Glutenintroductie bij baby’s

WANNEER JE BABY KLAAR IS VOOR BROODKORSTJES GEVEN JULLIE DAN GLUTENVOL OF GLUTENVRIJ BROOD?

In deze blog geef ik uitgebreid en onderbouwd antwoord op deze vraag.

De cijfers

Om allergieën te voorkomen adviseren experts om te starten met vast voedsel tussen de 4 en de 6 maanden. Dat gaat om enkele lepeltjes hier en daar, nog geen echte porties. Er lijkt een soort “gap” te zijn waarbinnen je het beste kunt introduceren, langer wachten schijnt niet goed te zijn en eerder iets geven ook niet. Maar coeliakie is geen allergie, wanneer en hoe introduceer je dat broodkorstje?

Er zijn diverse onderzoeken geweest naar de relatie tussen het ontwikkelen van coeliakie en het introduceren van gluten. Lees bijvoorbeeld over de onderzoeken Generatie R en Prevent CD en Italiaans onderzoek.

Uit al deze onderzoeken blijkt dat het niets uit maakt wanneer je gluten introduceert. Of je dat nu doet als ze 4 maanden oud zijn, of pas als ze ouder dan een jaar zijn. Evenveel kinderen ontwikkelen uiteindelijk coeliakie.

Volgens recenter onderzoek kan het zijn dat kinderen die heel veel gluten eten op jonge leeftijd eerder of vaker coeliakie ontwikkelen (het is nog in onderzoek, en welke hoeveelheid dan wel geschikt is weet niemand).
En volgens 1 onderzoek wordt de kans op coeliakie juist groter als je het geven van gluten uitstelt. Maar dat is nog niet voldoende bewezen, daarvoor zijn meer onderzoeken nodig.

Wanneer en hoe gluten introduceren?

Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor kindjes van ouders met coeliakie, daarom wordt vooralsnog geadviseerd: gewoon zoals je bij andere kinderen ook zou doen, tussen de 4 en de 6 maanden. Diëtisten adviseren vaak om de gluten langzaam op te bouwen. Ik hield mij destijds aan het glutenopbouwschema van het LUMC. Maar dat was voordat de resultaten van bovenstaande onderzoeken bekend waren.

Wat jij doet, hangt denk ik af van jullie situatie:

  • Gaat je kindje naar de kinderopvang, of blijft het thuis?
  • Is het huis al volledig glutenvrij, of zwerven er zo af en toe kruimels rond?
  • Weet je of hij/zij het coeliakie-gen heeft, of hij sowieso kans heeft om coeliakie te ontwikkelen? (Lees: De kans op coeliakie verdeeld naar genetisch profiel
  • Eet je kind zelf of wordt het gevoerd?
  • Hoe bang ben je zelf om gluten binnen te krijgen? (Hier staan tips om te voorkomen dat jij gluten binnen krijgt)

Veel succes met het maken van deze beslissing!
En bedenk: Er is veel meer kans dat je kind geen coeliakie ontwikkeld (90%) dan dat het wel coeliakie ontwikkeld (10%).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *