Een paar dagen na ontvangst van het eerste pakketje, wilden we pizza eten. Er zat 1 glutenvrije pizza in het pakket. Dus ik reed naar de Ecoplaza om een extra glutenvrije pizza te halen. (En naar de Albert Heijn om 2 niet-glutenvrije pizza’s te halen).
Iedereen mag bij ons thuis haar/zijn eigen pizza beleggen. Eerst de glutenvrijen, daarna de met-gluten.
Ik belegde mijn pizza met tomatensaus, salami, artichokkenharten, champignons, ui, paprika en een laag geraspte kaas.
Tja, hoe hoort pizza eigenlijk te smaken? Hoe smaakte glutenvolle pizza ook al weer? En smaakt deze pizza van Lieke is Vrij net zoals ‘de echte’? Is dat belangrijk? Is de smaak niet belangrijker? En hoe zit het met de prijs/kwaliteit-verhouding?
Deze pizza van Lieke is vrij is 2,59 euro. Deze pizza is voldoende voor 1 persoon. Hij smaakt een beetje korrelig, smeuig, absoluut niet droog en hard zoals bij andere glutenvrije pizzabodems. Hij is betaalbaar en makkelijk.
Ik ga h’m zeker weer kopen! Maar daarnaast blijf ik ook zelf pizza’s maken. Bijvoorbeeld van BKB-deeg.
We gaan pannenkoeken bakken pannenkoeken bakken Papa is de allerbeste pannenkoekenkok We gaan pannenkoeken bakken pannenkoeken bakken En we dansen allemaal de pannenkoekenrock
https://youtube.com/watch?v=rO4td6WnL1E%3Frel%3D0
Manlief bakt bij ons meestal de pannekoeken. En hij doet het goed! Meestal gebruikt hij Finax Rood. Daar zit glutenvrij tarwezetmeel in. Dit is een nadeel (heel klein beetje gluten) en een voordeel (goede bakeigenschappen).
Nu hadden wij de pannenkoekenmix van Lieke is Vrij in huis. Hieronder lees je zijn bevindingen.
Je moet erg veel eieren toevoegen (5).
Door omstandigheden liet hij het beslag even staan. Vervolgens moest hij een halve liter water extra toevoegen, om er een goed beslag te krijgen.
Bakt sneller aan en scheurt sneller bij omkeren dan de Finax Rood.
Lekker! De grote stapel pannenkoeken was nagenoeg op. Er waren net nog voldoende pannenkoeken over voor het ontbijt
Halverwege vorig jaar had ik contact met de Nederlandse Coeliakie Vereniging over het peuter-coeliakieboekje van Lies Knobbout (klik hier voor de blog). Gisteren stuurde ik weer een mail en vandaag kreeg ik antwoord:
“Leuk dat je mailt, want toevallig heb ik gisteren Lies Knobbout gebeld om naar de status te vragen. Ik vind het namelijk ook een heel leuk boekje. Ik ben in overleg met de vormgever om te kijken hoe we het boekje vanaf papier weer goed digitaal krijgen. Zo goed dat het goed genoeg is om te drukken. Er zit dus weer progressie in het verhaal.”
Kortom: We moeten nog even wachten, maar het komt er aan!
Aan het einde van de blogweek stelde ik mijn mede-bloggers voor om de blogweek een vervolg te geven. Na decemberglutenvrij wil ik het gezamelijk bloggen nog een vervolg geven. Doen jullie mee?
15 februari
Vandaag is het 15 februari. Er is een reden dat ik deze blog vandaag plaats. Waarom 15 februari?
Kennen jullie de Celiac Awareness Day? (Coeliakie bewustwordings dag) De Amerikaanse senaat heeft deze dag vastgesteld op 13 september, de geboortedag van Dr. Samuel Gee. Deze arts schreef de eerste moderne publicatie over coeliakie (1887). Lees: Celiac support Association
15 februari is de geboortedag van Dr. Willem Karel Dicke. Deze Nederlandse arts legde het verband tussen coeliakie en het glutenvrije dieet: In mei 1950 promoveerde hij in Utrecht op zijn proefschrift Coeliakie. Een onderzoek naar de nadelige invloed van sommige graansoorten op de lijder aan coeliakie.
Op het kinderdagverblijf hebben ze een oventje. Met Sinterklaas hebben ze met z’n allen pepernoten gebakken. En nu willen de leidsters, samen met de kinderen, regelmatig gaan bakken. Alles glutenvrij ivm kruisbesmetting. En nu vroegen ze of ik leuke, makkelijke, glutenvrije recepten weet.
Hieronder vind je onze ideeen. Hebben jullie nog goede ideeen?
Cakejes
Gemaakt met rijstmeel en ketanmeel (kleefrijstmeel) van de toko.
Extra leuk als je ze maakt in mini-muffin-vormpjes. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij de Xenos. Je kan ze ook van mij lenen!
Vorig jaar schreef ik over het kinderboek ‘Jonas mag geen koek‘. (klik hier). Ik dacht dat het moeilijk en duur zou zijn om het boek te bestellen. Maar dat valt gelukkig heel erg mee!
Lees hieronder hoe ik het boekje bestelde.
Jonas mag geen koek is een gezondheidsproduct van het Belgisch ziekenfonds Bond Moyson. Op hun site staan nog veel meer boekjes en spelletjes over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Ik stuurde een email naar: gvo.bmovl@socmut.be Ik maakte het geld over op hun rekening. Uiteindelijk vallen de kosten heel erg mee: De verzendkosten voor die boekje bedragen 6,42 euro. Het boekje zelf kost 7,- euro. Samen dus 13,42 euro. Een kleine week later viel het boekje in de bus. En konden we het lezen, en nog een keer lezen, en nog een keer lezen, en nog een keer …
Een paar blogposts geleden schreef ik “Iedereen waar je kind wel eens (alleen) komt, moet op de hoogte zijn van coeliakie en het glutenvrije dieet.” En dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die bij jou thuis alleen met je kind(eren) is. De oppas dus!
En wat is er idealer dan als deze oppas zelf coeliakie heeft?
Wij hebben eigenlijk nooit een echte oppas nodig. Als we overdag eventjes weg moeten, brengen we de meisjes naar buren of vriendinnetjes. Als we ’s avonds na bedtijd weg moeten, brengen we de babyfoon naar de buren. Als we voor bedtijd of voor langere tijd weg moeten, vragen we de grootouders. Maar die wonen allemaal op meer dan 1,5 uur rijden. Dus een oppas in de buurt kan geen kwaad!
Maar ik vind dat de oppas en de kinderen een band met elkaar moeten hebben, elkaar regelmatig moeten zien. En aangezien we haast nooit oppas nodig, komen we hiermee in een vicieuze cirkel…
Een tijdje geleden zag ik een leuke oproep op het coeliakieforum:
“Ik ben op zoek naar een leuk oppasbaantje voor naast mijn studie. Ik wilde dit eerst via een ander medium doen, maar ik bedacht mij opeens dat het voor ouder met een kind(eren) met coeliakie misschien erg fijn zou kunnen zijn als de oppas dit ook heeft en er dus meer van weet.”
Wat een super idee! En ze woont ook nog in de buurt! Ik nodigde haar uit voor kennismaking en een kop thee, met in ons beider achterhoofd dat wij waarschijnlijk geen oppas nodig hebben. Maar het klikte. Misschien een goed argument om weer eens wat vaker met z’n tweeën weg te gaan?
Ik gebruik deze voor mijn haar: Guhl colorshine blond met kamille
Maar soms neemt manlief deze mee voor mij. Want ziet er haast hetzelfde uit: Guhl vochtballans met tarwekiem-olie
Ik breng deze meteen weer terug naar de winkel. Onzin of niet? Gluten in cosmetica, moeten wij daar rekening mee houden?
De NCV zegt er het volgende over:
“Bij de productie van make-up, lippenbalsem, gezichtscrèmes, shampoos en dergelijke worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. De kans echter dat dat leidt tot beschadigingen in de darm is minimaal. Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie. Raadpleeg uw huisarts of een dermatoloog.
Op de site van de Nederlandse Cosmetica Vereniging staat een lijst met onuitspreekbare ingredienten waar gluten in zitten:
Algemeen Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein Gliadin
Tarwe Stoffen met Triticum vulgare in de naam Stoffen met Wheat in de naam
Gerst Hordeum vulgare Hordeum distichon (extract)
Rogge Secale cereale
Haver Avena sativa Hydrolyzed oat protein Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Moeten we deze ingredienten ook uit ons hoofd leren? Moeten we ook bij cosmetica ingredienten gaan lezen, voordat we het in ons winkelmandje stoppen? Ik doe het (nog) niet.
Ik denk dat de afweging voor voetencreme ook heel anders moet zijn dan voor gezichtscreme of lippenstift. Hoe groot is de kans dat je iets binnen krijgt? Hoe groot is de kans dat die minieme hoeveelheden schade en/of klachten veroorzaken?
En die shampoo waar ik mijn verhaal mee begon? Die komt het huis gewoon niet in. Ook al zit er in tarwekiemen geen gluten. Ook al zit er nagenoeg geen tarwekiem-olie in de shampoo (staat pas als 8e ingredient op het etiket). Het voelt gewoon niet goed om mijn haar te wassen met iets waar heel groot TARWE op staat.
Ik gebruik deze voor mijn haar: Guhl colorshine blond met kamille
Maar soms neemt manlief deze mee voor mij. Want ziet er haast hetzelfde uit: Guhl vochtballans met tarwekiem-olie
Ik breng deze meteen weer terug naar de winkel. Onzin of niet? Gluten in cosmetica, moeten wij daar rekening mee houden?
De NCV zegt er het volgende over:
“Bij de productie van make-up, lippenbalsem, gezichtscrèmes, shampoos en dergelijke worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. De kans echter dat dat leidt tot beschadigingen in de darm is minimaal. Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie. Raadpleeg uw huisarts of een dermatoloog.
Op de site van de Nederlandse Cosmetica Vereniging staat een lijst met onuitspreekbare ingredienten waar gluten in zitten:
Algemeen Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein Gliadin
Tarwe Stoffen met Triticum vulgare in de naam Stoffen met Wheat in de naam
Gerst Hordeum vulgare Hordeum distichon (extract)
Rogge Secale cereale
Haver Avena sativa Hydrolyzed oat protein Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Moeten we deze ingredienten ook uit ons hoofd leren? Moeten we ook bij cosmetica ingredienten gaan lezen, voordat we het in ons winkelmandje stoppen? Ik doe het (nog) niet.
Ik denk dat de afweging voor voetencreme ook heel anders moet zijn dan voor gezichtscreme of lippenstift. Hoe groot is de kans dat je iets binnen krijgt? Hoe groot is de kans dat die minieme hoeveelheden schade en/of klachten veroorzaken?
En die shampoo waar ik mijn verhaal mee begon? Die komt het huis gewoon niet in. Ook al zit er in tarwekiemen geen gluten. Ook al zit er nagenoeg geen tarwekiem-olie in de shampoo (staat pas als 8e ingredient op het etiket). Het voelt gewoon niet goed om mijn haar te wassen met iets waar heel groot TARWE op staat.