Ouderdag Prevent CD

Zoals waarschijnlijk al bekend is, doet Eva mee aan het onderzoek Prevent CD. LUMC-wetenschappers gaan onderzoeken of het geven van kleine hoeveelheden gluten aan zuigelingen gedurende de periode van borstvoeding het ontwikkelen van coeliakie zou kunnen voorkomen.
Bekijk ook dit filmpje, over coeliakie algemeen en prevent CD in het bijzonder.

Vandaag was er een informatiemiddag voor de ouders van de kinderen die aan dit onderzoek mee (gaan) doen.

Voor aanvang van de lezingen sprak ik met 2 vrouwen van mijn leeftijd die beiden coeliakie hebben. De eerste sinds haar 3e, de tweede sinds haar 16e en ik sinds mijn 29e. We spraken over het verschil aan bekendheid van toen en nu. En over de moeilijkheid om glutenvrij te blijven in een gezin met kleine kinderen.

De lezingen waren erg interessant. Prevent CD in Nederland loopt goed, er was een target van 150 kinderen, maar er doen nu al 153 mee!
Prevent CD in Europa loopt wisselend. Vooral in KroatiĆ« zijn nauwelijks vrijwilligers te vinden. Het blijkt dat coeliakie nog een ernstig taboe is. Als je mee doet aan zo’n programma, moet je zelf toegeven dat je de ziekte hebt. Ik vraag me ernstig af hoe die mensen leven. Eten ze gewoon niet bij anderen? Of nemen ze uit beleefdheid toch dat koekje aan?
Dr. Jeroen van Bergen vertelde over coeliakie en het afweersysteem. Ja, gluten veroorzaken bij mensen met coeliakie ontstekingen in de dunne darm. Maar hoe dit precies werkt en welke van de glutensoorten toxisch zijn, is nog niet bekend. Met behulp van een biopt (een stukje dunnen darm), gluten en bloed wordt dit proces in het laboratorium zo goed mogelijk nagebootst, in de hoop tot antwoorden te komen.
Tot slot vertelde prof. Cisca Wijmenga over de coeliakie genen. Om coeliakie te ontwikkelen moet je:

Gluten eten + HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8 hebben + andere genetische bepalingen + externe factoren

Tijdens de lezing werd mij duidelijk dat HLA-DQ2/8 geen gen is, maar een onderdeel van een gen. Het kan zelfs zo zijn dat als je vader en moeder beiden een deel hebben, je alsnog HLA-DQ2 ontwikkeld. Daarnaast zijn er naar schatting zo’n 100 andere genen/eiwitten die meewerken aan het verkrijgen van coeliakie. Zo’n 6 daarvan zijn gevonden, de anderen wordt nog naar gezocht.

Al met al een ingewikkelde, maar zeer interessante middag. Met lekkere glutenvrije hapjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*