Glutenvrije terugblik 2023

De laatste dag van het jaar is aangebroken. Een tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Vooruitkijken doe ik in mijn volgende blog. In deze blog blik ik terug. 2023 was voor mijn website een heel ander jaar dan voorgaande jaren.

glutenvrije-oliebollen
Voor het recept van deze super lekkere oliebollen, klik op het plaatje.

ALLES KWIJT…

In oktober 2022 was mijn website opeens offline. In april, vlak voordat ik een lezing gaf op de coeliakiedag, was de website gelukkig weer online. Maar door een technisch mankement kon ik niet meer bij de ruim 1.500 artikelen….

Dankzij Tine van Coeliakie/wetenschapsnieuws en haar zoon heb ik veel van de oude artikelen terug gevonden. Deze ben ik nu langzamerhand aan het terugplaatsen. Ondertussen staan er weer bijna 500 gepubliceerd, maar veelal nog zonder plaatjes en de juiste links. Daar werk ik nog aan. Ik schreef dit jaar dus veel minder nieuwe blogs dan voorgaande jaren.

HET 2023 VAN IKBENGLUTENVRIJ.NL IN CIJFERS:

Google Analytics is veranderd, waardoor ik veel dingen opnieuw moet instellen. Naast het gedoe met mijn website, heb ik daar geen zin in. Weinig cijfers dus, dit jaar. In tegenstelling tot voorgaande jaren

 • Dit jaar schreef ik 33 blogposts
 • Ondanks mijn afwezigheid afgelopen jaar, is mijn DM nog steeds 27!!!
  DM = Domain Authority – de relevantie van een website voor een specifiek onderwerp of branche. Dit is rete hoog voor een glutenvrije blog en daar ben ik best een beetje trots op.
 • Op 14 april schreef ik de eerste blog van dit jaar: Terug van weggeweest.
  Later plaatste ik ook een blog die ik in eerste instantie geplaatst had op Facebook en Instagram, over ons verblijf in Boutique hotel Lytle Blue.
 • Ik eindig dit jaar met deze blogpost over 2023;
 • Ik ben nog steeds te vinden op FacebookInstagram en Pinterest.

DE BESTE BLOGPOSTS VAN DIT JAAR

Ik schreef dit jaar 33 blogposts. Maar welke vond ik zelf nou de beste, waar ben ik het meest trots op?

 1. Presentatie Eerst hulp bij coeliakie:
  Op de Nederlandse Coeliakiedag in Vianen mochten Joyce en ik een presentatie geven over Eerste hulp bij Coeliakie.

Wat was het leuk!
We konden laten zien dat omgaan met coeliakie in het ene gezin heel anders gaat dan in het andere gezin. Dat iedereen andere emoties en oplossingen heeft. Dat het (veel) tijd kost om aan het dieet te wennen. En dat dat allemaal goed is.

2. Glutenpil:
Sinds enige tijd is er een pil op de markt die (een beetje) helpt tegen ziek worden door gluten. Ik schreef een blog over de glutenpil, de hoeveelheid gluten die je binnen kan krijgen, de onderzoeken, de prijs van de verschillende pillen en mijn ervaring.

3. Vier tips om glutenvrij uit eten te gaan:
Ik ga regelmatig buiten de deur eten. Dit jaar wel 82 keer! (IJsjes en taartjes meegerekend). Ik houd bij waar ik eet, op Instagram en op deze website. Omdat ik anderen ook wil inspireren om zich niet tegen te laten houden. Daarom gaf ik dit jaar ook tips waardoor ook jij misschien iets makkelijker buiten de deur kunt eten.

4. Vezels in glutenvrij brood?
Steeds vaker lees ik berichten van mensen die last hebben van glutenvrij brood. Ze vragen ‘Kan ik niet tegen tapioca/xanthaangom/psyllium/…?
Ja dat kan, maar de kans is groter dat je last krijgt van het brood vanwege de dingen die er NIET in zitten. Namelijk vezels uit volkorengranen.

5. Sociale impact glutenvrij dieet:
Mensen met coeliakie voelen zich geïsoleerd, eten soms wel gluten omdat ze niet anders willen zijn of vermeiden sociale activiteiten uit angst om ziek te worden.
Ik kan me dat zo goed voorstellen! En toch doe ik dat bewust niet! Ik zoek altijd naar andere oplossingen. In dit artikel geef ik voorbeelden.

6. Glutenvrije weekendjes weg:
Glutenvrij in Parijs: In de herfstvakantie ging ik met mijn oudste dochter naar Parijs. Wat was het heerlijk om samen weg te zijn in die mooie stad! En wat hebben we heerlijk gegeten!
Glutenvrij bij Boutique hotel Lytle Blue: Met Pasen ging ik met mijn jongste dochter naar Brabant en Mechelen. We zochten speciaal een hotel uit waar glutenvrij geen probleem is, omdat de eigenaar ook coeliakie heeft. En wat zijn we verwend!
(Kijk in deze blog voor nog meer hotels en b&b’s waar glutenvrij net zo normaal is als thuis).

