Onze 18 glutenfouten

Een glutenfout… Het zit in een klein hoekje. Toen ik onze glutenfouten van de afgelopen jaren op een rijtje zette, verbaasde het mij dan ook dat we niet vaker de fout in zijn gegaan.
Ik kreeg de diagnose in 2007, Mirthe in 2012. Helaas heb ik van mijn eerste jaren niet bij gehouden hoe vaak ik ziek werd. Het was toen ook minder heftig (lees hier waarom de reactie op gluten vaak heftiger wordt). Wel weet ik dat ik in het begin een hele ‘stomme’ fout maakte: In de koksroom die we toen regelmatig gebruikten zat gluten. Een snelle les dat je altijd, altijd, altijd de ingrediënten moet lezen.

Trouwens, is glutenongeluk niet een beter woord? Niemand doet het immers expres!
Lees snel verder over de 18 glutenongelukken van de afgelopen 6 jaar.

5 glutenfouten in 2013:

 • In mei was ik een paar dagen kotsmisselijk van een ‘glutenvrije’ workshop.
 • In juli was ik hondsberoerd van een ‘glutenvrij’ cadeautje van een vriendin.
 • In september was ik doodziek op het personeelsuitje naar Texel van een ‘glutenvrije’ koek.
 • Een keer had ik de ingrediënten niet goed gelezen.
 • Bij het kerstdiner bij familie was de kok vergeten het de ingrediënten te lezen. Glutenvrije vermicelli in een niet glutenvrije soep…

1 glutenfout in 2014:

Dit jaar heb ik ‘maar’ 1 keer echt last gehad van een glutenfout. In de herfstvakantie aten we bij een pannenkoekenhuis. Drie uur later kwam de pannenkoek er weer uit. Een uur lang heb ik voor en op de wc gezeten: rillerig, zwetend, naar adem snakkend, kotsmisselijk, buikpijn, alsof ik van binnen uitgeknepen werd. Vervolgens heb ik nog 3 dagen op bed gelegen met grieperige verschijnselen. Tenslotte was nog een aantal dagen duizelig. Mirthe had gelukkig nergens last van.

9 glutenfouten in 2015:

In 2015 werd ik 8 keer ziek van gluten en Mirthe 2 keer.

 1. Per ongeluk mijn vinger afgelikt na het smeren van een glutenvolle boterham. Niet doorgeslikt, meteen mijn mond herhaaldelijk gespoeld. Nergens last van.
 2. Mexicaan in Amsterdam (met vriendin). Paar keer naar de wc, daarna moe en beetje draaierig, maar oké.
 3. Uit eten met mijn schoonvader en zijn vrouw. Het glutenvolle brood en mijn glutenvrije brood, werden op 1 arm binnen gebracht. Daarnaast lag het glutenvrije brood op een houten bord. Tegen beter weten in, heb ik het wel opgegeten. Vlak voor het toetje werd ik benauwd, hartkloppingen, misselijk en buikkrampen. Ik heb een half uur buiten gezeten, daarna ging het wel weer. De dagen erna was ik verschrikkelijk moe en nog een beetje gammel.
 4. Gezamenlijk diner met mijn roeimaatjes. Iedereen had iets gemaakt. Al voordat we goed en wel begonnen waren, werd ik benauwd, was ik misselijk en had ik hartkloppingen en buikkrampen. Glutenfout, of was het het warme, benauwde weer? Ik twijfel, omdat ik nog nagenoeg niets gegeten had. Meestal komt een glutenreactie bij mij na een half uur tot een uur.
 5. Zoutjes van de Toko. Op het pak stond tapiocameel, bij navraag achteraf bleek het tarwemeel. Ik heb een uur voor en op de wc gezeten. Toen de golven uit voor- en achterkant minder werden, was ik te slap om uit de badkamer te komen. Heb nog een tijdje op de badkamervloer gelegen, voordat ik kracht genoeg had om te douchen. Vervolgens heb ik lang en diep geslapen. De dagen daarna heb ik in bed gelegen. Ik was nog misselijk en zo moe…
 6. High-Tea bij Broederkapel Veghel. Buikkrampen, hartkloppingen, misselijk, benauwd. Gelukkig verdween dit gevoel na zo’n 20 minuten weer, maar dit was toch duidelijk een (kleine) glutenbesmetting. 
 7. In september ging ik met een vriendin een weekendje naar Deventer. Ik was die week al niet lekker, en na een kop thee plus iets lekkers in de stad, voelde ik me draaierig en misselijk. Toch gluten, of gewoon te benauwd daarbinnen en naweeën van het virusje?
 8. In november kregen we bij de koffie een koek die suikervrij bleek ipv glutenvrij. De gastvrouw dacht dat Cereal een glutenvrij merk was. Het blijkt een algemeen dieetmerk. Mirthe en ik hadden allebei een uur lang diarree en overgeven. Daarna hebben we diep geslapen. Mirthe was daarna gelukkig weer fit. Ik was nog een dag niet lekker.
 9. Bij Mirthe lag er na het kerstdiner op school een koekje op haar dienblad. Daarna werd ze niet lekker en had ze 2 keer diarree. Maar wanneer was dat koekje op het dienblad gekomen? Was ze inderdaad ziek van gluten, of was het toch de vermoeidheid die al weken speelde?

Geen glutenfouten in 2016

In 2016 werd ik niet ziek van gluten. Toch was ik regelmatig misselijk van angst om ziek te worden.

1 glutenfout in 2017

In 2017 werd ik niet ziek van gluten. Mirthe wel 1 keer: Ze koos er voor toch dat snoepje aan te nemen waarvan ze niet zeker wist of het glutenvrij was. Een leermomentje…

2 glutenfouten in 2018

In 2018 werd ik 1 keer ziek, tijdens een personeelsuitje. Ik kan helaas niet achterhalen waarvan. Lees Glutenfout op personeelsuitje.

