Startpagina… Toen internet een beetje uit de luiers kwam, was het DE beginpagina op veel computers. Uren heb ik zitten surfen met startpagina steeds weer als begin.
Startpagina bestaat nog steeds. En heeft ook een heleboel dochters, met een specifiek onderwerp. Zo bestaat er bijvoorbeeld een startpagina over Asterix, met Emicons, maar ook over coeliakie!
En die startpagina over coeliakie is zeker een bezoekje waard. Er staan links naar onderzoeken, naar recepten, naar coeliakie-verenigingen in andere landen, naar leveranciers, enz. enz. enz.
Wij betaalden in 2013 gemiddeld 607 euro aan boodschappen. Volgens het Nibud zouden wij 424 euro per maand aan voeding moeten uitgeven. In mijn vorige blogs kon je het staatje van Nibud bekijken, zien wat wij een week lang aten en wat voor boodschappen wij hiervoor deden.
Kunnen wij besparen op de boodschappen?
Wat doen we al wel om geld te besparen?
Fruit en groentes op de markt kopen;
Fruit en groentes van het seisoen (nooit aardbeien in de winter!);
Nootjes e.d. bij de Lidl;
Huismerk (behalve koffie en pindakaas en als het huismerk niet glutenvrij is);
Aanbiedingen inslaan, tenminste als wij dat product normaal ook al gebruiken;
Wij koken nooit uit pakjes;
Wij gooien in princiepe geen eten weg, maar herbruiken (bijna) alle restjes;
In tijden van overvloed, vries ik in of maak ik in. Courgette-pickels of kiwi-pickels is trouwens ook een leuk, goedkoop cadeautje!
We bakken veel zelf;
We kopen haast nooit speciaal glutenvrije koekjes;
We kopen veel dingen die al standaard glutenvrij zijn (dus geen dieetproduct);
Ik eet vaak geen brood als lunch
Ik koop vaak bij de Toko;
Ik volg het coeliakieforum en het facebook-coeliakieforum voor tips en aanbiedingen.
Wat kunnen we nog meer doen?
Het enige dat ik kan bedenken, is boodschappen doen bij een goedkopere supermarkt. Dit jaar ga ik vaker naar de Lidl, in plaats van de Albert Heijn om de hoek. Iets verder fietsen, maar wel een stuk goedkoper. Jammer alleen dat ze niet alles hebben. Zo hebben ze geen diksap en geen rozijntjes. Moet ik toch weer naar de Albert Heijn…
Een ander ding dat ik kan bedenken, is minder koffie/wijn/bier. Maarja, dat willen we niet En eigenlijk wil ik ook nog stil staan bij een betere wereld: diervriendelijk, slaafvrije, niet te veel rotzooi, …
Wij betaalden in 2013 gemiddeld 607 euro aan boodschappen. Volgens het Nibud zouden wij 424 euro per maand aan voeding moeten uitgeven. In mijn vorige blogs kon je het staatje van Nibud bekijken en zien wat wij een week lang aten. Vandaag zie je het boodschappenlijstje en de kosten.
Ik kwam voor deze week uit op € 124. Dat is 16 euro minder dan ik vorig jaar gemiddeld uitgaf.
Wij betaalden in 2013 gemiddeld 607 euro aan boodschappen. Volgens het Nibud zouden wij 424 euro per maand aan voeding moeten uitgeven. Gisteren kon je het staatje van Nibud bekijken. Vandaag kan je zien wat wij een week lang aten.
woensdag
Marokaanse groenteschotel met papadums (en apart spruitjes voor de kinderen)
donderdag
Spruitjes, spekjes en aardappeltjes
vrijdag
Rodekool met appeltjes en rozijntjes. Daarbij aardappelen en gehaktballen.
zaterdag
Frietjes van de frietboer. Manlief en kleuterdochter met een kroket en een picanto van de frietboer. Peuterdochter en ik knackworstjes en snoeptomaatjes.
zondag
Pannekoeken
maandag
Ovenschotel witlof/peer/mascapone, met aardappels
dinsdag
Stoofpeertjes met aardappels en een worstje
woensdag
Peuterdochter: babybel Kleuterdochter: 2 boterhammen met jam Ik: havermoutpap met handje walnoten, rozijnen, banaan en speculaaskruiden Manlief: 1 boterham met pindakaas
donderdag
Peuterdochter: handje zomerfruit (diepvries) en boterham (Semper) met hagelslag Kleuterdochter: handje zomerfruit (diepvries) en boterham met hagelslag Ik: yoghurt met cruslie (Rosies) en een handje zomerfruit (diepvries)
vrijdag
Peuterdochter: cracker (Schear) Kleuterdochter: 2 boterhammen met pindakaas Ik: yoghurt met flakes van Rosies Manlief: 2 boterhammen met chocopasta
zaterdag
Peuterdochter: 2 eitjes Kleuterdochter: 2 boterhammen met pindadaas/chocopasta en een krentebol Ik: 3 boterhammen (Semper) met kaas en een ei. Manlief: 3 boterhammen en een ei.
Peuterdochter: babybel Kleuterdochter: 2 boterhammen met vruchtenhagel Ik: yoghurt met flakes Manlief: –
dinsdag
Peuterdochter: cracker met pindakaas Kleuterdochter: 2 boterhammen met pindakaas Ik: yoghurt met flakes van Rosies Manlief: 2 boterhammen met pindakaas
woensdag
Peuterdochter: boterham met pindakaas, cracker met hagelslag Kleuterdochter: 2 boterhammen en 2 crackers Ik: 3 boterhammen van yam, met pindakaas en appelstroop Manlief: 4 boterhammen
donderdag
Peuterdochter: 2 boterhammen van Semper Kleuterdochter: 2 boterhammen Ik: restje groenteschotel Manlief: 4 boterhammen met vleeswaren
vrijdag
Peuterdochter: tosti = 2 boterhammen van yam met kaas en salami Kleuterdochter: 2 boterhammen Ik: knackerbrood van Pure&Free, 4 st Manlief: 4 boterhammen
zaterdag
Peuterdochter: 2 boterhammen van semper en 1 cracker Kleuterdochter: 2 boterhammen en 1 cracker Ik: 3 boterhammen van Semper Manlief: 2 boterhammen
zondag
Peuterdochter: 1 boterham van Semper en 1 cracker Kleuterdochter: 2 boterhammen, 1 krentebol Ik: 3 boterhammen van Yam Manlief: 2 boterhammen, 1 krentebol
maandag
Peuterdochter: 2 boterhammen van Semper Kleuterdochter: 2 boterhammen + 1 krentebol Ik: 3 boterhammen van semper Manlief: 4 boterhammen met vleeswaren
dinsdag
Peuterdochter: 1 boterham van semper, 2 van yam Kleuterdochter: 2 boterhammen Ik: 4 boterhammen van Yam met appelstroop Manlief: 4 boterhammen met vleeswaren
Peuterdochter: (zit in prijs KDV) Kleuterdochter: 2 mandarijntjes, 1 mars en drinkfruit (zwemles) en 2 bitterkoekjes Ik: banaan en boterham met appelstroop Manlief: ?
Wij betaalden in 2013 gemiddeld 607 euro aan boodschappen. Oei… Is dat niet erg veel?
Volgens het Nibud zouden wij 424 euro per maand aan voeding moeten uitgeven. Maar dat is exclusief shampoo, wasmiddelen e.d. Dat zal het grote verschil niet uitmaken. En ons glutenvrije eten? En zouden we kunnen besparen?
Ik heb een week lang bijgehouden wat wij eten en hoeveel dat kost. De komende dagen kan je lezen wat wij volgens het Nibut uit moeten geven, wat wij deze week aten en wat het kostte.
Pinterest is een online prikbord. Je verschillende prikborden maken. En ‘pins’ en prikborden van anderen bekijken. Daarnaast kan je zoeken op een onderwerp als je inspiratie wilt. Zo zoek ik er knutselideeen voor de kinderen. Maar heb ik ook een aantal borden over coeliakie.
Je kan zoeken op gluten, glutenvrij, coeliakie, celiac, celiac disease. Je kan er veel informatie vinden over coeliakie, leuke ideeen om het glutenvrije leven makkelijker te maken, recepten, maar ook leuke plaatjes.
Glutenvrij brood… Lekker glutenvrij brood is 1 van de moeilijkste dingen als je glutenvrij moet eten. Eergisteren schreef ik over het brood van Yam.
Maar wij hebben ondertussen nog een aantal lekkere broden, broodjes en broodmixen gevonden, die Mirthe en/of ik lekker vinden.
Lees hieronder welke dat zijn.
Voordat Mirthe glutenvrij moest eten, maakte ik brood van Finax. Het groene pak. Maar Mirthe vindt dat niet lekker. En ik vind het ook een nadeel dat het gemaakt is van glutenvrije tarwezetmeel. Op zich niets mis mee, maar om het voor je dagelijks brood te gebruiken… (zie mijn blog glutenstapeling).
Daarna ben ik op zoek gegaan naar een mix die ik zelf kon maken. Ik ben er achter gekomen dat deze allemaal minder lekker zijn dan de broodmixen die in de (web) winkel te koop zijn.
Ik ontdekte het haverbrood van Mam’s Mikske. Deze vind ik nog steeds erg lekker! Binnenkort ga ik weer een lading bestellen. Mirthe daarentegen vindt wel lekker, maar eet er hooguit 1 boterham per dag van.
Ik gebruik hier tarwezetmeelvrij witbroodmix voor, bijvoorbeeld van Doves. Ik probeer wel eens een bruinbroodmix, maar dat eet ze niet. Ach, dan moet ze haar vezels maar ergens anders uit halen. Ze eet goed fruit, aardappelen en bonen.
Daarnaast vindt ze brood van Semper heerlijk! Niet met de broodmix, maar de bakmix (jauhoseos).
Soms eet ze daarvan zomaar 3 boterhammen achter elkaar! En dat is verbazingwekkend voor ons meisje. Het brood voelt en smaakt als normaal brood. Je kan het buigen zonder te breken, indrukken en dan veert het terug. Maarja, helaas weer met glutenvrij tarwezetmeel. Dus niet voor elke dag.
En dan een broodmix die ik erg lekker vind: Rimboemix van Le Poole. Net zoals het brood van Semper is het soepel en buigzaam. Dit komt o.a. door het chiazaad dat er in zit. Hier zit ook glutenvrij tarwezetmeel in. Ik hoorde laatst dat iemand het mixt met Boerenbruin van Le Poole om het tarwezetmeelgehalte wat meer omlaag te krijgen.
Als ik brood gebakken heb, laat ik het afkoelen onder een theedoek. Daarna snijd ik het in boterhammen (met een goed broodmes), welke ik in pakjes van 3 of 4 invries.
Op werk- of kinderdagverblijf-dagen stop ik zo’n pakje in de tas. Tegen lunchtijd is het ontdooid en lekker. – Sommige mensen vind het dan nog niet lekker, zij piepen het op in de magnetron – Op thuis-dagen doe ik het rechtstreeks uit de vriezer in het broodrooster. Maar vers brood blijft natuurlijk het lekkerste!
En dan debroodjes: Er zijn verschillende (afbak)broodjes die wij lekker vinden. De kaiserbroodjes van Schar, Braziliaanse kaasbroodjes, de chiabatta’s van Schar en de bagels van Bagels & Beans.
Welke broden, broodmixen en broodjes vinden jullie lekker?
Sinds kort is dit verse glutenvrije brood te vinden bij alle supermarkten van Jumbo en C1000.
Hieronder lees je wat ik er van vind.
Ik vond het brood bij de C1000 om de hoek. Midden tussen het brood. Slik… Ja, ik weet dat het goed verpakt is. Volgens de voorschriften hoort het in een groene kist, bovenop het andere brood, zodat er geen kruisbesmetting plaats kan vinden. Bij deze C1000 staat het inderdaad bovenop het broodschrap, maar niet in een aparte kist.
Thuisgekomen probeerde ik zowel het licht- als het donkermeerzaden. Het brood is compact, met zaadjes, beetje zuurdesem-achtig, goed vullend en lekker. Ik vind het lichte brood lekkerder dan het donkere brood. Het donkere brood heeft namelijk wel een erg donkere smaak. Helaas proef ik er niet aan af dat het vers is. Het heeft te veel bite om vers te smaken. Er zitten 12 sneetjes in een brood. En waar ik normaal nog niet vol ben van 4 glutenvrije sneetjes, zit ik nu echt vol.
Dochterlief wil het trouwens niet eten: Er zitten pitjes in, en het is veel kleiner dan normaal brood.
En dan de prijs… Ik vind € 4,25 zelfs voor glutenvrij brood een beetje te duur… Maar wat fijn dat we vanaf nu in bijna elke stad vers brood kunnen kopen!
Op een regenachtige ochtend besloten de meisjes en ik dat we cakejes gaan maken. Normaal maken we de cakejes met rijstmeel en ketanmeel (volgens dit recept). Maar nu gingen we natuurlijk het cakemeel van Lieke is Vrij proberen!
Hieronder lees je onze bevindingen.
Volgens de beschrijving op de verpakking moest ik eerst de boter en de 6 (!) eieren luchtig kloppen. Helaas viel toen de stroom uit en had ik een mixer vol boter… Ook toen de netbeheerder klaar was met de onderhoudswerkzaamheden, was het niet makkelijk luchtig kloppen. Was mijn boter te hard? Was kloppen met normale mixhaken geen goed idee? Hoe dan ook: Uiteindelijk had ik een mooi, luchtig beslag waarmee ik de muffinvormpjes ging vullen. De mix is goed voor 1 cake. Maar omdat ik meer van cupcakejes houd, deed ik ze in muffinvormpjes. Is wel wat meer werk. Want met al het belag kon ik heeeel veel cupcakes en kleine cupcakes maken.
De cakejes waren erg lekker. Volgens manlief ‘echte omacake’. Binnen een dag was alles verdwenen… Weet ook niet waarheen…
Ga ik de mix zelf ook kopen? Nee, want wij vinden de cakejes niet lekkerder dan de cakejes van rijst- en ketanmeel. En alles bij elkaar gerekend, is de mix van Lieke is Vrij meer dan 2 keer zo duur: € 3,95 voor de mix + € 2,05 voor de bijkomende ingredienten = € 6,00. Voor de cakejes van rijst- en ketanmeel ben ik totaal € 2,60 kwijt.
Raad ik de mix aan voor anderen? Ja, absoluut! Als je niet vaak (glutenvrij) bakt, is het een ideale mix. Je hoeft geen ‘rare’ ingredienten te kopen en de smaak is heerlijk! Ook voor mensen die niet glutenvrij hoeven te eten.
50.000 bezoekers! 50.000 mensen bezochten mijn website!
Ik heb rond de 270 bezoekers per dag! Met een top op zondag 26 januari van 387 bezoekers! Ik plaatste toen geen blog Maar de blog van een paar dagen eerder (over de glutenvrije Clair in Boer zoekt vrouw) werd toen het meest gelezen (107 keer).
58% van deze bezoekers komen via een zoekmachine.
De zoekwoorden zijn o.a.: ‘fiberhusk’, ‘glutenvrij snoep’ en ‘glutenvrij ontbijt’.
De gemiddelde tijd op een pagina is 1:50 minuten (en dat is inclusief mensen die meteen weer wegklikken, 66%).
Het grootste deel van de lezers komt (natuurlijk) uit Nederland, met op grote afstand Belgie. Ze komen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar ook uit Ede, Oegstgeest en Esveld.