Ik ben glutenvrij, mijn dochter is glutenvrij, want wij hebben coeliakie.
Nou ga ik iets zeggen wat veel mensen waarschijnlijk niet wilt horen: Ga niet zomaar glutenvrij eten!
Glutenvrij gezonder?
Zijn gluten ongezond? Voor mij wel. Maar of gluten sowieso ongezond zijn, dat weet ik niet. De berichten spreken elkaar hierover tegen. Misschien zijn ook niet gluten de boosdoener, maar bv een natuurlijk pesticide dat in tarwe zit.
Het is een feit dat veel mensen zich beter voelen als ze minder gluten of minder tarwe eten. (Of is het dat deze mensen gezonder gaan eten, meer groentes en fruit, gevarieerder?)
Maar voordat je gaat proberen of dit ook wat voor jou is, lees even het onderstaande stukje.
Coeliakie
Coeliakie is een auto-immuunziekte. Als iemand met coeliakie gluten binnen krijgt, ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Met alle gevolgen van dien. Het enige ‘medicijn’ hiertegen is een volledig glutenvrij dieet. En volledig glutenvrij is ook echt 100% glutenvrij: geen blokjes kaas gesneden op een plank waar eerst glutenbevattende worst is gesneden. Geen boter uit een kuipje waarmee je ook normale boterhammen smeert. Altijd opletten, altijd controleren, altijd uitleggen.
De ziekteverschijnselen verschillen per persoon en zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal. Denk bijvoorbeeld aan depressie, bloedarmoede en botontkalking.
Als iemand met coeliakie niet (volledig) glutenvrij eet, zullen zijn darmen niet volledig herstellen en/of regelmatig weer ‘geprikkeld’ worden. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben: vermoeidheid, groeistoornissen, late puberteit, botontkalking, verminderde vruchtbaarheid en zwangerschapsproblemen, dunnen darmkanker, depressiviteit en neurologische problemen (bv duizelingen en hoofdpijn). En op het ontwikkelen van andere auto-immuunziekten.
Gluten mijden
Iemand die gluten gaat mijden, doet dit meestal niet zomaar. Zij (ik schrijf voor het gemak zij, omdat de meeste lezers vrouw zijn) heeft vaak klachten of klachtjes. Zij denkt dat die kunnen verdwijnen door het mijden van gluten.
Iemand die gluten gaat mijden, heeft een (grotere) kans dat zij coeliakie heeft.
Iemand die gluten gaat mijden, doet dit meestal niet 100%, zoals iemand met coeliakie dat doet. Hij/zij krijgt vaak nog sporen van gluten binnen.
Als je glutenarm eet, krijg je te weinig gluten binnen om coeliakie aan te tonen (vals negatief), maar te veel om de mogelijke gevolgen van coeliakie te krijgen.
Als je later toch nog een diagnose wilt hebben, zal je weer zo’n 6 weken gluten moeten gaan eten. Glutenprovocatie wordt dat genoemd. En omdat je weer (deels) hersteld bent, zal je lichaam daar waarschijnlijk extra heftig op reageren. Lees hier waarom en lees hier het verhaal van Christine over haar glutenprovocatie.
Conclusie
Ga niet zomaar glutenvrij eten!
Als je denkt dat gluten niet goed voor je zijn, ga eerst naar je huisarts voor een coeliakie-bloedonderzoek.
Toch: Als iemand gluten wil beperken (en de risico’s heeft uitgesloten of in ieder geval snapt) dan wil ik graag helpen.
In mijn volgende blog vertel ik over de basis van het beperken van gluten.
In de derde en laatste blog van deze serie geen ik voorbeelden per maaltijd.
https://web.archive.org/web/20220525171347/https://ikbenglutenvrij.nl/glutenvrij-gaan-eten/