Onze 18 glutenfouten

Een glutenfout… Het zit in een klein hoekje. Toen ik onze glutenfouten van de afgelopen jaren op een rijtje zette, verbaasde het mij dan ook dat we niet vaker de fout in zijn gegaan.
Ik kreeg de diagnose in 2007, Mirthe in 2012. Helaas heb ik van mijn eerste jaren niet bij gehouden hoe vaak ik ziek werd. Het was toen ook minder heftig. Wel weet ik dat ik in het begin een hele stomme fout maakte: In de koksroom die we toen regelmatig gebruikten zat gluten. Een snelle les dat je altijd, altijd, altijd de ingrediënten moet lezen.
Trouwens, is glutenongeluk niet een beter woord? Niemand doet het immers expres!
Lees snel verder over de 18 glutenongelukken van de afgelopen 6 jaar.

5 glutenfouten in 2013:

1 glutenfout in 2014:

Dit jaar heb ik ‘maar’ 1 keer echt last gehad van een glutenfout. In de herfstvakantie aten we bij een pannenkoekenhuis. Drie uur later kwam de pannenkoek er weer uit. Een uur lang heb ik voor en op de wc gezeten: rillerig, zwetend, naar adem snakkend, kotsmisselijk, buikpijn, alsof ik van binnen uitgeknepen werd. Vervolgens heb ik nog 3 dagen op bed gelegen met grieperige verschijnselen. Tenslotte was nog een aantal dagen duizelig. Mirthe had gelukkig nergens last van.

9 glutenfouten in 2015:

In 2015 werd ik 8 keer ziek van gluten en Mirthe 2 keer.

  1. Per ongeluk mijn vinger afgelikt na het smeren van een glutenvolle boterham. Niet doorgeslikt, meteen mijn mond herhaaldelijk gespoeld. Nergens last van.
  2. Mexicaan in Amsterdam (met vriendin). Paar keer naar de wc, daarna moe en beetje draaierig, maar oké.
  3. Uit eten met mijn schoonvader en zijn vrouw. Het glutenvolle brood en mijn glutenvrije brood, werden op 1 arm binnen gebracht. Daarnaast lag het glutenvrije brood op een houten bord. Tegen beter weten in, heb ik het wel opgegeten. Vlak voor het toetje werd ik benauwd, hartkloppingen, misselijk en buikkrampen. Ik heb een half uur buiten gezeten, daarna ging het wel weer. De dagen erna was ik verschrikkelijk moe en nog een beetje gammel.
  4. Gezamenlijk diner met mijn roeimaatjes. Iedereen had iets gemaakt. Al voordat we goed en wel begonnen waren, werd ik benauwd, was ik misselijk en had ik hartkloppingen en buikkrampen. Glutenfout, of was het het warme, benauwde weer? Ik twijfel, omdat ik nog nagenoeg niets gegeten had. Meestal komt een glutenreactie bij mij na een half uur tot een uur.
  5. Zoutjes van de Toko. Op het pak stond tapiocameel, bij navraag achteraf bleek het tarwemeel. Ik heb een uur voor en op de wc gezeten. Toen de golven uit voor- en achterkant minder werden, was ik te slap om uit de badkamer te komen. Heb nog een tijdje op de badkamervloer gelegen, voordat ik kracht genoeg had om te douchen. Vervolgens heb ik lang en diep geslapen. De dagen daarna heb ik in bed gelegen. Ik was nog misselijk en zo moe…
  6. High-Tea bij Broederkapel Veghel. Buikkrampen, hartkloppingen, misselijk, benauwd. Gelukkig verdween dit gevoel na zo’n 20 minuten weer, maar dit was toch duidelijk een (kleine) glutenbesmetting. 
  7. In september ging ik met een vriendin een weekendje naar Deventer. Ik was die week al niet lekker, en na een kop thee plus iets lekkers in de stad, voelde ik me draaierig en misselijk. Toch gluten, of gewoon te benauwd daarbinnen en naweeën van het virusje?
  8. In november kregen we bij de koffie een koek die suikervrij bleek ipv glutenvrij. De gastvrouw dacht dat Cereal een glutenvrij merk was. Het blijkt een algemeen dieetmerk. Mirthe en ik hadden allebei een uur lang diarree en overgeven. Daarna hebben we diep geslapen. Mirthe was daarna gelukkig weer fit. Ik was nog een dag niet lekker.
  9. Bij Mirthe lag er na het kerstdiner op school een koekje op haar dienblad. Daarna werd ze niet lekker en had ze 2 keer diarree. Maar wanneer was dat koekje op het dienblad gekomen? Was ze inderdaad ziek van gluten, of was het toch de vermoeidheid die al weken speelde?

Geen glutenfouten in 2016

In 2016 werd ik niet ziek van gluten. Toch was ik regelmatig misselijk van angst om ziek te worden.

1 glutenfout in 2017

In 2017 werd ik niet ziek van gluten. Mirthe wel 1 keer: Ze koos er voor toch dat snoepje aan te nemen waarvan ze niet zeker wist of het glutenvrij was. Een leermomentje…

2 glutenfouten in 2018

In 2018 werd ik 1 keer ziek, tijdens een personeelsuitje. Ik kan helaas niet achterhalen waarvan. Lees Glutenfout op personeelsuitje.

Mirthe werd 1 keer ziek, na de juffenverjaardag. En dat terwijl de juffen het hele jaar zo erg hun best hadden gedaan! Aparte koekjes om mee te rekenen, goed in de gaten houden of haar tafeltje schoon bleef en altijd iets lekkers voor Mirthe als de andere kinderen ook iets kregen. We hebben geen idee waar het hier fout is gegaan…
Mirthe moest zo’n 20 keer overgeven, viel daarna in een diepe slaap en had na ontwaken gelukkig nergens meer last van.

1 glutenfouten in 2019

Al een week lang had Mirthe last van buikpijn. Nou klaagt ze regelmatig over buikpijn, vooral als ze naar bed moest. Maar nu was het wat meer.
Totdat ik eens goed keek naar de rijstwafels die ze elke ochtend at: Meergranen rijstwafel met rogge en haver…

3 antwoorden naar “Onze 18 glutenfouten”

  1. Ik word/werd nooit ziek, alleen wat last van glutenongelukjes. Daardoor permitteer ik me redelijk vaak om spontaan ergens te gaan eten en te vragen naar ‘glutenvrij omdat het moet’ zonder kopzorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*