Vragen van Chantal

Liebster AwardIn November gaf ik Chantal (van Chantal is Glutenvrij) de Liebster Award (een nominatie voor je lievelingsblogs).
Onlangs gaf zij de antwoorden op mijn vragen.
Omdat ik iedereen al genomineerd had, die zij wilde nomineren, stelde ze vragen 'voor degene die het leuk vinden om over te nemen'.
Nou Chantal, hier komen mijn antwoorden op jouw vragen!
 

1. Hoe kijk jij tegen de mensen aan die glutenvrij eten omdat het hip is en dus niet medisch noodzakelijk?
Pewag’s.
Als iemand eerst een coeliakie-test heeft gedaan. Als iemand volledig op de hoogte is van de gevaren van ‘zomaar’ glutenvrij gaan eten. (Lees hierover meer in mijn blogs Glutenvrij gaan eten? en Gluten beperken, de basis). Als iemand goed het verschil beseft tussen glutenvrij en glutenarm (en dat bijvoorbeeld ook uitlegt bij een restaurant). Ga je gang!

Ik geloof best dat tarwe in de loop der jaren veranderd is. Het zegt genoeg dat een broodje nu 2 keer hoger is dan 30 jaar geleden.
Ik geloof ook dat het goed is om zo af en toe je broodje te vervangen door iets anders. Leve de afwisseling!
Ik snap helemaal dat mensen op zoek zijn naar een veroorzaker van hun klachtjes. En bij sommige mensen is glutenarm daarin de oplossing. Maar noem het niet glutenvrij!
Deze blog van een dietiste van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen beschrijft mooi wat het inhoud om echt glutenvrij te leven. –

2. Welk product mis je nog in de glutenvrije schappen?
Glutenvrije muisjes.
Lekkere croissantjes.
Goede wraps, die niet breken bij het oprollen.
En tja, roggebrood. Maar dat is glutenvrij niet te maken…

3. Wat vind je het leukste gerecht/baksel om zelf te maken?
Dat hangt heel erg af van de situatie.
Hoeveel tijd heb ik? Hoeveel kans heb ik om ondertussen gestoord te worden? Want als ik net met mijn handen in het deeg zit, wil ik niet ruziënde kinderen uit elkaar willen trekken. Welke ingrediënten heb ik in huis? Welk seizoen is het? Is het voor een speciale gelegenheid om voor ‘gewoon’? Hoe vol is de vriezer? Vol ik me vit genoeg om een paar uur in de keuken te staan?

Gister had ik veel zin om lasagne te maken. En had ik dochterlief min-of-meer beloofd om samen chocoladetaart te bakken.
Maar had ik geen puf meer voor na rabarbercompote, aspergesoep, eierkoeken, rabarbermuffins en ontbijtkoek.

4. Als er een roman zou worden geschreven met een hoofdpersoon die Coeliakie heeft, zou je het dan lezen en zo ja; wat hoop je dat er over Coeliakie in staat? Wat vind je dat de hoofdpersoon moet hebben doorgemaakt.
Ik denk dat het een normale roman moet zijn, niet een roman over coeliakie. Zo bereik je veel meer mensen.
De hoofdpersoon heeft coeliakie. Dus coeliakie is wel een onderwerp in het boek. Meer tussen neus-en-lippen door. Niet uitgebreid beschreven wat de hoofdpersoon heeft meegemaakt rondom coeliakie. Maar wel genoeg om mensen te laten beseffen wat coeliakie is en wat een glutenvrij leven inhoudt.

Er zijn al een aantal romans met waarin coeliakie een rol speelt: En het regende brood van Stefan van Dierendonck en Vera van Jan Siebelink. Beiden heb ik nog niet gelezen.
En kennen jullie het coeliakie-ervaringsboek al?
Daarnaast zijn er ook een aantal coeliakie-boeken voor kinderen: Jonas mag geen koek, Celia en het Koekjesfeest, Een uitgekookt plan en binnenkort wordt Ik ben … en je moet weten waarschijnlijk weer uitgegeven!

5. Waar koop jij je glutenvrije boodschappen?
Hier schreef ik al over tijdens de glutenvrije blogweek: Boodschappen

6. Hoe ga je om met vreemde blikken van mensen als je zegt dat je glutenvrij eet?
Ik krijg nooit vreemde blikken (of ik zie ze niet).
Vandaag wel even een vreemde blik van een verre collega, toen ik cakekruimels van mijn bureau veegde.
“Oh, jij hebt gluten. Maar dat is toch niet zo erg? Daar ga je toch niet dood aan?”
Ik heb h’m fijntjes uitgelegd dat mijn darmvlokken beschadigd worden, door slechts 1 kruimeltje brood. En dat die beschadiging kan leiden tot vele hele vervelende gevolgen. En helaas, mensen kunnen daaraan dood gaan.
– Lees o.a. de blog van Miss Glutenvrij: ‘Mijn moeder is overleden aan de gevolgen van coeliakie.” –

7. En hoe met de vraag van mensen of wel eieren en groente mag?
Ook deze vraag heb ik nog nooit gekregen…

8. Stel, je hebt 1000 euro vrij te besteden op één dag. Waar geef je dit geld aan uit?
Aan nuttige dingen ;-).
De afgelopen jaren hebben wij weinig te besteden gehad. Genoeg, maar soms niet genoeg voor iets extra’s.
Zo heeft mijn man een nieuwe bril nodig en nieuwe kleren.
Nieuwe slaapzakken, onze oude zijn te koud. En een nieuwe koelbox (op stroom).
De fietsen naar de fietsenmaker voor een onderhoudsbeurt.
Benodigdheden voor de klusjes die moeten gebeuren, kwasten e.d.
Tijdens het shoppen even lekker lunchen.
En ja, ook nieuwe schoenen! Ik wil erg graag deze in het oranje, maar kan ze nergens meer vinden…

fabs

9. Wat is je favoriete film?
Pim-en-PomIk kijk niet vaak meer naar films.
Toen we nog in Haarlem woonden, gingen we wekelijks naar de bioscoop, sneak preview. Maar sinds we in Amersfoort wonen, ben ik niet meer in de bioscoop geweest.

Nou ja, 1 keertje: Vorige week samen met mijn dochters naar Pim en Pom.

Op tv kijk ik ook weinig films. Ze zijn meestal te lang, dan ben ik al in slaap gevallen ;-).

10.  Koken uit een pakje of zo natuurlijk mogelijk?
Uit een pakje koken deden we al haast nooit. Dus nu ik coeliakie heb, helemaal niet meer.
Wij hebben een kruidenla gevuld met alle kruiden en specerijen die ik me kan wensen. Ik grijp haast nooit mis.
Veel lekkerder (en gezonder) dan die kant-en-klaar-pakjes ;-).

11. Wat is het advies wat je aan nieuw gediagnotiseerde coeliaken zou willen mee geven?
Lees mijn pagina ‘eerste hulp bij coeliakie

6 antwoorden naar “Vragen van Chantal”

 1. Die opmerking "Jij hebt gluten" krijg ik ook altijd. Op een of andere manier zeggen ze dat tegen me, wat van alles kan inhouden, maar ze bedoelen altijd intolerantie voor gluten. Laatst nog bij de mac, ging ik mijn happy meal terugbrengen omdat er naast een hamburger zonder broodje ook nog een gewone inzat. Jij het gluten is dan de reactie.

   

  Mirjam, ik vind je blogs altijd super om te lezen! Ook dank voor je openheid.

  • Mijn broer zei het laatst ook. Hij legde uit: "Het is net zoiets als jij hebt suiker'."
    

   Dank je wel voor je compliment!

 2. Op zoek naar wraps die niet breken? Bij de xenos hebben ze glutenvrije (mais) wraps. Lekker en ook de prijs is leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*