#Coeliakiemaand: Enquete – goed of fout?

enqueteMet de coeliakiemaand willen we meer bekendheid krijgen voor coeliakie en het glutenvrije dieet. We hopen dat de ziekte coeliakie bij meer mensen op tijd ontdekt wordt. Via de kranten, tv, de website coeliakiemaand.nl, onze webblogs en natuurlijk de social media vragen we aandacht voor coeliakie.

Maar nu ben ik erg benieuwd: Wat weet mijn directe omgeving eigenlijk over coeliakie? Ik stuurde een enquete naar familie, vrienden en collega's. 
In mijn vorige blogpost beschreef ik de vragen en antwoorden van de eerste 8 vragen. In deze blogpost geef ik de antwoorden op de goed-of-fout-vragen.

Goed of fout?

a. Over coeliakie kan je heen groeien (89% goed)
b. Je wordt geboren met coeliakie 
c. In vlees en vis zitten nooit gluten (53% goed)
d. In groente en fruit zitten nooit gluten (89% goed)
e. In limonade zit nooit gluten (74% goed)
f. Het glutenvrije dieet is een gezond dieet (42% waar, 58% niet waar)
g. Een glutenvrij broodje mag je afbakken in jouw oven (53% goed, 10% had beiden)
h. Glutenvrij brood mag je snijden op een houten snijplank (84% goed)
i. Glutenvrije cake mag je bakken in een cakevorm waar ook wel eens normale cake in wordt gebakken, als je deze maar goed schoon maakt 
j. Een keer een kruimeltje is niet erg (95% goed)

Uitleg

 1. Over coeliakie kan je heen groeien
  ​Coeliakie is een foutje van het immuunsysteem. Hoe coeliakie precies ontstaat, is nog niet bekend. Het is waarschijnlijk een combinatie van genen en omgevingsfacturen. Het immuunsysteem is helaas niet te resetten. Al wordt er wel onderzoek naar gedaan om te kijken of dit in de (verre) toekomst mogelijk is.
   
 2. Je wordt geboren met coeliakie 
  ​Hier zijn de artsen het nog niet over eens. Op de coeliakiedag in Vianen kregen de 2 meest bekende coeliakie-artsen van Nederland hier een discussie over. Volgens dr. Mearin worden kinderen met coeliakie geboren, maar openbaart het zich vaak pas op latere leeftijd. Zij denkt dat bij kinderscreening nagenoeg alle gevallen van coeliakie ontdekt kunnen worden.
  Volgens dr. Mulder kan coeliakie ook op latere leeftijd ontwikkeld worden. Als voorbeeld sprak hij over een man die dacht dat hij coeliakie had. Elke paar jaar liet hij een darmbiopt doen. Pas ver na zijn 80e werd coeliakie geconstateerd.
  Ikzelf denk dat coeliakie getriggerd wordt. Door een infectie, een heftige gebeurtenis of hormonen. Bij sommige mensen gebeurt dit op jonge leeftijd. Bij sommige pas op oudere leeftijd. Ik was een gezond kind. Pas rond mijn 14e begon ik klachtjes te krijgen.
   
 3. In vlees en vis zitten nooit gluten
  In puur vlees en puur vis zit geen gluten. Maar de vlees en vis die je in de winkel kan kopen, is vaak bewerkt. Door het kruidenmengsel of het paneerlaagje kan het toch gluten bevatten. Altijd even nalezen dus!
   
 4. In groente en fruit zitten nooit gluten
  ​Groentes en fruit bevatten inderdaad geen gluten. En zijn ook niet bewerkt.
   
 5. In limonade zit nooit gluten
  In de meeste limonades zit geen gluten. Maar in bijvoorbeeld sommige light-versies wel. Zoals deze 0% van de Albert Heijn.

   
 6. Het glutenvrije dieet is een gezond dieet
  Als je glutenvrij eet, heb je eerder kans op bepaalde tekorten: vezels, jodium, vitamine D, calcium, magnesium, ijzer, foliumzuur en selenium.
  Daarnaast bevatten glutenvrije artikelen (brood, koekjes) vaak meer vet en suiker en hun glutenvolle zusjes. Dit omdat een product snel droog smaakt als je de gluten weg laat. Door meer vet en suiker toe te voegen, wordt dit gecompenseerd.
  Dus nee, het glutenvrije dieet is niet per definitie een gezond dieet. Je moet goed opletten dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt en niet te veel suiker en vet. Het voordeel is wel dat wij alle pakjes en zakjes omdraaien. Daardoor zij wij meer bewust van wat we eten. En zijn we dus eerder geneigd om gezond te eten.
   
 7. Een glutenvrij broodje mag je afbakken in jouw oven
  Ja, dat mag. Maar haal er van te voren even een doekje doorheen en leg het broodje op schoon bakpapier of aluminiumfolie. En als het kan, zet de ventilator uit.
   
 8. Glutenvrij brood mag je snijden op een houten snijplank
  Een houten plank bevat veel groeven waar gluten snel in achter kunnen blijven. Gluten zijn namelijk een soort lijm.
  Gebruik om glutenvrij brood te snijden dus een goed schoongemaakte plastic plank of een (porseleinen) bord.
   
 9. Glutenvrije cake mag je bakken in jouw cakevorm
  Dit is een grensgeval. Professionele bakkers mogen bakblikken niet voor zowel glutenvol als glutenvrij gebruiken.
  Maar als jij een keertje taart voor Mirthe of mij maakt, vind ik het niet erg als dat in je eigen bakblik gebeurd. Als je h’m van te voren maar heel goed schoon maakt!
   
 10. Een keer een kruimeltje is niet erg
  De 'gemiddeld gevoelige’ coeliakiepatiënt krijgt geen klachten en geen darmschade als hij maximaal 10 mg gluten binnen krijgt. Dat is 1/100e boterham (0,3 gram boterham). Dus ja, zelfs 1 klein kruimeltje mag niet!

Tenslotte

Ik wil iedereen die mijn enquete heeft ingevuld heel erg bedanken!
Het valt me mee hoe veel jullie van coeliakie weten. Al is er hier-en-daar wel wat bijscholing nodig: 

 • Als je denkt dat je niet tegen gluten kan, moet je eerst een coeliakietest doen! (2 personen)
 • Over coeliakie kan je niet heengroeien! (3 personen)
 • Ook in limonade kan gluten zitten (5 personen)
 • Glutenvrij brood mag je niet snijden op een houten plank (4 personen)
 • En een kruimeltje is wel erg! Ik ben er een week ziek van… (1 persoon)

2 antwoorden naar “#Coeliakiemaand: Enquete – goed of fout?”

 1. Ik vraag me ook wel eens af door wat en wanneer de coeliakie bij mij werd getriggerd, ik denk (of weet eigenlijk zeker) dat ik er niet mee ben geboren.

 2. Pingback: #coeliakiemaand: Enquete voor vrienden | Ik ben glutenvrij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*