Ik kom op de radio!

Van Steeg tot 1 is een nieuw programma op radio 2. Van 10 uur ’s avonds tot 1 uur ’s nachts.
Bijzonder is de maandelijkse uitdaging waarbij Henk in het leven of het onderwerp van een ander duikt: ‘Denk daarbij aan een week leven als topsporter of juist als dakloze of iemand met een minimaal inkomen.’ In de uitzending doet hij dan verslag van zijn bevindingen.
Komende week gaat deze uitdaging over coeliakie. En ik ben gevraagd als ervarings-descundige!

Op maandag, om ca. 22:30 is een interview met mij te horen.
Op dinsdag hoor je hoe ik samen met Henk boodschappen doe.
Op woensdag gaat hij zelf een dagje glutenvrij.
En op donderdag mag ik naar de studio komen voor een verrassing.
Spannend!

https://web.archive.org/web/20220701230557/https://ikbenglutenvrij.nl/ik-kom-op-de-radio/

Gluten beperken, de basis

In mijn vorige artikel schreef ik dat ik adviseer om niet zomaar glutenvrij te gaan eten.

Nu ga ik toch vertellen hoe je gluten kan beperken. Waarom? Ik heb veel kennis van glutenvrij eten. Als iemand gluten wil beperken (en de risico’s heeft uitgesloten of in ieder geval snapt) dan wil ik graag helpen.

In mijn volgende artikel geef ik voorbeelden wat je kan eten in plaats van al die tarwe-producten. Maar eerst geef ik wat basis-informatie over gluten en het beperken daarvan.

Risico’s van minder gluten eten

Het grootste risico als je gluten beperkt, beschreef ik in het artikel glutenvrij gaan eten?Laat je eerst testen op coeliakie!

Daarnaast is er nog een risico. Bij het glutenvrije dieet heb je kans op bepaalde tekorten (voedingsvezels, vitamine B1, foliumzuur, vitamine D, jodium, magnesium en ijzer). Je kan dit voorkomen door vervangende voedingsmiddelen te eten.

Nu geen coeliakie, nooit coeliakie?

Wil ik nog 1 ding benadrukken.

Coeliakie ontwikkel je. Hoe je het ontwikkeld, dat is nog niet helemaal bekend. Het is een combinatie van genetische en externe factoren. Je kan coeliakie ook op latere leeftijd ontwikkelen.

Dus als nu uit de bloedtest blijkt dat je geen coeliakie hebt, kan het best zijn dat je het over een aantal jaar wel ontwikkelt. Daarnaast maakt ca. 15% van de volwassenen met coeliakie geen antistoffen aan. Coeliakie is dus niet in de bloedtest te ontdekken, maar de darmvlokken worden wel afgebroken.

(Te) veel gluten?

Wij Nederlanders eten brood of ontbijtgranen als ontbijt, een boterham als lunch, een koekje tussendoor en pasta of quiche als diner. Wij Nederlanders eten bij bijna elke maaltijd gluten/tarwe. Is dat niet (te) veel? En hoe kan je dat beperken?

Spreek niet over glutenvrij!

Bewust spreek ik over gluten beperken. Want glutenvrij is heel wat anders!

Iemand met coeliakie wordt ziek van gluten (zie mijn artikel glutenvrij gaan eten?). Het enige ‘medicijn’ hiertegen is een volledig glutenvrij dieet. En volledig glutenvrij is ook echt 100% glutenvrij: Geen buffet waar ook broodjes geserveerd worden (de kruimels komen namelijk geheid in de glutenvrije gerechten). Niet een kusje geven aan je dochter die net een broodje gegeten heeft. Geen soep waar de balletjes uit gehaald zijn. Altijd etiketten lezen, altijd opletten, altijd uitleggen, altijd controleren.

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, koekjes, crackers, beschuit, taart, cake en pasta’s. Maar gluten kan ook min of meer verborgen voorkomen in een product, bijvoorbeeld in vleeswaren, snoepjes, bouillon, sauzen of ijs. Dit omdat glutenbevattende melen vaak als bindmiddel worden gebruikt.

Het is verplicht om op het etiket te vermelden dat een voedingsmiddel gluten bevat. De meest voorkomende opschriften zijn ’tarwe’, ’tarwezetmeel’ of ‘bevat gluten’. Indien een etiket alleen het opschrift ‘zetmeel’ bevat, bevat het geen gluten.

Wat mag wel?

Alles waar geen tarwe, rogge, gerst, spelt of kamut in zit. Bijvoorbeeld groentes, fruit, vlees, vis, ei, melk, aardappels, rijst, maïs, boekweit, gierst, teff, sorghum, quinoa, amaranth, soja en tapioca.

Wil je nog steeds gluten beperken? In mijn volgende artikel geef ik voorbeelden wat nog wel kan!

https://web.archive.org/web/20220520074459/https://ikbenglutenvrij.nl/gluten-beperken-de-basis/