazelnootjes. Of een boterham met appelstroop, kaas en maanzaadjes.
  En die mooie cereals en notenbar die in de keuken bij Bleubelle staat!

De meeste recepten die in het boek staan zijn 'anders dan anders', gezonder. Mijn kinderen (en man) zouden moeten wennen om het te eten. Ook al eten we zelf al 'anders dan anders'.
Ik ga het binnenkort proberen. Zoals de snelle saoto-soep, het vispakketje met bloemkook-broccoli-daas-duchesses, de leuke recepten voor bij de picknick en lunchtrommel (of gewoon mee naar mijn werk) en de 6 verschillende humus-recepten.

Kortom: Ik heb een goed en leuk boek om dit jaar gezond in te gaan!

3 antwoorden naar “Kookboek: Easy Peasy Family”

 1. Pingback: Recepten te maken 2017 - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

 2. Pingback: Het 2016 van Ik ben Glutenvrij - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

 3. Pingback: Kookboeken7daagse | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*