TOP 9 INSTAGRAM

Ik ben op Facebook actiever dan op Instagram. Toch plaatste ik op Instagram dit jaar 144 post! Dit zijn de 9 posts met de meeste likes:

MIJN (GLUTENVRIJE) DIEPTE- EN HOOGTEPUNTEN

DIEPTEPUNTEN

Glutenfouten
Natuurlijk waren mijn 2 glutenfouten van dit jaar glutenvrije dieptepunten: 1 keer werd ik ziek nadat ik bij een Indonesisch restaurant had gegeten en 1 keer bij een workshop. Maar ik weet niet zeker of het van de lunch bij de workshop kwam, ik voelde me al niet lekker vooraf…

Koselig is gestopt
Verder vind ik het erg jammer dat Koselig is gestopt. Volledig glutenvrije lunchroom in Amersfoort. Ik kwam er graag, voor een lunch met een vriendin, een kop thee als ik naar de markt was geweest of gewoon bij praten met Klasien.

Wennen aan nieuw leven
Tenslotte moest ik wennen aan mijn leven als gescheiden vrouw en alleenstaande moeder. Al weet ik niet of ik dit bij dieptepunten moet zetten… Ik heb veel geleerd. Praktische dingen zoals hoe ik de bandenspanning meet, hoe ik een kastdeurtje op moet hangen en hulp vragen. Maar ook over onze relatie, over onze rollen daarin, dat deze scheiding zo veel zwaarder was dan ik van te voren verwacht had, dat ik de afgelopen jaren zo hard vocht voor onze relatie dat ik geen energie over had om andere dingen te doen (en als ik ze wel deed, vergat ik daarvan te genieten).
Nu haal ik dat volop in: genieten van het leven, leuke dingen doen!
🥳😂☺️💋👷🏼‍♀️💆‍♀️💃🏼🚣‍♀️👩‍👧‍👧🍰🧁🍷🥾📸🎞️📖

En daarnaast tijd voor mijzelf nemen, verwerken, uitzoeken wat ik wil.
Een collega zei ‘je moet je eigen hartslag weer vinden.‘ Ja, zo is het. En dat is heel fijn, maar ook heel hard werken.

HOOGTEPUNTEN

Mijn website is weer online!

Mijn website is een half jaar offline geweest. Ik vreesde dat ik alle artikelen kwijt was…
Maar dankzij Tine van Coeliakie/wetenschapsnieuws en haar zoon heb ik veel van de oude artikelen terug gevonden! Deze ben ik nu langzamerhand aan het terugplaatsen. Ondertussen staan er weer bijna 500 gepubliceerd, maar veelal nog zonder plaatjes en de juiste links. Daar werk ik nog aan.

Presentatie Eerste hulp bij coeliakie op Nederlandse Coeliakiedag:

In 2020 belde de NCV mij: Wil jij een presentatie geven op de Nederlandse Coeliakiedag in Vianen, over jouw lijst Eerste hulp bij coeliakie?
Ja, natuurlijk wilde ik dat! Maar toen kwam corona en werd het uitgesteld. Tot dit jaar! Samen met Joyce gaf ik een presentatie. Wat was het leuk!
We konden laten zien dat omgaan met coeliakie in het ene gezin heel anders gaat dan in het andere gezin. Dat iedereen andere emoties en oplossingen heeft. Dat het (veel) tijd kost om aan het dieet te wennen. En dat dat allemaal goed is.

Glutenvrij uit eten:
Ik ging dit jaar 83 keer uit eten (en werd helaas 1 keer ziek, zie bij dieptepunten).

Hoogtepunten waren mijn verjaardagsdiner bij Madonna Amersfoort, heerlijk verwend worden bij boutique hotel Lytel Blue in Riethoven (NB),  Pizza bij Pompei Amersfoort, ijsjes met glutenvrij hoorntje bij IJs van Vitelli Amersfoort, de lunch bij Miss Nice Banana Gouda, kibbeling bij restaurant Sea You Wijk aan zee, calamares bij Strandpaviljoen Sport Wassenaar, de high tea bij de Gebaksjuwelier Culemborg, de smaakexplosies bij Dara Amersfoort en natuurlijk alle lekkere lunches en gebakjes bij Koselig.

Uitjes met Inge naar Craft:
Dit jaar stapte ik een paar keer met Inge in de auto naar Craft. Erg gezellig, meteen lekker lunchen met 1 van de heerlijke croissants, een praatje met Gerry en met een fijne voorraad weer naar huis.

Familie en vrienden:

En natuurlijk vind ik het zo verschrikkelijk fijn dat we bij vrienden en familie altijd goed glutenvrije verwend worden. Ik zie op de coeliakie fora dat het zo anders kan…

TENSLOTTE:

Ik wens jullie allemaal een gezond, mooi en leuk 2024!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *