Noem het beestje bij zijn naam!

Hoe noem jij je aandoening in gesprekken met vrienden, familie, juffen, restaurant personeel, … Het is zo verleidelijk om glutenallergie of ‘ik kan niet tegen gluten‘ te zeggen. Want dat snappen ze tenminste. Maar doe het niet!
Lees hieronder waarom.

Ik zeg bewust COELIAKIE. Vaak met de verduidelijking ‘glutenintolerantie‘, ‘een auto immuunziekte waardoor ik niet tegen gluten kan‘ of ‘als ik gluten binnen krijg, gaan mijn darmen kapot‘.

Ook tegen mijn dochters en hun vrienden zeg ik gewoon coeliakie en gluten. Altijd al gedaan, ook toen ze nog heel klein waren. Daarom krijg ik ook kriebels van kinderboeken die wel woorden gebruiken als glutenallergie of gluutjes.

Alleen door de naam te noemen krijgen we bekendheid voor coeliakie. Net zoals bij diabetes. 20 jaar geleden noemde het gros van de Nederlanders het suikerziekte en dachten ze dat je dan helemaal geen suiker meer mocht.

Ik hoop dat over 20 jaar iedereen weet wat coeliakie is en wat kruisbesmetting is. Maar daarvoor moeten we nu wel de naam gaan gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *