Kookboek: Havermoutje

havermoutje_kookboek

Mijn kookboeken7daagse gaat iets minder snel dan gehoopt.
Er zijn belangrijkere dingen te doen en te vertellen ;-).
Maar vandaag komt dan toch mijn 2e kookboeken recensie: Havermoutje!

Remy van Mind your Feed ruimde einde van de zomer haar kookboekencollectie eens flink op. Ze koppelde er een winactie aan vast. Ik reageerde:

Oei, das lastig kiezen!
Havermoutje en Easy Peasy lunchbox sta ik regelmatig mee in mijn handen. Maar omdat ik net als jij een haat-liefde-verhouding heb met kookboeken, koop ik ze toch niet…

Om die haat-liefde-verhouding wat meer te laten overslaan naar de liefde, organiseer ik zo nu en dan een uitdaging voor mijzelf: een week lang minstens 1 recept per dag uit een kookboek. Heel leuk!

Zo heb ik toch de recepten van Easy Peasy Family geprobeerd (en zijn er een paar in mijn vaste assortiment recepten gekomen).

Maar als ik nu moet kiezen tussen die 2 boeken, ga ik toch voor havermoutje. Ik ben namelijk gek op havermout, het is voor mij de ideale aanvulling op het voor mij zo noodzakelijke glutenvrije dieet. Ik eet het elke dag. En met dit boek misschien nog vaker? (En misschien gaat mijn dochter met coeliakie dan ook wat vaker havermout eten ).

En ik won! Sinds half oktober ben ik dus de trotse bezitter van het boek Havermoutje.
Ik ging er meteen in bladeren en post-its plakken. Wat een lekkere recepten!

Sinaasappel havermoutje met cacaonibs:

sinaasappel havermoutje met cacaonibs

Havermout appeltaartje:

Glutenvrij-havermout-appeltaartje

En bietjeshavermoutpap met appel. Een diner-recept, maar ik at het als ontbijt.

Bietjes-appel-havermout-pap-glutenvrij

Er zitten nog plakkers bij Wortel-gember-haversapje, Worteltaart havermoutje, Bananen-haverbrood, glutenvrij haverbrood en havermoutreep met amandelen. Maar aan die recepten ben ik nog niet toe gekomen.

Bij mijn recensie houd ik me vast aan de vragen die ik in de eerste blog over de kookboeken7daagse stelde:

a. Is het een volledig glutenvrij kookboek?

Nee, het is niet een volledig glutenvrij kookboek. Maar het grootste deel is glutenvrij als je glutenvrije havermout gebruikt. Een paar recepten zijn makkelijk om te zetten naar glutenvrij en dan blijven er nog een paar recepten over die niet glutenvrij zijn.

b. Wat is de uitstraling van het boek?

Het boek heeft een harde kaft en mooie, lichte foto’s. Het is een boek dat je met trots op de salontafel kan laten liggen.

c. Wat voor recepten staan er in het boek?

Recepten met havermout ;-).
Zoals de ondertitel ook zegt: “70 havermoutrecepten van pasta tot pannenkoek”.

d. Hoe zijn de recepten geordend?

De recepten zijn geordend in basisrecepten, ontbijt, lunch, snacks en diner.
Havermout als ontbijt kennen we natuurlijk allemaal. De lunchgerechten betreffen vooral haverbrood. De snacks vind ik soms ver gezocht (haverchips), soms ook heerlijk (haverkoekjes). En tenslotte de diner-recepten, verrassend!

d. Zijn de recepten goed te maken, de ingrediënten makkelijk te krijgen?

De recepten die ik tot nu toe gemaakt heb, had ik allemaal binnen korte tijd op tafel, met de ingrediënten die al in mijn keukenkastjes stonden.
Maar voor bijvoorbeeld kastanjemeel, blauwe rozijnen en hennepmeel zou ik toch iets meer moeite moeten doen.

e. Staat er een bereidingstijd bij de recepten?

Nee

f. Is dit een aanvulling op de (glutenvrije) kookboeken die er al zijn?

Absoluut. Ik ken geen ander kookboek met zo veel recepten met havermout.

h. Staan er verhaaltjes in het boek?

Ja! Bij de recepten gaat het vaak om hoe het ontstaan is of over een bepaald ingredient. En bij de inleiding wordt verteld hoe dit boek tot stand is gekomen. Leuk!

Tenslotte: 1 van de redenen dat ik dit boek wilde hebben, is om mijn dochter aan de havermout te krijgen. Het is immers een welkome aanvulling op haar beperkte glutenvrije dieet. Helaas staan er geen recepten bij waar zij meteen bij staat te springen… Maar voor mezelf blijf ik voorlopig even door bakken!