Glutenvrij in Gambia + recept Chicken Yassa

Serrekunda market

Fiona had een glutenvrije foodtruck. Helaas heeft ze die al een aantal jaar niet meer, maar ik bleef wel contact met haar houden. Zo zag ik dat ze op vakantie was in Gambia. Na terugkomt schreef ze dit fantastische verhaal over Glutenvrij in Gambia.

Korte voorbereiding

“Twee weken voor de vertrekdatum vond ik een toffe vakantie naar Gambia om samen met mijn zoontje naar toe te gaan. Twee weken om alles te regelen wat er geregeld moest worden voordat we konden gaan. Het was krap, maar het is gelukt. Glutenvrij eten in Gambia. Met alle voorbereidingen die ik al moest treffen had besloten dat ik het glutenvrij eten op me af zou laten komen. Was het er wel dan wel, zo niet dan niet. Verstandig?! Tja……. Daar is iets voor te zeggen. Zelf moet ik glutenvrij eten, mijn zoontje niet. Dat is soms toch al een uitdaging als hij mij van zijn lekkere broodje pindakaas wil laten eten. Er ging in ieder geval wel een kleine rolkoffer aan eten mee. Zowel glutenvrij als glutenvol eten.

Na aankomst in het hotel was het lunchtijd. Dus ik besloot te gaan voor fried rice. Rijst, kan niet misgaan toch?! Nou toch wel. Ik kreeg een bord met noodles geserveerd. ’s Avonds bij het diner ging het goed. De chicken Yassa was heerlijk.

Tour door het binnenland

Later in de vakantie gingen we op tour door het binnenland. En de gids zou zorgen voor ontbijt, lunch en diner tijdens deze 2 dagen. Ik was volledig overgeleverd aan wat ik zou krijgen. Gelukkig staat Gambia bekend om zijn Yassa en Domoda die bij iedere lunch en diner geserveerd werd met rijst.

Maar tijdens het ontbijt werd er Tapalapa geserveerd. Tapalapa is de Gambiaanse variant van stokbrood. Dit wordt trouwens ook bij de lunch en dinner als bijgerecht geserveerd. Maar dan kan je het laten liggen. Als je ontbijt hieruit bestaat belegd met jam, dan is dit het of geen eten. Natuurlijk had ik wel glutenvrije crackers mee, maar voor mij is dat niet voldoende als ontbijt.

In de bush in noord Gambia tijdens het ontbijt

Glutenvrij in Gambia?

Kortom ik ben in een week tijd regelmatig geconfronteerd met glutenvol eten in Gambia. Gelukkig ben ik niet heel erg ziek geworden. Ik heb wel buikpijn gehad en een erg opgezette buik. Maar dat lag ook nog deels aan de malaria tabletten die geslikt moesten worden voor de vakantie. En ik heb gewoon heel veel laten staan en af en toe gluten gegeten.

Ik ben er van overtuigd dat er meer mogelijkheden waren om glutenvrij te eten als ik daar meer op gelet had en er meer naar gevraagd had. De mensen in The Gambia zijn ontzettend gastvrij en zeer behulpzaam. Ze hadden zeker deze moeite gedaan. Dat ik dit niet heb gedaan is mijn keuze geweest. En ondanks het eten van gluten was de vakantie naar The Gambia een super gave ervaring.

Recept Chicken Yassa

Graag wil ik onderstaand recept voor glutenvrije Yassa met jullie delen. Yassa is een stoofpot die in Gambia veel gegeten word. Dit recept is met kip, maar natuurlijk kan dit ook vervangen worden door rund of vis. En de Yassa serveer je met rijst.

Chicken yassa bij het diner

Ingrediënten voor 4-6 personen

 • 1,5 kilo kippenpoten (drumsticks)
 • 7 middelgrote uien
 • Sap van 4 citroenen
 • 3 theelepels franse mosterd (kan zowel grof als fijne mosterd zijn, is afhankelijk van wie het maakt)
 • 2 glutenvrije bouillonblokjes
 • 4 tenen knoflook
 • zwarte peper naar smaak
 • 1 theelepel chili poeder
 • zout naar smaak
 • olie
 • kopje water

Eventueel groente. Dit hoort er oorspronkelijk niet in, maar zoals je op de foto kan zien, doen ze dat er soms ook in. Dus schroom niet een paprika, courgette, prei of iets anders toe te voegen als je daar zin in hebt.

Bereiding

Het marineren van de kip en uien kan je al de avond van tevoren doen.

 1. Marineer de kippenpoten met de helft van de mosterd, 2 tenen knoflook, het sap van 2 citroenen en zwarte peper naar smaak.
 2. Snij de uien vervolgens in halve ringen en marineer deze apart van de kip met de andere helft van de mosterd, sap van 2 citroenen en zwarte peper naar smaak.
 3. Bak de kip in een pan met flink wat olie op hoog vuur totdat de poten mooi bruin zijn. Haal ze van het vuur en zet ze vervolgens aan de kant.
 4. Fruit de uien in een grote pan en voeg de overige knoflook toe.
 5. Voeg vervolgens de kip toe en een kopje water.
 6. Voeg als laatst de bouillonblokjes, chilipeper en zout naar smaak toe.
 7. 30 minuten laten sudderen.
 8. De Yassa kan geserveerd worden met rijst.”

Dank je wel Fiona, voor je mooie verhaal en lekkere recept!

Meer reis-verhalen?

Wil jij, lezer, nog meer vakantieverhalen en tips lezen, kijk dan bij:
Glutenvrij in Thailand
– 
Glutenvrij op vakantie met meer dan 100 nederlandstalige blogs over vakantie in Europa en de rest van de wereld.
– 
Wereldreizigers, met tips van verschillende glutenvrije reizigers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*