Coeliakiedag: Medisch forum

Bron foto

In mijn vorige blog schreef ik over de lezing over PreventCD. Al eerder kon je lezen over de lezing ‘recht op gezonde voeding‘ en over de coeliakiedag algemeen.
Vandaag kan je lezen over het medisch forum, misschien nog wel interessanter dan de lezingen en alle ontmoetingen.

Tijdens het medisch forum, kunnen mensen vragen stellen over coeliakie. De vragen werden beantwoord door een team specialisten. O.a. een huisarts, een diëtiste, Dr. Mulder (MDL arts en hoogleraar VUmc) en Dr. Louisa Mearin (kinderarts aan het LUMC). Hieronder behandel ik puntsgewijs de opmerkingen die ik interessant vond.

  • De meeste mensen waarbij coeliakie geconstateerd is, hebben een Ttg-waarde tussen de 50 en de 150. Het kan een paar jaar duren voordat de antistoffen weer normaal zijn.
    Bij kinderen duurt dit gemiddeld 12 maanden. Als de antistoffen na een half jaar nog niet flink gedaald zijn, moet je contact opnemen met een gespecialiseerde diëtiste.
     
  • De overgang bij vrouwen begint gemiddeld bij 53,5 jaar. Bij vrouwen die de diagnose coeliakie na hun 35e jaar kregen, begint de overgang al bij 45 jaar.
     
  • Medicijnen die geregistreerd zijn voor 1985 kunnen als vulstof tarwe bevatten.
    Dr. Mulder accepteerde bij bepaalde patiënten medicijnen met gluten, domweg omdat er geen alternatief is.
     
  • NCV is bezig met een boekje gericht op huisartsen. Zo hopen ze snellere diagnoses te bewerkstelligen.
     
  • Is het schadelijk om elke dag brood met glutenvrij tarwezetmeel te eten?
    De meeste mensen verdragen dit goed. Maar let wel op glutenstapeling.
     
  • Er is nog geen goede richtlijn voor de opvolging na de diagnose. Geadviseerd wordt: In het eerste jaar vaker controle (1 x per 3 maanden), daarna 1 keer per jaar.
     
  • Wat denkt u over de glutentest voor thuis?
    De test op zich is goed, maar werkt niet goed bij lage antistoffen. In overleg met de leveranciers wil het medisch team graag een getal ipv een streepje.
    Deze thuistest is vooral geschikt voor afgelegen gebieden, zoals Zuid Soedan. In Zuid-Soedan zijn op het ogenblik 600 nieuwe diagnoses per jaar. Oorspronkelijk eten deze mensen teff en boekweit. Bij het Rode Kruis krijgen ze tarwe, waardoor ze coeliakie ontwikkelen.
    De mening van de NCV over deze glutentest kan je hier vinden.
     
  • In Australië eet 10% van de bevolking glutenvrij.
     
  • Mensen die zich soms niet aan het dieet houden, ervaren daar op latere leeftijd veel gevolgen van.

Tenslotte was er nog een zeer interessante discussie tussen Dr. Mulder en Dr. Mearin. Maar hier weid ik een aparte blog aan!