Groentepakket verwerken

Op 19 september kon je lezen dat ik geen gastblogger word voor Legally Raw.
De afgelopen dagen plaatste ik op deze website een aantal blogs over gluten, die ik schreef voor Legally Raw. Maar ik schreef ook 2 blogs over ons groentepakket.
Mijn vorige blog ging over ons bezoek aan de boer.
Hieronder kan je lezen hoe ik al deze groentes verwerk:
_____________________________________________

Vorige week schreef ik over ons groentepakket, dat we elke week bij de boer ophalen.
Soms kost het best veel moeite om de groentes binnen 1 week te op te eten. Bijvoorbeeld als we weer eens 3 kroppen sla krijgen, of 2 grote courgettes.
Deze week schrijf ik hoe ik al die groentes verwerk.

Voorbereiding

Een dag voordat we de groentes ophalen, krijgen we per mail de te verwachten oogst.
Op dat moment beginnen de radertjes in mijn hoofd al werken: We krijgen knolselderie. Zal ik een waldorfsalade maken, pureren of invriezen voor de snert?
We krijgen courgette. Zal ik mousaka maken, een salade of inmaken?

Ik zoek alvast recepten, op internet en in mijn kookboeken. De lekkerste leg ik klaar voor uitvoering.

Meteen bereiden

De dag dat ik thuiskom met de groentes maak ik ze een beetje schoon. Ik leg ze in de koelkast en de kelderkast. Een deel snij ik in kleine stukjes (zodat het met het eten koken zo bij de hand is). En een deel verwerk ik meteen:

Aardappels, uien en wortels bewaren we schoon en droog in de kelderkast.
Een deel van de groentes vries ik in kleine porties in. Van bv pompoen en courgettes maak ik puree. Heerlijk voor door de pasta-saus!
Een deel maak ik in. Bijvoorbeeld tot een courgette-chutney.
En wisten jullie al dat (glutenvrij) brood en cake extra lekker wordt als je er wortel, courgette of pompoen doorheen doet?

Avondeten

Wij hebben geen week-planning, zoals ik hier op Legally Raw wel eens zie. Wij doen het ‘op de bonnevooi’: Aan het einde van de middag loopt manlief of ik naar de koelkast en beslist wat we gaan eten. (Natuurlijk hebben wij hier eerder ook al een beetje over nagedacht, de andere boodschappen zijn dan al gehaald).

In het begin van de week kook ik meestal, en worden de ‘bijzondere’ groentes opgemaakt.
Aan het einde van de week kookt manlief meestal. Hij is erg goed in pasta en chili. Restjes opmaken dus, vooral de wat langer houdbare groentes.

Daarnaast kijk ik elke dag of er iets vandaag verwerkt moet worden, omdat het morgen niet meer goed is. Soms verwerk ik het in een salade of een smoothie.
Dat is ook de reden dat ik groene smoothies ben gaan drinken: Al die sla die we niet binnen een week op kregen!

Groene smoothies

In het begin van de zomer zaten er regelmatig 3 grote kroppen sla in ons groentepakket. Mijn man en kinderen eten nauwelijks sla. Ik eet regelmatig een salade als lunch, maar daarna bleef er nog veel over. Vandaar dat ik begon met het maken van groene smoothies. Als ontbijt of als tussendoortje. (En zo doe ik stiekem opeens aan Raw-food ;-))

Na een paar keer realiseerde ik me dat ik ‘gewoon’ een groene smoothie niet echt lekker vind. Het wordt voor mij lekker als ik er kruiden of specerijen in doe. Ooit wil ik me meer verdiepen in de Ayurveda (op aanraden van mijn collega), maar nu gebruik ik gewoon wat mij lekker lijkt.

Hieronder vind je enkele combinaties die ik lekker vind:

  • Sla, komkommer, kiwi
  • Sla, mango, munt
  • Sla, appel, kaneel
  • Sla, citroen, appel, gember, rozijnen (en eventueel cayennepeper)
  • Sla, amandelmelk, rood fruit, vanille

Inmaken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wij hebben een vrij grote vriezer. Maar deze wil ik niet helemaal volleggen met groentes. Immers, er moet ook nog voldoende plaats zijn om glutenvrij brood, taart en andere baksels in kwijt te kunnen. En ons brood bestel ik per 19 stuks tegelijk…

Mijn collega startte ooit met inmaken en ik volgde haar belevingen met veel interesse.
Zij maakt vooral soep in. Ideaal! Ook als je een ‘pannetje’ soep wilt meenemen voor iemand anders: Onderweg zal het niet gaan lekken.
In onze zoektocht zag ik dat je bijna alles kan inmaken: groentes in het zuur, chutneys, appels voor de appeltaart en zelfs brood!

Kortom: Inmaken is een goede manier om de overvloed van groentes te verwerken.

Binnenkort wil ik het vat van mijn oma lenen om zelf zuurkool te maken. Ben benieuwd!

https://web.archive.org/web/20220523112619/https://ikbenglutenvrij.nl/groentepakket-verwerken/