Tips voor het bakken van glutenvrij brood

Dit zijn de tips die ik kreeg op mijn bakles.
Wij bakten met Finax Mjolmix (het oranje pak). Hier zit geen glutenvrij tarwezetmeel in. Wij gebruikten geen fiberhusk, omdat er geplet vlozaad (= fiberhusk) in de mix zit. Volgende keer zal ik een kleine hoeveelheid fiberhusk alsnog toevoegen. Normale hoeveelheid fiberhusk is 1 eetlepel op 500 gram meel. Ik ga 1/2 eetlepel proberen, voor net wat minder kruimeligheid.

Het brood is lekker! Al is het voor mij een beetje saai van smaak. Volgende keer wat zaden en pitten toevoegen? Zal Mirthe het dan nog eten?
Alhoewel, nu heeft ze ook alleen de jam van de boterham gegeten…

boterham
finax mjolmix
  1. Voor het recept voor glutenvrij brood: Zie de verpakking van het meel!
    Op de verpakking van glutenvrij meel en/of in recepten die fabrikanten en importeurs leveren, staat waardevolle informatie over bijvoorbeeld de tijd die u moet mixen en de aanbevolen hoeveelheden vocht. Volg deze adviezen altijd op.
  2. Zorg dat alle ingredienten en materialen op kamertemperatuur zijn. De beslagkom zo nodig omspoelen met warm water.
  3. Bij gebruik van een heteluchtoven de temperatuur 20 graden later instellen dan bij een elektrische of gasoven.
  4. Bij gebruik van verse gist, dit losroeren met een beetje suiker of oplossen in warm water.
  5. Bij gebruik van droge gist, los dit dan op in 100 ml water van 40 graden Celsius met een beetje suiker en laat het 10 minuten staan tot de hoeveelhied ongeveer is verdubbeld. Op deze manier verkort u het rijsproces van het brood. Het mooiste en smakelijkste brood verkrijgt u als het deeg na 30-40 minuten voldoende is gerezen.
    7 gram droge gist (+ 13 gram water) = 20 gram verse gist.
    – Overigens, voegden wij het gist rechtstreeks toe aan het meel, dat werkt ook heel goed (dus zonder oplossen en wachttijd). –
  6. Meet de temperatuur van het vocht (melk, water) met een (digitale koorts) termometer. De temperatuur moet 30 a 40 graden zijn. Denk er aan dat als u de gist hebt opgelost in water, deze hoeveelheid in mindering te brengen op de voorgeschreven hoeveelheid vocht.
    – Het meten van de temperatuur deden wij tijdens de bakles ook niet. Voelen met je hand is vaak voldoende. –
  7. Breng gist en zout niet in direct contact met elkaar, het zout eerst door het meel roeren. Als gist in aanraking komt met zout, werk het minder goed.
  8. Als vlozaad (fiberhusk) wordt gebruik, de hoeveelheid water die voor de oplossing nodig is, in mindering brengen op de totale hoeveelheid vocht van het basisrecept, ander wordt het deeg te slap.
    – Dit is in tegenspraak met eerdere tips die ik ontving. En in tegenspraak met mijn eigen ervaringen. Maarja, ik bak met een bakmachine, dat is (misschien) anders. –
  9. Toegevoegd op 26 april 2013: Laat je mixer langer het brooddeeg mixen, op een minder hoge stand, en je krijgt een brood met een hoger volume en het is zachter.
  10. Voor een brood waarin 500 gram meel gebruikt wordt, heb je een bakvorm nodig met een inhoud van 2 liter (ongeveer 28 – 30 cm).
  11. Besproei d.m.v. een vapeur of een heel fijne plantenspruit het gereden deeg met lauw water voor het de oven in gaat. Zet ook nog een vuurvast schaaltje water in de oven om uitdrogen van de bovenkorst te voorkomen.
  12. Bakt u meerdere broden tegelijk, reken dan ca. 5 minuten baktijd extra.
  13. Wilt u een mooi glanzende kost op het brood, dan de oven uitschakelen als de baktijd is verstreken en het brood met heet water bestrijken en 1 minuut in een dichte oven laten drogen.
  14. Het brood direct na het bakken uit de vorm halen en op een uitdamprooster om een schone theedoek laten koelen. De korst blijft stevig en wordt niet hard.