Glutenvrije mama en Rijstwafel maakten samen een lesbrief voor leerlingen van groep 4 t/m 8. Vijf opdrachten waarin de leerlingen meer inzicht krijgen in coeliakie en glutenvrij.
Als je glutenvrije kind naar de basisschool gaat is het erg belangrijk dat de leerkracht en de klasgenoten van je kind zich bewust zijn van coeliakie en dat zij weten wat er komt kijken bij een glutenvrij dieet.
Ouders van jonge kinderen geven vaak een voorleesboekje mee naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of groep 1/2/3. Er zijn verschillende voorleesboekjes die gaan over kinderen met coeliakie die glutenvrij eten zoals Glutenbuik (voor peuters), Jonas mag geen koek en Celia en het koekjesfeest.
Oudere kinderen geef je geen voorleesboekje meer mee naar school. Toch wil je wel graag dat er in de klas aandacht wordt besteed aan coeliakie en glutenvrij eten. Naar aanleiding van de coeliakie bewustwordingsmaand besloot ik dat het tijd werd voor een lesbrief over Coeliakie.
aldus Annemiek Ziessen (glutenvrije blogger en moeder).
Artikel geschreven door Glutenvrije mama Annemiek:
Hoe werkt het?
Jullie kunnen de lessenserie downloaden van www.coeliakiemaand.nl en mailen aan de leerkracht van je kind. Leerlingen van groep 4 t/m 8 kunnen aan de slag met de lesbrief. Omdat de leeftijd, het niveau en manier van werken per groep en per school kan verschillen kan de leerkracht de opdrachten aanpassen, daarin worden in de lesbrief keuzes gegeven. Dat is ook de reden dat wij de lesbrief aanbieden in een Word-document.
Wij zijn glutenvrij, en jij?
De lessenserie bestaat uit 5 opdrachten. sommige opdrachten zijn individueel, andere worden in een groepje gemaakt.
De eerste opdracht is bedoeld om de voorkennis van de groep te activeren. De opdracht gaat over nare gevolgen die sommige mensen ervaren na het eten van bepaalde voedinssmiddelen.
In de tweede opdracht leren de leerlingen wat coeliakie is en wat gluten doen met de dunne darm. De groep kijkt de Karrewiet reportage over “Verboden voedsel” en beantwoordt daar vragen over.
De derde opdracht gaat over gluten en waar dat in zit. De leerlingen lezen ingrediënten en bepalen of een product glutenvrij is of niet.
Met opdracht 4 willen de kinderen bewust maken van kruisbesmetting en hoe je een glutenvrij product ook glutenvrij houdt.
Alle opdrachten werken toe naar de vijfde en laatste opdracht, de eindopdracht. Dat is een groepsopdracht waarin de leerlingen in groepjes een glutenvrije verjaardagstraktatie of glutenvrije maaltijd gaan bedenken, presenteren en misschien ook wel uitvoeren. Deze opdracht kan worden uitgebreid door de leerkracht al naar gelang de tijd die er is en wat de groep aan kan.
Feedback
Annemiek zou het ontzettend leuk vinden als jullie laten weten wat jullie van onze lesbrief vinden. Is het gebruikt op de school van je kind en hoe ging dat? Jullie reacties kunnen we gebruiken om de lesbrief aan te passen en te verbeteren. Misschien wel voor coeliakiemaand 2016!
– Dit artikel verscheen eerst op Glutenvrije mama –