Emma (van bijzonder smakelijk) schreef een artikel voor het Helmond magazine. Hierin deelde ze haar recept voor een mooie kersttulband met Spijs. Ook glutenvrij en lactosevrij te maken!
In de consumentengids van deze maand, staat een goed artikel over glutenvrij eten. De conclusie: Wie glutenvrij wil gaan eten vanwege serieuze gezondheidsklachten, zou zich eerst moeten laten testen op coeliakie.
Vandaag ben ik aan de beurt voor de glutenvrije blog-estafette #decemberglutenvrij. Vorig jaar schreef ik een blog over het Sinterklaasfeest. Met tips en trucs om het feest voor jouw glutenvrije kind leuk te houden. Hierin beloofde ik een blog over glutenvrij sint-lekkers. Die liet meer dan een jaar op zich wachten. Maar hier is hij eindelijk!
Mijn blog gaat vandaag over Sinterklaas-lekkers. Zelf te maken, of zelf te kopen.
Pepernootjes
De belangrijkste: pepernootjes! (of kruidnootjes).
Je kan ze natuurlijk kopen. Bijvoorbeeld bij de Albert Heijn, of bij de Glutenvrijemarkt. Maar ik vind het leuker, lekkerder en goedkoper om ze zelf te maken. Mijn favoriete recept (+ tips om het makkelijker te maken) vind je hier: kruidnootjes Als je ook lactosevrij moet, vind je op Glutenblij een lekker recept. En als je ook nog suikervrij wilt, klik dan hier voor het recept van Focus on Foodies.
Wil je een echt strooimengsel maken koop er dan sint-schuimpjes bij. Bijvoorbeeld die van de Albert Heijn en de Dirk zijn glutenvrij.
Echte pepernoten
Die ouderwetse, harde brokken. Echte pepernoten. Vroeger at ik zakken leeg, van de Hema. Mmm! Deze zijn door het testpannel (2 niet-glutenvrije mannen) goedgekeurd: Echte pepernoten. – Helaas weet ik de bron van het recept niet meer… –
Gevulde speculaas hoort ook echt bij Sinterklaas. Ik heb het de afgelopen jaren een enkele keer gekocht. Gevulde speculaas kan je deze tijd kopen in de meeste winkels waar ze een aardig assortiment glutenvrije artikelen hebben. Bijvoorbeeld bij de Glutenvrijemarkt.
Ook glutenvrije amandelstaaf kan je goed kopen. Maar ze zijn vrij duur. Je kan h’m makkelijk zelf maken. Voor een recept kijk bijvoorbeeld op Miss Glutenvrij.
Taai-Taai
Het recept voor taai-taai is hetzelfde als voor echte pepernoten! Alleen maak je er poppetjes van ipv brokken
Sinterklaastaart
Deze Sinterklaastaart is echt heel leuk om samen met de kinderen te maken.
Vaak sowieso glutenvrij:
Soms hoeft het niet moeilijk te zijn. Deze producten zijn meestal glutenvrij en kan je in bijna elke winkel kopen. Wel even voor de zekerheid de ingredienten lezen natuurlijk!
chocoladeletter
strooigoed
roomfondant
borstplaat
marsepein
chocolademunten
kikkers en muizen
bij de action vond ik mooie sint- en pietdecoratie
De gezamenlijke glutenvrije blogweek in november was een groot succes. Toen schreven bijna 20 glutenvrije bloggers een week lang elke dag over hetzelfde thema. Wij hebben toen gemerkt dat het aantal lezers van onze sites groter werd en er veel aandacht was via facebook en twitter. Daarom hebben we besloten het blogweek initiatief een vervolg te geven met een gezamenlijke blogmaand in december.
Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot de kerst. Wij hebben een glutenvrije aftelkalender voor jullie in petto. Tussen 1 december en eerste kerstdag verschijnt er elke dag minstens een één blog van één van ons met als thema december. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door. Er zijn bloggers die 1 blog bijdragen maar ook die meerdere blogs/dagen meedoen. Wij weten al wat we wanneer gaan schrijven maar dat is voor jullie een verrassing! Hieronder staan de deelnemers. Elke dag zullen we op facebook, twitter en onze blogs bekendmaken wie er de blogger(s) van de dag is/zijn. We gebruiken #glutenvrijefeestdagen #decemberglutenvrij. En mocht je willen aanhaken met je blog of site? Gebruik het logo en de hashtags en zolang je blog maar als thema december heeft en je recept 100% glutenvrij is ben je welkom om mee te doen. We beginnen zondag 1 december. Houd ons in de gaten!!!!
Wisten jullie dat voor Taai taai en echte pepernoten hetzelfde deeg gebruikt wordt? Oorspronkelijk is dat een deeg met roggemeel, karnemelk en (natuurlijk) anijs.
De smaak van rogge kan natuurlijk niet met glutenvrije melen evenaart worden (ik mis roggebrood!). Maar teffmeel en/of boekweitmeel komen in de buurt.
Eergisteren vertelde ik dat ik de Liebster Award heb gewonnen! Gisteren beantwoordde ik de vragen van Jacqeline van Jax Thermomix recepten. En vandaag nomineer ik mijn 5 lievelingsblogs en stel ik 11 vragen aan hen.
Ik ga (natuurlijk) alleen maar glutenvrije blogs nomineren. Daarom zitten er ook een aantal glutenvrije vragen tussen.
De vragen:
Wat heb je gister gegeten?
Wat at je als kind het allerliefst, wat aten jullie op jouw verjaardag?
Je mag een kookboek schrijven. Wat voor recepten komen er in?
Wat is het vieste wat je ooit hebt gegeten?
Wat is jouw tip voor glutenvrij uit eten gaan?
Hoe ga jij om met… – producten met glutenvrij tarwezetmeel; – het opschrift ‘kan sporen van gluten bevatten’; – een oven waar ook afbakbroodjes in worden gebakken; – een aanrecht waar ook brood op wordt gesmeerd; – het broodrooster en tosti-ijzer; – vaatdoekjes en theedoeken; – …?
Omschrijf jezelf eens met 5 woorden.
Wat is het favoriete blogje op je site?
Welke blog/website bekijk je zelf dagelijks?
Hoe ziet je weekend eruit?
Wat is je ultieme droombestemming qua vakantieland?
En ik nomimeer…
Glutenvrije mama (Annemiek). Ik schreef al eerder dat dit mijn favoriete blog is!
Glutenblij (Kirsten). Jouw 365-dagen-project was leuk om te volgen. Gelukkig is je blog na die 365 dagen niet gestopt.
Stories of a coeliac. Elize, je bent nog maar net begonnen. En nu al zo’n informatieve, fijn leesbare blog!
Dion Glutenvrij. Ook jij, Sandra heb je blog opgestart voor de blogweek. De lol van het glutenvrij bloggen vind ik terug in je blogjes!
En ten slotte Chantal is Glutenvrij. Ik weet dat jij voorlopig niet meer wilt bloggen, maar ik nomineer je toch. Omdat ik graag je blog lees en omdat het waarschijnlijk het (glutenvrije) schrijversbloed toch weer bij jou gaat kriebelen.