Ik las: “De kinderarts zei dat gemiddeld 1 op de 7 kinderen een heftige reactie heeft op een glutenfout, andere kinderen dus niet.”
Nou weet ik natuurlijk niet wat deze arts bedoelt met een ‘heftige reactie’, maar ik vind dat Mirthe best een heftige reactie heeft. Een uur lang overgeven, zo zielig!
Het verbaast mij dat zo veel kinderen GEEN heftige reactie hebben. Daarom vroeg ik op Facebook: Heeft jouw kind een heftige reactie?
105 mensen reageerden op mijn poll: allemaal bedankt voor het invullen!
Van deze 105 stemmen hadden de kinderen in 46% van de gevallen GEEN heftige reactie en 54% WEL een heftige reactie. Dat zijn veel meer kinderen dan ik verwacht had die GEEN heftige reactie hebben. Nog lang niet die 1 op de 6, maar wel ongeveer 50%. Misschien komt dat ook omdat ouders van kinderen zonder een heftige reactie minder vaak op forums e.d. zitten? Misschien ook omdat mijn beeld gewoon niet klopt…
Reacties
Veel ouders lichtte hun reactie nog even toe. Ik wilde graag op iedereen reageren, maar wist vaak niet hoe. Een duimpje vind ik niet gepast, en steeds weer hetzelfde zeggen ook niet. Of een kind nu geen reactie heeft of een hele heftige, het blijft naar!
- Mirjam: Helemaal geen reactie… Ook niet naar per ongeluk een hele glutenvolle pizza.
- Jessie: Mijn zoon stroomt helemaal leeg diarree, buikpijn en misselijk.
- Jessy: Dit is een moeilijke poll… Wat is heftig? En wanneer bij sporen of bij een boterham. Als ouder vind je het al snel heftig omdat het om je eigen kind gaat. Laats reageerde iemand op een post over een kindje dat 2 uur had overgegeven. Ze zei dat zij zich echt dagen lang zich rot voelt na een glutenfout en blij zou zijn met 2 uur overgeven. Ik vind uren lang overgeven en diarree veel heftiger dan rot, moe, buikpijn. Dat rot voelen komt vaak ook nog na het overgeven, maar praat je niet meer over. Die uren daarvoor waren zo heftig, dat je blij bent met alleen rot voelen.
Mijn dochter ging 3 uur lang (elke 10 min) overgeven, heftige diarree en werd apathisch van 2 Engelse dropjes (met foute ingrediënten declaratie). Andere mensen die zichzelf super gevoelig vonden hadden veel meer ( hele/halve zak) op en nergens last van. En konden het dus niet goed geloven. - Désiré: Onze oudste dochter met coeliakie krijgt een heel heftige reactie. Ze krijgt dan buikloop en braakt, krijgt koorts, spierpijn en wordt apathisch. Spierpijn en apathisch duurt vaak een lange tijd. Echt heel sneu!
Ons middelste met gluten sensitiviteit en tarwe intolerantie heeft minder heftige reactie, maar houd lang buikpijn. - Kitty: Mijn dochter gaat meestal na 45 min overgeven dan verliest ze haar bewustzijn, komt bij gaat weer overgeven en verliest weer haar bewustzijn. De hoeveelheid gluten die ze binnen heeft gekregen bepaald hoe lang en hoe vaak dat gebeurd. Zelfs als haar maag helemaal leeg is en er zelfs geen gal meer komt, blijft haar maag nog elke 10 min de overgeef “beweging” maken…
- Sabine: Hier ook 2 met coeliakie. De een reageert heftig en binnen anderhalf uur na inname is hij ziek. De ander lijkt minder heftig te reageren.
- Melanie: Ik heb twee meiden met coeliakie. De jongste reageert heftig en de oudste dus helemaal niet.
- Bea: Bij ons hebben alle 2 de kids coeliakie. De oudste krijgt buikpijn, wallen onder zijn ogen en wordt heel chagrijnig. De jongste spuugt na een uur alles uit tot er niks meer in zit, de dag erna nog flinke diarree en ‘grieperig. Na 2 dagen is ze dan weer de oude.
Dus 2 kids uit hetzelfde gezin hebben allebei een hele andere reactie op een glutenfout. - Elly: Bij ons hangt de reactie af van de hoeveelheid gluten. Een kleine fout geeft geen of een lichte reactie. Maar een hele koek of boterham met gluten leidt tot drama.
Meer lezen?
- Lees hier over de verschillende gradaties in glutenfouten.
- Lees hier over mijn Ziekteverloop na een glutenfout in 2013.
- Lees hier waarom de Reactie na de diagnose vaak heftiger wordt.
- Lees hier over onze 18 glutenfouten.
– waar op Facebook heb je je poll geplaatst?
Heb je wel ‘ns van bias gehoord?
Dit is zeer kwalijk om amateuristische data met de wetenschap te vergelijken. Wat was je doel?
De poll stond op de Facebookgroep ‘Coeliakie bij kinderen’.
Waar staat dat ik deze poll vergelijk met de wetenschap?
Mijn doel was om mijn gevoel te vergelijken met de gevoelens van andere ouders: Of inderdaad zo weinig kinderen een heftige reactie hebben en wat andere ouders verstaan onder een heftige reactie.