Mirthe werd 1 keer ziek, na de juffenverjaardag. En dat terwijl de juffen het hele jaar zo erg hun best hadden gedaan! Aparte koekjes om mee te rekenen, goed in de gaten houden of haar tafeltje schoon bleef en altijd iets lekkers voor Mirthe als de andere kinderen ook iets kregen. We hebben geen idee waar het hier fout is gegaan…
Mirthe moest zo’n 20 keer overgeven, viel daarna in een diepe slaap en had na ontwaken gelukkig nergens meer last van.

1 glutenfouten in 2019

Al een week lang had Mirthe last van buikpijn. Nou klaagt ze regelmatig over buikpijn, vooral als ze naar bed moet. Maar nu wat vaker.
Totdat ik eens goed keek naar de rijstwafels die ze elke ochtend at: Meergranen rijstwafel met rogge en haver…

1 glutenfout in 2020

Het nieuwe jaar was nog geen 2 dagen oud en dochterlief at een verkeerde koek van Damhert. Suikervrij ipv glutenvrij… Waarschijnlijk lag het op de verkeerde plek in het schap.
Ze heeft lang overgegeven en is daarna in een diepe slaap gevallen. Gelukkig had ze daarna weer honger en praatjes.
Arm meisje, arme gastvrouw…

4 glutenfouten in 2021

Februari: Zo’n 1,5 uur na het eten van een lekkere pastamaaltijd werd Mirthe niet lekker. En niet veel later begon het overgeven. Zo zielig, zo naar voelde zij zich!

Ik appte nog met de moeder van een ziek vriendinnetje. Was zij ook misselijk?
Maar het overgeven bij Mirthe ging maar niet over, het leek toch wel erg op een glutenfout. Waarom had ik dan geen last? Te vroeg bedacht… Ik begon me ook naar te voelen, ging ook overgeven…

Ook de dagen erna voelden we ons nog niet lekker, weinig energie en duizelig.
Later bleek dat de glutenvolle pasta per ongeluk in de verkeerde pot was gestopt…

April: die bokkenpoten van de Jumbo waar iedereen over jubelde, waren toch niet zo glutenvrij… Twee uur na het eten werden zowel Mirthe als ikzelf misselijk. We hadden buikpijn, rommelende darmen en voelden ons naar. Gelukkig bleef het daar bij en waren we na een paar uur weer opgeknapt. Afgezien van mijn energietekort de dagen daarna.

Augustus: Mirthe was op kamp. Ze had haar eigen eten mee en dat werd bereid door een begeleider met verstand van zaken. Maar bij een onbenullig dingetje ging het mis: Ze kregen een zakje chips en Mirthe koos de Hamka’s. Pas bij de derde keer lezen van de ingrediënten zag ze tarwe staan. En toen had ze al 2 stuks op…

Ze werd misselijk, heeft een tijdje apart gezeten met een begeleider, maar heeft daarna weer gewoon mee gedaan met de bonte avond!

September: “Deze kipnuggets zijn niet lekker” zei Mirthe. De rest vond dat er niets mis mee was. Toen ging bij mij een belletje rinkelen. Lagen er niet nog een paar glutenvolle kipnuggets in de diepvries? Gekocht omdat die lekkere glutenvrije van de Lidl er wel erg snel door heen gingen als Eva ook mee eet? Daar had man niet op gelet, hij dacht dat alles wat in de vriezer ligt glutenvrij is…

Gek genoeg had ik geen heftige reactie. Wel buikpijn, beetje misselijk, beetje duizelig en tintelingen. Maar niet overgeven, geen diarree.
Mirthe heeft wel een paar keer overgegeven, terwijl die niet veel meer dan een likje had. Zij ging de volgende dag wel gewoon naar school. Terwijl ik zo moe was dat ik nog een paar uur in bed bleef.

Toch bijzonder dat Mirthe producten met gluten niet lekker vindt!
(ook van de bokkenpoten van april had ze er maar een halve op omdat ze ze niet lekker vond).

2 glutenfouten in 2022

Normaal gesproken kijk ik altijd 2 keer voor ik iets eet. 1 keer in de winkel, 1 keer thuis voor ik het eet. Deze keer niet…Deze granola stond in het glutenvrije vak. Gisteren at ik h’m op mijn werk als lunch. Na de lunch hadden we een feestje, ik was 12,5 jaar in dienst en daarvoor was er taart! Ik stond net met een collega te praten, toen ik pijn in mijn longen kreeg. Ik kreeg het koud en warm, het zweet sloeg mij uit en ik werd heel bleek. Ik dacht dat het door longcovid kwam, dat ik te veel energie had verbruikt. Een collega bracht mij naar huis en onderweg werd ik misselijk en moest ik overgeven. Thuis weer overgeven en daarna naar mijn bed gekropen. Toch gluten? Ja, toch gluten… De granola bevat haver, gerst en spelt… Shit!

september: ziek na barbecue op werk. Hamburger toch niet glutenvrij…

2 glutenfouten in 2023

Maart: ziek na uit eten bij Indonesisch restaurant
Mei: ziek na soep bij workshop. Maar weet niet zeker of het aan de lunch lag, voelde me van te voren ook al moe, beetje misselijk en hoofdpijn.

Glutenfouten in 2024

April: erg ziek na lekkere linzensoep in strandtent

April: Mirthe en ik werden beiden ziek na het eten van oranje soesjes van de Spar. Geen gluten bij de ingrediënten, geen waarschuwing voor mogelijk sporen van gluten (en wel voor noten en pinda’s). En toch beiden ziek… Overgeven, diarree, koud en zo moe …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *