Glutenvrij in Thailand (2)

Ben woont in Thailand. Hij was extreem gevoelig voor gluten en dat heeft de keuze om naar Thailand te verhuizen gestimuleerd.

VOOR MIJ IS THAILAND QUA ETEN ABSOLUUT GEWELDIG EN BELEEF HET LEVEN NIET ALSOF IK EEN DIEETPROBLEEM HEB.

Ben plaatste op een coeliakieforum tips voor het reizen in Thailand. Ik mocht ze hier overnemen.

“Ooit was Thailand een glutenvrij paradijs.
Twintig jaar geleden kon ik bijna alles eten. Helaas met de opkomst van de midden klasse, ofwel meer mensen hebben meer geld te besteden is het eten aan het verwesteren. Steeds vaker vallen producten, van oudsher glutenvrij, af.
Zonder de taal te spreken, lijkt het me tegenwoordig niet makkelijk.

Als je de gerechten kent, weet je wat je kunt verwachten. De beste manier om te weten wat je kunt eten is door Thaise recepten op te zoeken en een lijstje te maken. Dan ter plaatse controleren of geen extra ongewenste veranderingen/toevoegingen zijn.

In supermarkten vind je geen speciale dieet afdeling. De Ingrediënten overzichten geven allergenen niet specifiek aan. Engelse overzichten worden vaak verborgen achter een sticker met met de Thaise tekst.
Men is wel erg hulpvaardig en kun je mensen om je heen vragen of er tarwe/melk in zit.

Grootste risico’s:

 • bouillon blokjes van Knorr (uitspraak Ka-nóh) en oestersaus (nám-man-hooi).
 • Gegrilde kip (ไก่ย่าง gài-yâang) is tegenwoordig bijna altijd gekruid met oestersaus.
 • Rice noodle soup (ก๋วยเตี๋ยว kwehtiao) eigenlijk glutenvrij, ware het niet dat in de soep ook glutenvolle mie (mama / bami) wordt opgewarmd en dus de soep besmet.

In de grote supermarkten kun je glutenvrije oestersaus en sojasaus kopen van Megachef, tegenwoordig ook wat andere merken. Misschien lastig om mee te nemen naar een restaurant, maar de koks zijn wel bereid het te gebruiken.

Thais dieetpasje glutenvrij

Het Thais dieetpasje van het NCV werkt niet. Enerzijds omdat het te veel tekst bevat, anderzijds omdat in Thailand geen glutenhoudende gewassen groeien en dus gluten en coeliakie onbekende begrippen zijn.

Ik heb twee kaarten gemaakt waarbij ik het vanuit een praktisch oogpunt een allergie heb genoemd. Het begrip allergie kennen ze wel en ze werken goed mee. Ik heb een variant gemaakt voor tarwe en één voor ook zuivel.

Sojasaus, de meningen verschillen, er zijn mensen die het gewoon gebruiken en mensen die het niet gebruiken.* Dus ook die variaties gemaakt.
Het begint mode te worden om sojasaus te vervangen door Maggie, ik raad dat af.
De kaartjes geven verder aan dat je schoon keukengerei en verse olie wilt.

Allergie voor tarwe (wel sojasaus)

Allergie voor tarwe (ook geen sojasaus)

Allergie voor tarwe en zuivel (wel sojasaus)

Allergie voor tarwe en zuivel (ook geen sojasaus)

Genieten!

In principe is er enorm veel te eten en vergeet je gewoon een dieet te hebben. Maar je moet wel weten wat je kunt eten en blijven uitkijken.

Veel plezier.”


Dank je wel Ben, voor je verslag en de handige dieetkaartjes!

Wil je meer lezen over glutenvrij in Thailand? In 2019 plaatste ik het reisverslag van Riana en haar gezin: Glutenvrij in Thailand.

*Sojasaus is een gefermenteerd product. Door het fermentatie proces worden de gluten (grotendeels) afgebroken.

4 gedachten over “Glutenvrij in Thailand (2)

 1. Hi Ben,

  Het blijkt dat de kaartjes niet meer online zijn. Kunnen we deze nog ergens downloaden?
  Met vriendelijke groeten,
  Michael

  • Klopt. Mijn site is een tijdje offline geweest. Nu staat ongeveer de helft van de artikelen er weer op, maar de links en plaatjes kloppen vaak nog niet. Ik werk er aan, maar het is heel veel werk…

 2. Hallo
  De kaartjes zijn niet zichtbaar. Als je ze aanklikt, kom je in een internet archief, maar ook daar is het niet te bekijken of downloaden. Ik zou er graag gebruik van willen maken.

  • Klopt. Mijn site is een tijdje offline geweest. Nu staat ongeveer de helft van de artikelen er weer op, maar de links en plaatjes kloppen vaak nog niet. Ik werk er aan, maar het is heel veel werk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *