Mijn broer is 14 maanden jonger dan ik ben. Toen hij 6 was, besloot hij dat hij geen vlees meer wilde eten. Mijn moeder heeft nog een tijdje vegetarisch en met vlees gemaakt, maar stapte al snel over naar volledig vegetarisch. Ik ben dus grotendeels vegetarisch opgevoed.
Toen ik op mijzelf ging wonen, bleef ik (grotendeels) vegetarisch koken. Totdat ik Erik ontmoette… Nu is ons eetpatroon grotendeels met vlees, en een paar dagen per week zonder. Mijn glutenvrije dieet heeft daar geen veranderingen in gebracht. Wij aten al puur, zonder pakjes en zakjes. En zonder stukken vlees als schnitzels en hamburgers.
Je zou dus denken dat deze blog helemaal geen probleem voor mij zou zijn. Maar ik sloeg dicht…
Als wij met de familie eten, eten we dus zonder vlees, vis, gluten en nog een paar dingen die de verschillende familieleden niet mogen of lusten. En het is nooit een probleem! Plaatpizza (glutenvrij), kaasfondue (glutenvrij), salades, moussaka (met vegetarisch gehakt) en hele kerstdiners. Geen probleem! Maar een blog schrijven hierover?
Voorbeelden
Als ik door mijn foto’s blader, zie ik toch grotendeels vegetarische gerechten. Recepten van iemand anders, of niet lekker genoeg om hier om te site te zetten. Maar om jullie inspiratie te geven, plaats ik wel de foto’s.
Broodje brie, walnoten en honing bij Kip & Ei Dubbelop in AlmereGlutenvrije pasta spinazie, pijnboompitjes en veel kaast bij Vapiano in AmsterdamGlutenvrije couscoussalade met fetta, gedroogde tomaatjes, lente uitjes en pijnboompittenVerjaardag! Drie taarten (monchou-, brownie- en appeltaart) en vervolgens borrel-diner met o.a. glutenvrij Turks brood, humus, kaasjes, vijgenbrood, rauwkost, nootjes, chips en spinazie-fetta-quiche.Zaterdag hebben wij meestal spelletjesavond. Dit betekend ook weer een mix van borrel en avondeten. Met dit keer o.a. glutenvrije poffertjes, rice toast van Van der Meulen, glutenvrije zoute stokjes van de Lidl en (pittige) humus van de Lidl.bietjessalade op Marokaanse wijzeRisotto met spinazie, geitenkaas en parmasaanse kaas.Salade met geroosterde pompoen en kikkererwten
Wijbloggenglutenvrij: Wie doen er mee?
Wijbloggenglutenvrij is een samenwerking tussen glutenvrije bloggers. Elke maand schrijven wij op de 15e van de maand allemaal een onderwerp over hetzelfde onderwerp. Deze maand doen mee:
Ik bestel mijn glutenvrije boodschappen meestal bij dezelfde webwinkel. Maar soms ga ik shoppen. Bijvoorbeeld omdat mijn webwinkel meel a niet in voorraad heeft. Of omdat het broodje van webwinkel b mij wel erg lekker lijkt. Zo bestelde ik vorige week donuts bij The Welsh Bakestone, omdat dochterlief die erg graag wil hebben.
Kijk snel verder voor alle glutenvrije webwinkels van Nederland (en een paar van over grens) en hun bezorg-prijzen.
De Luizenmoeder is terug! Op zondag 10 februari start het nieuwe seizoen. Ik kan nauwelijks wachten. Al ben ik wel een beetje bang. In het voorstukje (zie verderop) wordt duidelijk dat dit keer ook glutenvrij ter sprake komt.
Veel sketches over gluten vind ik inderdaad erg goed. Maar soms zit er iets tussen dat ik echt tenenkrommend vind, beledigend. Ik ben benieuwd wat dit wordt!
Voor mij is dit een leuke aanleiding om de leuke sketches over glutenvrij op een rijtje te zetten. Heb je aanvullingen? Ik hoor ze graag!
Op 25 mei 2018 zond de BNNVara de voorstelling Spot uit van Pieter Derks. Helaas is de voorstelling niet meer terug te kijken, want hij was erg leuk.
Vanaf 56 minuten vertelt hij over het bereiden van een glutenvrije maaltijd voor een vriendin, hoe hij verschrikkelijk zijn best doet, hoe hij alles in de keuken grondig ontgluut, en dan tijdens het eten …
Een glutenfout… Het zit in een klein hoekje. Toen ik onze glutenfouten van de afgelopen jaren op een rijtje zette, verbaasde het mij dan ook dat we niet vaker de fout in zijn gegaan. Ik kreeg de diagnose in 2007, Mirthe in 2012. Helaas heb ik van mijn eerste jaren niet bij gehouden hoe vaak ik ziek werd. Het was toen ook minder heftig (lees hier waarom de reactie op gluten vaak heftiger wordt). Wel weet ik dat ik in het begin een hele ‘stomme’ fout maakte: In de koksroom die we toen regelmatig gebruikten zat gluten. Een snelle les dat je altijd, altijd, altijd de ingrediënten moet lezen.
Ik ga mijn glutenvrije voornemens meteen in praktijk brengen: Meer interviews plaatsen om nog meer een gezicht te geven aan de diversiteit die coeliakie heet. Kennen jullie het verhaal van Martijn nog? Hij had hoge antistoffen, maar geen coeliakie.
Vandaag plaats ik het verhaal van Wendeline. Zij had geen antistoffen, maar wel coeliakie. Net als ca. 3 tot 15% van de volwassenen met coeliakie. Maar dit verhaal is meer. Over klachten, klachten houden en dromen. Het is lang, maar leest als een trein. Dus laat je niet afschrikken!
Al een aantal jaar stel ik een lijst op met (goede?) glutenvrije voornemens. Elk jaar kan ik er aantal wegstrepen, een aantal schuiven door naar het volgende jaar en een aantal blijven voorlopig op mijn lijstje staan. Gewoon omdat ze elk jaar terug komen. En dit jaar zijn er ook veel voornemens voor mijn blog bij gekomen!
Lees snel verder voor mijn 15 glutenvrije voornemens voor 2019.
Al een aantal jaar stel ik een lijst op met (goede?) glutenvrije voornemens. Elk jaar kan ik er aantal wegstrepen, een aantal schuiven door naar het volgende jaar en een aantal blijven voorlopig op mijn lijstje staan. Gewoon omdat ze elk jaar terug komen. En dit jaar zijn er ook veel voornemens voor mijn blog bij gekomen!
Lees snel verder voor mijn 15 glutenvrije voornemens voor 2019.
Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij . Vijf glutenvrije bloggers vertellen vandaag hun glutenvrije voornemens. Kijk onder aan deze blog voor de links naar de andere bloggers.
Op de hoogte blijven van de nieuwste onderzoeken over coeliakie. Op de hoogte blijven van ‘alles’ wat speelt in de glutenvrije wereld. En hierover voor jullie leuke en interessante blogs blijven schrijven.
Alle locaties van de lijst Uitsluitend glutenvrij op de kaart zetten en deze beschikbaar maken voor iedereen.
Meer interviews plaatsen om nog meer een gezicht te geven aan de diversiteit die coeliakie heet. (Als je jouw verhaal wilt vertellen, stuur een berichtje naar info@ikbenglutenvrij.nl)
Lijst met recepten aanpassen, zodat jullie makkelijker een lekker glutenvrij recept kunnen vinden.
Lijst met glutenvrije bloggers aanpassen. Een paar bloggers zijn helaas gestopt en er zijn er een aantal bij gekomen.
Een leuke winactie organiseren voor het 10-jarig bestaan van mijn blog!
Mijn website opruimen. Met bijna 1.500 blogpost staan hier veel artikelen die verouderd zijn, of die duidelijker zijn als ze samen gevoegd worden.
Ken je mijn lijst Glutenvrij in …? Elke stad heeft haar eigen glutenvrije geheimen, elke blogger weet die geheimen van haar eigen stad en van een paar andere steden. Ik zette al deze blogs op een rijtje. Steden in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Er staan nu 67 steden beschreven in 134 verschillende blogs. Zo’n lijst wil ik dit jaar ook maken met vakantie-ervaringen.
Regelmatig een recepten maken van mijn lijst Recepten te maken. Dit is een lijst met recepten die ik nog nooit gemaakt heb, maar erg graag een keertje wil uitproberen. De resultaten vind je op Instagram onder #eindelijkoptafel.
Naar The Welsh Bakestone, een volledig glutenvrije bakker in Den Haag. En meteen een dagje Scheveningen/Den Haag er aan vast plakken!
Naar The Food Club voor een glutenvrije High Limonade met Mirthe en een High Wine met vriendin E.
Afgelopen jaar ben ik 35 keer uit eten geweest. Dat was echter maar 4 keer in mijn eigen stad (Amersfoort). Dit jaar wil ik wat vaker in eigen stad uit eten. Bijvoorbeeld bij Rauw, Citroen en Peper, Madonna of DLC.
Op 1 januari 2017 riep ik de hashtag #eindelijkoptafel in het leven. Voor recepten die ik al heel lang eens wilde maken, maar steeds maar niet aan toe kwam. Ik maakte een lijst met 50 recepten, waarvan ik er tot mijn spijt in 2017 maar 18 maakte en in 2018 zelfs maar 7… Dat weerhoud mij er niet van om voor dit jaar weer een lijst met recepten te maken. Met recepten die op de vorige lijst stonden, en met recepten die ik het afgelopen jaar tegen kwam en opnam in mijn De beste glutenvrije blogs van.. …
“Een van de dingen die ik het meeste mis is luchtig, knapperig Turks brood. Dit brood heb ik gemaakt bij de shoarma en het komt heel aardig in de buurt” (Glutenvrije mama) – gemaakt op 9 januari
Voor het super recept voor oliebollen, klik op het plaatje.
2018 is bijna ten einde. En dan is het natuurlijk tijd om terug te blikken. Hoe was 2018 voor mij en voor mijn website? Waren er het afgelopen jaar leuke glutenvrije ontwikkelingen?
HET 2018 VAN IKBENGLUTENVRIJ.NL:
Dit is de 1435e blogpost van ikbenglutenvrij.nl en ik vier binnenkort dat mijn blog 10 jaar bestaat! (houd het in de gaten, waarschijnlijk komt er een leuke winactie)
Ik had dit jaar 67.527 unieke bezoekers. Weer een daling ten opzichte van voorgaande jaren (25%). Dat komt omdat ik dit jaar minder blogs plaatste dat voorgaande jaren. Dat komt ook omdat ik nog steeds een vervelende bug op mijn site heb, waardoor mensen soms een foutmelding krijgen. Maar dit komt voornamelijk omdat blogs überhaupt minder gelezen worden. Ik vind het niet erg, ik schrijf vooral voor mijzelf en vind het fantastisch als ik ook anderen hiermee kan helpen.
Die bezoekers lieten 137 reacties achter. Inge liet de meeste reacties achter van alle lezers. Op de voet gevolgd door Gerda. Dank jullie wel dames, dat vind ik erg leuk! Ik wil hierbij ook Kimmy bedanken. Zij laat bij bijna alle berichten op Facebook en Instagram wel een berichtje of een like achter. Super!
Ik begon dit jaar met een blog over de recepten die ik in 2018 wilde maken. Van de 50 recepten heb ik er overigens maar 5 gemaakt. En dat terwijl ze er allemaal zo lekker uit zien! Volgend jaar weer een poging…
Daarnaast vind ik het leuk om te merken dat 3 van mijn blogs over Glutenvrij in … horen bij de best gelezen blogs. Wel geschreven, niet in de top 5 is Glutenvrij op Schiermonnikoog, terwijl ik ook daar zo heerlijk gegeten heb! De verzamelblog hierover Glutenvrije tips voor (Europese) steden werk ik regelmatig bij. Er staan nu 67 steden beschreven in 134 verschillende blogs.
TOP 5 MEEST GELEZEN BLOGPOSTS
Er is een vast rijtje met blogs die al jaren lang goed gelezen worden. Deze schreef ik niet dit jaar, maar staan wel (in wisselende volgorde) al jaren bovenaan.
Hierbij wil ik Aad Merceij, Martine van Eijndthoven en haar team in het zonnetje zetten. Zij hebben vele jaren Livaad bij gehouden, de database met bijna alle glutenvrije producten. Toen ik net glutenvrij was, keek ik regelmatig op Livaad: Waar zijn glutenvrije dropjes te koop? Is dat toetje wel echt glutenvrij? Ook verweest ik vrienden en familie vaak naar deze database als ze op zoek waren naar een product. En vergeet ook de BKB’s (Braziliaanse Kaas Broodjes) niet! En Glutenmaad, waar ik mijn eerste glutenmaadje ontmoette. Fijn om met iemand tips en trics uit te wisselen. En Horecaad, de eerste lijst met restaurants waar iemand goede of minder goede ervaringen had. Ondertussen zijn er heel veel van dit soort lijsten, maar destijds waren we heel blij met Livaad. Kortom: Livaad was een steun voor mij en voor vele anderen die zich een weg worstelden in de glutenvrije wereld.
Aad, Martine en alle anderen: Dank jullie wel! Er jammer dat Livaad niet meer verder kan bestaan.
Glutenvrije ondernemers
Een aantal ondernemers durfde het dit jaar aan om voor ons lekkere dingen op de markt te brengen. Of om zelfs een glutenvrij restaurant of bakkerij te (willen) beginnen. Super! Ik durf nauwelijks een lijstje te maken, want hierbij vergeet ik vast mensen. Wijs mij er op, dan voeg ik h’m toe. En natuurlijk kan je al deze ondernemers en nog veel meer vinden in mijn lijstje Uitsluitend glutenvrij (100% glutenvrij).
Dank jullie wel forumbeheerders van al die fijne glutenvrije forums!
Jullie!
En last but nog least: Dank jullie wel, lezers, mede coeliaken, mede glutenvrije ouders. Dank jullie wel voor lezen, inspiratie en steun.
MIJN GLUTENVRIJE DIEPTE- EN HOOGTEPUNTEN
DIEPTEPUNTEN
Mirthe werd 1 keer ziek, na de juffenverjaardag. En dat terwijl de juffen het hele jaar zo erg hun best hadden gedaan! Aparte koekjes om mee te rekenen, goed in de gaten houden of haar tafeltje schoon bleef en altijd iets lekkers voor Mirthe als de andere kinderen ook iets kregen. We hebben geen idee waar het hier fout is gegaan…
Ook vond ik het erg jammer dat de coeliakiemaand niet door ging en dat ik niet naar de coeliakiedag kon. Maar om dat nou een dieptepunt te noemen…
HOOGTEPUNTEN
Qua hoogtepunten waren er ook niet echt veel uitspringers. Alhoewel?
Onze familie, vrienden, buren, collega’s en anderen die nog steeds zo goed rekening met ons dieet houden. Dank jullie wel! Ik zie op de coeliakie-forums dat het helaas ook heel anders kan…
Volledige glutenvrije (kinder)feestjes (en andere feestjes waarbij er heel goed rekening werd gehouden met ons dieet).
Volledig glutenvrije traktaties in Mirthe’s klas!
Mijn nieuwe oven! Voor jullie is het vast normaal dat een oven binnen 10 minuten warm is. Maar mijn vorige oven deed er op het laast ruim een half uur over! Niet echt stimulerend als ik wilde bakken…
Ik stond 2 keer met een (heel) klein stukje in de Telegraaf.
Ik schreef 7 gastblogs om coeliakie bekender te maken.
En natuurlijk de producten die sinds dit jaar glutenvrij zijn zoals Croky chips (en daarna veel andere chips-merken), het suikerbrood en het kerstbrood van AH, het paar/kerstbrood van de Lidl, producten van Lisa’s choice bij de Picnic en glutenvrije panini bij de Starbucks.
TENSLOTTE:
Ik wens jullie allemaal een mooi en liefdevol 2019!
In juni kon je lezen waar ik de eerste helft van dit jaar uit eten ging. Vandaag kan je de tweede helft lezen. Wel 34 36 keer ben ik dit jaar uit eten geweest! En heel ironisch: alle keren is het goed gegaan, behalve die ene keer dat ik mijn eigen eten mee had genomen…