Coeliakie-dag: Interessante puntjes

icon_glutenvrij

Op de Nederlandse Coeliakie-dag werd ik getriggerd door een aantal puntjes. Te klein om er een blog aan te wijden, te belangrijk om dat niet te doen. Dus hierbij de tips en overdenkingen op een rijtje:

  • Vrouwen hebben 2 x zo grote kans op coeliakie (en andere auto-immuunziektes) als mannen.
  • PeWag’s zijn People Who Avoid Gluten (zonder medische noodzaak).
  • Waarom weten we dat coeliakie nu veel vaker voorkomt dan 70 jaar geleden?
    Van alle Amerikaanse soldaten is in WWII bloed afgenomen. Dit lag nog in de vriezer. Dit bloed is onderzocht op coeliakie. 0,25% van de soldaten had coeliakie. Nu heeft 1% van de soldaten coeliakie.
  • Hoe meer gluten je eet, hoe meer kans op coeliakie. Bv volkeren die heel weinig gluten aten en nu ‘door de welvaart’ steeds meer tarwebrood en pizza gaan eten, krijgen nu opeens ook coeliakie.
  • Als je darmen (na een aantal jaar glutenvrij dieet) vrijwel hersteld zijn, is de opname van vitamines en mineralen weer goed. Dan hoeven er geen vitamines meer bijgeslikt te worden (mits je via je normale voeding voldoende voedingsstoffen binnen krijgt – zie mijn blog Gezonde voeding bij Coeliakie).
  • Als je vitamines bijslikt, gebruik dan een multivitamine met maximaal 100% ADH. Alleen vitamine B en vitamine C zijn in water oplosbaar en kunnen onbeperkt ingenomen worden (het teveel plas je weer uit).
  • De meeste mensen hebben na ca. 5 jaar glutenvrij dieet nog een lichte vorm van vlokatrofie.
  • Dr. Chris Mulder vind het voor gezonde coeliakiepatienten ruim voldoende als ze eens per 2 a 3 jaar een specialist bezoeken. Wel jaarlijks bloedcontrole op eventuele vitamine-tekorten en coeliakie-antistoffen.
  • De gemiddelde huisarts heeft 2,5 coeliakiepatient. Als alle coeliakiepatienten boven water zijn, heeft hij er 10.
  • Zinktekort (door coeliakie) kan eczeem veroorzaken.
    (Daar had Mirthe natuurlijk last van!)
  • Een vrouw opperde tijdens het medisch forum de stelling: 
    Is er een relatie tussen ouders met een eetstoornis en hun kinderen met coeliakie?”
    Helaas, de artsen wilden hier iets van horen.
    Na afloop van het forum sprak ik haar: Zijzelf en haar zus hebben coeliakie en hun moeder at (te) extreem gezond. Zo heeft ze ook een aantal vriendinnen met anorexia/boulimia met kinderen met coeliakie. En in de loop spraken we nog een moeder met (genezen) eetstoornis en een kind met coeliakie. Te veel voor toeval?
    Krijgen deze kinderen in hun jeugd te weinig gluten, waardoor ze een ‘opdonder’ krijgen als ze wel (veel/normaal) gluten gaan eten? Net zoals kinderen die opgroeien in een extreem hygiënisch huis, meer kans hebben op allergieën. Of net zoals mensen uit streken waar ze geen gluten eten, opeens de westerse brood/pizza-eetgewoontes overnemen.
    Hebben deze kinderen in hun jeugd een tekort aan bepaalde voedingsstoffen waardoor ze in later leven vatbaarder zijn voor coeliakie?
    Of hadden deze moeders al onondekte coeliakie, waardoor ze (onbewust) zo’n ander eetpatroon hadden? En is de overerving dus genetisch ipv op basis van een afwijkend eetpatroon.
    Interessant!
  • Bij dermatitis herpetiformis en bij neurologische coeliakie zijn er andere ttg-antistoffen dan bij normale coeliakie.
  • Tenslotte: Jeandrine had cake-toppers besteld via Kadokamer. Ideaal voor feestjes waar niet alles glutenvrij is! (Bv het kerstdiner op school).
2014-04-12 12.29.53