Voor de 70e verjaardag van mijn moeder, gingen we uit eten met de hele familie. Een fantastische locatie, veel hapjes op tafel en een duidelijke uitleg wat glutenvrij was en dat het echt goed glutenvrij was bereid. En ondanks dat ik het bijna 100% vertrouwde, zat ik er niet ontspannen. Misselijk van de angst om ziek te worden.
Het glutenvrije verjaardagsfeest is voorbij. En ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie is, maar bij ons blijven na afloop meestal een paar mensen hangen. Op facebook zag ik een heleboel ideeen langskomen om de achterblijvers voor te schotelen.
Frietjes met snacks. Als je een snackbar in de buurt hebt die glutenvrije friet/glutenvrije snacks verkoopt, kan je het daar halen, anders zelf bakken.
Knakworstjes
Hamburgers (bijvoorbeeld van de AH) met glutenvrije broodjes (bijvoorbeeld Schar Kaiserbroodjes of hamburgerbroodjes)
Soep met glutenvrije broodjes, bijvoorbeeld kippensoep, tomatensoep, groentesoep, courgettesoep, pompoensoep Glutenvrije broodjes: bijvoorbeeld Braziliaanse kaas broodjes of zelfgemaakt stokbrood
Mexicaanse bonensoep met nacho’s
Salades, bijvoorbeeld pastasalade (met tonijn), rijstsalade, aardappelsalade. Op het Facebook-forum zag ik een mooi recept voor pastasalade: Snij je een hele krop ijsbergsla en een komkommer en div rauwkost doorheen en bijv stukjes knakworst/rookworst. Blik mais erdoor. Paar gekookte eieren in stukjes. Heeft veel volume, zeer voedzaam en met 1 zak pasta van 500 je kun je al gauw een man of 10 voeden.
Kaasjes met glutenvrije toostjes (bv van Van der Meulen)
Groentes met dipsausjes
Nasi met sate Of een wat uitgebreidere rijsttafel: enorme pan rendang. Moet juist dag van te voren. Gekookte rijst erbij, nasi, diepvriesboontjes in de magnetron, satesaus, kroekoek, komkommer. Kijk voor nog meer rijsttafel-inspiratie op mijn blog bakjeseten.
Chili con carne (of sin carne, als er vegetariers bij zijn)
Taco’s, zelf vullen naar ieders smaak Al het snijwerk kun je al eerder doen en iedereen kan pakken wat ze lekker vinden. Dus bonen, maïs, paprika, sla, ananas, kip etc. Op mijn blog bakjeseten vind je nog meer inspiratie voor taco’s.
Men neme 1 collega die voor jou naar het koffie-apparaat loopt en heet water tapt. Als hij terug komt, hang je het meegebrachte zakje thee in het water. Ta da! Het makkelijkste recept ooit.
Vandaag bloggen 11 glutenvrije bloggers over hun makkelijkste recept voor #wijbloggenglutenvrij. Lees verder voor de links naar hun recepten en voor het eerste recept voor het persoonlijke kookboek van mijn dochter.
Een van de weinige volledig glutenvrije winkels van Nederland zit in Apeldoorn. Ik rij regelmatig langs Apeldoorn, maar ben toch nog nooit gestopt. Nu zag ik op Facebook heel veel glutenvrije tips voor Apeldoorn. Ik zet ze op een rijtje, zodat ik nog wat meer reden heb om een keer de snelweg af te gaan.
Het kleine Kantongrecht. Olga: “Wij hebben een High tea bij het oude kantongerecht in apeldoorn. Was toen goed verzorgd. Je kunt ook er lunchen. Reserveren zou handig zijn.”
Pizza’s bestellen via secretpizzeria.nl Let op: de bodem van de pizza is glutenvrij, maar hij wordt op een rooster gebakken in dezelfde oven als de andere pizza’s. Bepaal voor jezelf of dit veilig genoeg voor jou is.
Wie heeft er zin om mee te doen met de foodblogswap van september/oktober 2016?
… vroeg Carlijn aan de glutenvrije bloggers. Ja leuk! In maart deed ik ook mee. Toen maakte ik Ontbijtmuffins van Het meisje met de voedselallergie. Bij een foodswap krijg je een blog toegewezen en kies je een recept van die blog. Dat recept maak je (met enige aanpassingen) en plaats je op je eigen blog. Deze keer kreeg ik Stories of a Coeliac. Benieuwd wat ik maakte? Kijk verder.
Ik bekeek Elize’s website. Nu doe ik natuurlijk vaker, haar recepten komen ook regelmatig in mijn vaste rubriek ‘de beste glutenvrije blog‘. Zoals Pindakaas-chocolade balletjes in januari 2016 Glutenvrije tiropita in november 2015. Maar toch vond ik het lastig om een recept uit te zoeken. Want waar heb ik zin in, waar heb ik tijd voor en wat heb ik in huis? (Zoals ik in mijn blog Hamsteren schreef, heb ik veel in huis. Dat moet eerst op voordat ik nieuw ga kopen).
Ik printte 5 recepten uit: Haverrepen met pinda’s, chocolade en koffie, Glutenvrije ontbijtmuffins met gedroogd fruit (zonder extra suiker), quinoa burgers, preischotel en aardappel-preisoep (kan je die ook maken met de restjes van de preischotel?). Aangezien ik nog prei in huis had en we toch elke avond moeten eten, begon ik met de preischoten. Met de intentie om later in de maand ook 1 of meerdere van de andere recepten uit te proberen. Maar toen brak mijn moeder haar been, op vakantie in Zuid-Frankrijk. En net toen zij uit het ziekenhuis mocht, werd mijn oma met spoed opgenomen. Een week later overleed ze. Ik had weinig energie meer over om me nog te starten op een ander recept. Het werd dus alleen de preischotel.
Dit is de laatste foto van ons samen, afgelopen mei op haar 90e verjaardag. (Lau, ik heb jou even weggepoetst)
Preischotel
Wat heb je nodig?
1 kilo aardappels
flinke scheut melk
2 prei
olijfolie, zout en peper, kurkuma en kummel (karwijzaad)
geraspte kaas
wat blokjes roomboter
glutenvrije paneermeel
Ik vind kummel erg lekker in de aardappelpuree. Gemalen karwijzaad gebruik ik heel vaak, in arabische gerechten bijvoorbeeld. Hele zaadjes gebruik ik niet vaak, maar wel voor de aardappelpuree. En omdat ik een vegetarische schotel wilde maken, liet ik de salami weg. Aardappels en kurkuma staan niet op de foto. Aardappels stonden al op het vuur en kurkuma wilde ik in eerste instantie niet gebruiken, maar toen ik het recept nogmaals doorlas, heb ik het toch toegevoegd.
Kurkuma gebruik ik zo vaak als mogelijk door het avondeten, vanwege de gezondheidsvoordelen (o.a. ontstekingsremmend en goed voor het immuunsysteem) en het heeft geen uitgesproken smaak.
hoe maak je het?
Kook de aardappels gaar in water met wat zout.
Snijd de prei en wok deze een paar minuten in wat olijfolie met een theelepel kurkuma. “Het is nodig de prei even te wokken, zodat deze niet ‘piept’ tussen je tanden.” Goede tip! Had ik nog niet eerder bedacht maar maakt de preischotel een stuk lekkerder!
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stamp de aardappels fijn, samen met de melk, de kummel, wat zout en peper en zo’n 50 gram roomboter. Ik vind een grove aardappelpuree lekker, maar je kan h’m natuurlijk zo glad maken als je zelf wilt.
Schep de prei in een ingevette ovenschaal. Strooi de geraspte kaas er over. Verdeel de aardappelpuree erover. Strooi glutenvrij paneermeel over de aardappelpuree en verdeel blokjes roomboter er over.
Zet de schaal in de oven en bak in ca. 20 minuten.
Eet smakelijk!
(Volgens mij kan je met de restjes prima preisoep maken. Maar ik bracht de restjes naar mijn ouders)