Coeliakie coach: Sans gluten à Paris!

Geplaatst op  door Mirjam — Geen reacties ↓

Bianca Hermans is de coeliakie coach. Ze begeleid mensen die net de diagnose coeliakie hebben gekregen.

Vorige maand las je op mijn site haar verslag over het Internationale coeliakie congres in Parijs. Vandaag lees je haar verslag van het glutenvrije eten in Parijs

ICDS Parijs 2019 DEEL 2: Sans gluten à Paris

Dat het Internationale Coeliakie Congres in Parijs indruk heeft gemaakt, dat heb ik je mijn vorige blog verteld. Maar eerlijk gezegd heeft de glutenvrije ervaring in Parijs nog meer indruk gemaakt…

Van te voren zijn we al op google-jacht gegaan naar interessante glutenvrije hotspots. We kregen een goed beeld dankzij eerder geschreven blogs én waardevolle tips van jullie. Ook met goede websites zoals die van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en de hotspots van Maak het glutenvrij hebben we leuke adresjes gevonden. Er blijken namelijk best wel wat 100% glutenvrije restaurants in Parijs te zijn. Ja, echt: 100% glutenvrij!! Ik geloofde het eerst ook niet, maar toch mocht ik opeens alles van de kaart eten. Dat heb ik al in geen 20 jaar meegemaakt… En wat krijg je dan..? Keuzestress! Dan maar alle drie wat anders bestellen en de maaltijden delen. Want dat kon ook ineens! Dat voelde goed, maar ook weer heel vreemd. Ik mocht voor het eerst een stukje alertheid loslaten. Heel gek…

Dit zijn de plekken waar we zijn geweest:

Little Nonna

Allereerst Little Nonna, een 100% glutenvrije Pizzeria. Yummm… We kregen van te voren een broodje van het huis. Een ciabatta waarmee je de voorruit kon ingooien. Ik geloofde gelijk dat het glutenvrij was… Enorm droog en hard; het bleek al een tijdje in warmhoud-bak te liggen. En dat moet je nou net niet met glutenvrij brood doen. De verwachtingen voor de pizza waren gelijk wat minder hoog. Maar die bleken heerlijk! Een goede bodem, heerlijke geitenkaas, ham, vijgen, mozzarella, verse tomaten etc. Helaas zijn de Fransen gek op vet, veel vet. Waardoor ik na een halve pizza al bomvol zat. Toch wilden we ook de tiramisu proberen. Met z’n drieën hebben we 1 portie gedeeld, waardoor we toch echt Italiaans konden genieten.

Kapunka

De volgende dag zijn we naar een Thai geweest; Kapunka. In Montparnasse zit 1 van de 4 vestigingen in Parijs. Een klein, knus en wederom 100% glutenvrij restaurant. Nou was ik een Thai-maagd en had ik dus geen vergelijkingsmateriaal. Ik kan je vertellen: ik ben fan… Ik heb genoten van heerlijke springrolls en een Pad Thai. 

Boulangerie Chambelland

Op de laatste dag van het congres, vlak voor we de Thalys terug naar huis moesten nemen, hebben we nog even flink ingeslagen bij Boulangerie Chambelland. Ja ja, een 100% glutenvrije bakker! Ik geloof dat ik meerdere keren heb gevraagd “En dat is echt glutenvrij?” (dat kon gelukkig in het Nederlands, omdat daar een Vlaamse, zeer behulpzame dame achter de balie staat). Diverse soorten broden, gebak, quiche… Ik wist van gekkigheid niet wat ik moest kiezen. Overigens zit Chambelland ook in Brussel en binnenkort in Gent. Alles was stuk voor stuk lekker. De volgende dag was het brood wel een stuk droger. Dus ja… het is echt glutenvrij.

Geen glutenvrij ontbijt

Helaas was het niet allemaal om over naar huis te schrijven. Een week voor het congres had een collega bij het hotel geïnformeerd naar de glutenvrije opties voor het ontbijt. Die zouden helemaal goed zijn. We kregen het idee dat er meerdere broodjes ed zouden zijn. Dat viel ‘een beetje’ tegen. Er lag 1 soort brood, naast het gewone brood. We kregen gelukkig wel veiliger glutenvrij brood ‘vers’ uit de keuken. Maar ook dat was net karton. Niet te eten. En dat was niet alleen mijn mening…

De volgende dag vroeg ik of er toch niet ander brood was, aangezien ons dat verteld was. Ze ging even kijken. En kwam terug met een massieve muffin en een baggervette plak cake. Niet mij favoriete eten, bij het ontbijt… Ze baalde wel oprecht dat ze niets anders aan kon bieden.

Zelfs bij coeliakie congres niet goed glutenvrij…

Tijdens het congres werd ook een glutenvrije lunch aangeboden, voor degene die dat hadden aangevraagd. Daar zat een stevige maaltijdsalade in, een zakje chips (ook bijzonder), een zuiveltoetje, een zakje met glutenvrije granola-balletjes en wat te drinken. Alleen liep dat ook helaas niet vlekkeloos. Op dag 2 bleken er mogelijk sporen gluten in te zitten en op dag 3 zat er daadwerkelijk gluten in! (Maar toen waren wij al onderweg naar de glutenvrije bakkerij).

Tot slot: het Gala mag ook niet ontbreken. Foie Gras, een lekker glutenvrij broodje en glas champagne op de Seine was helemaal te gek. Ik maak dat in ieder geval niet dagelijks mee. De fouten die daarna volgden helaas wel. We krijgen meerdere gangen en bij bijna elke gang kreeg je brood. Zo kregen we ook een keer per ongeluk gewoon brood. Het viel gelukkig op, omdat de buurman zonder glutenvrij dieet hetzelfde brood kreeg als wij. Zo krijgen we op tijd ander brood. Bij het hoofdgerecht zat een sausje die niet glutenvrij was. Daar kwam de bediening zelf op het laatste moment achter en haalde het bij onze tafel net op tijd weg. Andere coeliaken waren niet zo gelukkig… En als toetje krijgen we uiteraard vers fruit…

Ontspannen eten in Parijs

Kortom, 1 ding is mij heel duidelijk: Wil je in Parijs ontspannen eten? Ga dan naar een 100% glutenvrij restaurant en dito bakker (er is écht genoeg keuze), want in hotels en gewone restaurants slaan ze helaas te plank nog vaak mis. Toch is en blijft Parijs een schitterende stad en heb ik 100% genoten van alle indrukken en ervaringen! (Maar volgende keer ontbijt ik ergens anders ?)

De 5 beste glutenvrije blogs van okt. ’19

Hier zijn ze weer: De beste glutenvrije blogs van afgelopen maand. Met deze maand o.a. glutenvrije foodhacks, glutenvrije apps en een glutenvrije bruiloft.

Internationaal coeliakie congres op Ik ben glutenvrij

Begin september was Bianca (de coeliakie coach) op het International Celiac Disease Symposium in Parijs. Ze schrijft daarover haar eerste gastblog op Ik ben glutenvrij.

Glutenvrije foodhacks van Bakers and fakers

Hoe kook je glutenvrij pasta, hoe maak je je glutenvrije boterham lekker en nog meer glutenvrije foodhacks!

Noem het beestje bij zijn naam! van Ik ben glutenvrij

Noem jij het glutenintolerantie, glutenallergie, ik kan niet tegen gluten?
Doe het niet! Noem het gewoon COELIAKIE! In mijn blog leg ik uit waarom.

Glutenvrije apps door Smaakvol glutenvrij

Marleen testte 5 glutenvrije apps. Lees in haar blog welke apps ze heeft geprobeerd, wat ze van deze apps vond en of haar bedenkingen bij deze apps zijn weggenomen of niet.

De glutenvrije bruiloft van Mirjam op Smaakvol glutenvrij

Marleen gaat binnenkort trouwen en vroeg mensen om te vertellen over hun glutenvrije bruiloft. Toen wij gingen trouwen, wist ik nog maar net dat ik coeliakie heb. We hadden een fijne, intieme bruiloft. Je leest het op Marleens site.

Glutenvrije recepten:

Geen coeliakie-genen en antistoffen. Wel coeliakie?

In september plaatste ik de verhalen van Anke en Monique.
Zij hebben beiden niet de coeliakie-genen en geen coeliakie-antistoffen. Maar wel de diagnose coeliakie.

De Glutenvrije Diëtist schreef een interessant verhaal dat hier een mooie aanvulling op is: Als iemand wel coeliakie gerelateerde klachten heeft maar geen coeliakie antistoffen, moet je dan een biopt laten afnemen?

Lees verder

Recept: pannenkoeken!

“Deze pannenkoek is wel lekker, maar die van papa zijn veel lekkerder!”

Dat is standaard het commentaar van mijn dochter als we ergens pannenkoeken gaan eten.
Hoog tijd dus om het recept van papa online te zetten!

de-lekkerste-glutenvrije-pannenkoek

Gisteren was het allerzielen. Op allerzielen wordt er traditioneel pannenkoeken gegeten als je terug komt van het kerkhof om je overledenen te herdenken. Wij gaan niet naar het kerkhof. Maar sinds een paar jaar eten we op allerzielen wel pannenkoeken om onze overledenen te herdenken en te vieren dat ze in ons leven zijn geweest.

Maar hoe maak je die lekkerste pannenkoeken eigenlijk?
Niet uit een kant-en-klaar pannenkoekenmix. Maar net zoals we het vroeger deden. Je moet alleen wel de juiste meelsoort gebruiken!

ingredienten-glutenvrij-pannenkoeken

Ingredienten:

Wij haalden gisteren 18 pannenkoeken uit dit beslag en zijn drie kwartier bezig geweest met bakken (met 2 pannen).

Hoe maak je de pannenkoeken?

Doe de ingrediënten (behalve de boter) in een kom en mix deze tot alles gemengd is.
Het beslag moet soepel van je lepel af lopen, maar ook weer niet te dun zijn. Als het te dun is, voeg nog wat bloem toe. Als het te dik is, voeg nog wat melk of water toe.

glutenvrij-pannenkoeken-beslag

Zet de pan op het vuur. Wacht tot deze flink heet is en doe dan een klontje boter in de pan. Zwenk de pan heen en weer zodat de hele bodem bedekt is met boter.

Neem een pollepel beslag en doe deze in de pan. Zwenk weer heen en weer zodat de hele bodem bedekt is met beslag.
Wacht tot de bovenkant droog is. Draai dan de pannenkoek om.

glutenvrije-pannenkoek

Bak ook de andere zijde, totdat ook deze bruin is.

Je eerste pannenkoek is klaar. Doe een nieuw klontje boter in de pan en bak daarna de volgende pannenkoek.
Ga zo door tot het beslag op is.

De pannenkoeken zijn ook heerlijk als je aan het beslag rozijntjes en/of appeltjes toe voegt. Van de appeltjes maken we schijfjes met een schaaf, zijn ze extra dun.

rozijntjes en appeltjes

Eet smakelijk!