Ooit schreef ik een blog ‘zelf maken loont’. Hierin berekende ik hoe duur de producten zijn die ik zelf maak, in vergelijking met de producten uit de winkel. Ik heb h’m helaas nog niet terug gevonden (zoals wel meer oude mails, al ben ik op de goede weg).
Vanmorgen moest ik weer aan deze blog denken, toen ik in de blog van Miss Glutenvrij las over de prijs van glutenvrije kruidnoten.
Goedkoopste glutenvrije kruidnoten uit de winkel
Volgens Miss Glutenvrij zijn de goedkoopste glutenvrije kruidnoten die van de Lidl, voor € 15,65 per kilo. Ik heb ze zelf nog niet geproefd, maar de meningen op de Facebook forums zijn verdeeld.
- “Zelf vind ik ( niet glutenvrij) ze veel beter smaken dan andere glutenvrije pepernoten etc. Ook niet hard.”
- “Ze zijn zelfs een beetje aan de zachtere kant te noemen. Zelf vind ik er een chemische smaak aanzitten, maar dat vind ik van alle gv noten. Zoon kan zich “echte” niet herinneren en vergelijkt dus alleen met anderen gv pepernoten. Hij vind ze “okee”. Niet geweldig lekker, niet vies.”
Zelf maken loont
Ik koop wel eens glutenvrije kruidnoten. Vooral om te proeven hoe ze smaken. (Zie ook deze test van 3 jaar geleden). Maar zelfgemaakt vind ik nog altijd veruit de lekkerste! Volgens dit recept.
Prijs van deze zelfgemaakte kruidnoten
- 100 gr glutenvrije boekweitmeel €3,50 / 5 = € 0.70
- 100 gr rijstmeel (van de toko) € 2,25 / 5 = € 0.45
- 100 gr roomboter € 2,95 / 2,5 = € 1,18
- 125 gr bruine basterdsuiker € 1,29 / 4,8 = € 0.27
- 1 ei € 0,45
- 1 thl. bakpoeder € 0,85 / 12 = € 0,07
- 1 eetlepel speculaaskruiden (ik gebruik die van Dille & Kamille) € 4,95 / 5 = € 0,99
- 1 zakje vanillesuiker € 0,95 / 8 = € 0,11
- Ovenkosten: € 0,60 / 3 = € 0,20
TOTAAL € 4,42 voor 500 gram
= € 8,84 per kilo
Goedkoper als je goedkopere speculaaskruiden en boter neemt.
Dat zijn de 2 duurste ingrediënten (maar maken het wel veeeel lekkerder).
Denk dat ik er niet van af zou kunnen blijven, dus ik maak ze maar liever niet …
Gisteren naar een theatervoorstelling geweest, “Thoes” (thuis) met Renée van Wegberg en Suzan Seegers, beide musicalster. De laatste zei tijdens de voorstelling dat ze geen (Limburgse) vlaai meer at i.v.m. intolerantie voor gluten. Dus, dan weten we dat ook weer 😀
Ik verdeel ze over bakjes. Een deel mogen we meteen eten, een deel is ‘verstopt’ voor later.