Lieke is vrij: cake mix

2014-02-05 10.27.11

Op een regenachtige ochtend besloten de meisjes en ik dat we cakejes gaan maken. Normaal maken we de cakejes met rijstmeel en ketanmeel (volgens dit recept). Maar nu gingen we natuurlijk het cakemeel van Lieke is Vrij proberen!

Hieronder lees je onze bevindingen.

Volgens de beschrijving op de verpakking moest ik eerst de boter en de 6 (!) eieren luchtig kloppen. Helaas viel toen de stroom uit en had ik een mixer vol boter…
Ook toen de netbeheerder klaar was met de onderhoudswerkzaamheden, was het niet makkelijk luchtig kloppen. Was mijn boter te hard? Was kloppen met normale mixhaken geen goed idee?
​Hoe dan ook: Uiteindelijk had ik een mooi, luchtig beslag waarmee ik de muffinvormpjes ging vullen. 
De mix is goed voor 1 cake. Maar omdat ik meer van cupcakejes houd, deed ik ze in muffinvormpjes. Is wel wat meer werk. Want met al het belag kon ik heeeel veel cupcakes en kleine cupcakes maken.

De cakejes waren erg lekker. Volgens manlief ‘echte omacake’.
Binnen een dag was alles verdwenen… Weet ook niet waarheen…

Ga ik de mix zelf ook kopen?
​Nee, want wij vinden de cakejes niet lekkerder dan de cakejes van rijst- en ketanmeel. En alles bij elkaar gerekend, is de mix van Lieke is Vrij meer dan 2 keer zo duur: € 3,95 voor de mix + € 2,05 voor de bijkomende ingredienten = € 6,00.
Voor de cakejes van rijst- en ketanmeel ben ik totaal € 2,60 kwijt.

Raad ik de mix aan voor anderen?
Ja, absoluut! Als je niet vaak (glutenvrij) bakt, is het een ideale mix. Je hoeft geen ‘rare’ ingredienten te kopen en de smaak is heerlijk! Ook voor mensen die niet glutenvrij hoeven te eten.

50.000 bezoekers!

50000 bezoekers

50.000 bezoekers!
50.000 mensen bezochten mijn website!

Ik heb rond de 270 bezoekers per dag!
Met een top op zondag 26 januari van 387 bezoekers! Ik plaatste toen geen blog  Maar de blog van een paar dagen eerder (over de glutenvrije Clair in Boer zoekt vrouw) werd toen het meest gelezen (107 keer).

58% van deze bezoekers komen via een zoekmachine.

De zoekwoorden zijn o.a.: ‘fiberhusk’, ‘glutenvrij snoep’ en ‘glutenvrij ontbijt’.

17% heeft ikbenglutenvrij.nl ingetyped.

20% komt via een andere website, zoals twitter, het coeliakieforumfacebookGlutenvrije mamaMiss Glutenvrij en The Welsh Bakestone.

De lijst met voorbeelden van glutenvrij snoep, het artikel over zelf broodmix maken en over glutenvervangers zijn het meeste gelezen.

bezoekers nederland

De gemiddelde tijd op een pagina is 1:50 minuten (en dat is inclusief mensen die meteen weer wegklikken, 66%).

Het grootste deel van de lezers komt (natuurlijk) uit Nederland, met op grote afstand Belgie. Ze komen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar ook uit Ede, Oegstgeest en Esveld.

Lieke is vrij: Pizzabodem

Lieke pizza

Een paar dagen na ontvangst van het eerste pakketje, wilden we pizza eten.
Er zat 1 glutenvrije pizza in het pakket. Dus ik reed naar de Ecoplaza om een extra glutenvrije pizza te halen. (En naar de Albert Heijn om 2 niet-glutenvrije pizza’s te halen).

Iedereen mag bij ons thuis haar/zijn eigen pizza beleggen. Eerst de glutenvrijen, daarna de met-gluten.

Ik belegde mijn pizza met tomatensaus, salami, artichokkenharten, champignons, ui, paprika en een laag geraspte kaas.

Tja, hoe hoort pizza eigenlijk te smaken?
Hoe smaakte glutenvolle pizza ook al weer?
En smaakt deze pizza van Lieke is Vrij net zoals ‘de echte’?
Is dat belangrijk? Is de smaak niet belangrijker?
En hoe zit het met de prijs/kwaliteit-verhouding?

Deze pizza van Lieke is vrij is 2,59 euro. Deze pizza is voldoende voor 1 persoon.
Hij smaakt een beetje korrelig, smeuig, absoluut niet droog en hard zoals bij andere glutenvrije pizzabodems.
Hij is betaalbaar en makkelijk.

Ik ga h’m zeker weer kopen!
Maar daarnaast blijf ik ook zelf pizza’s maken. Bijvoorbeeld van BKB-deeg.

Lieke is vrij: Pannekoekenmix

We gaan pannenkoeken bakken
pannenkoeken bakken
Papa  is de allerbeste pannenkoekenkok
We gaan pannenkoeken bakken
pannenkoeken bakken
En we dansen allemaal
de pannenkoekenrock

https://youtube.com/watch?v=rO4td6WnL1E%3Frel%3D0

Manlief bakt bij ons meestal de pannekoeken. En hij doet het goed!
Meestal gebruikt hij Finax Rood. Daar zit glutenvrij tarwezetmeel in. Dit is een nadeel (heel klein beetje gluten) en een voordeel (goede bakeigenschappen).

Nu hadden wij de pannenkoekenmix van Lieke is Vrij in huis. Hieronder lees je zijn bevindingen.

  • Je moet erg veel eieren toevoegen (5).
  • Door omstandigheden liet hij het beslag even staan. Vervolgens moest hij een halve liter water extra toevoegen, om er een goed beslag te krijgen.
  • Bakt sneller aan en scheurt sneller bij omkeren dan de Finax Rood.
  • Lekker!
    De grote stapel pannenkoeken was nagenoeg op. Er waren net nog voldoende pannenkoeken over voor het ontbijt 😉

Peuterboekje opnieuw uitgegeven?

ik ben .. en je moet weten

Halverwege vorig jaar had ik contact met de Nederlandse Coeliakie Vereniging over het peuter-coeliakieboekje van Lies Knobbout (klik hier voor de blog). Gisteren stuurde ik weer een mail en vandaag kreeg ik antwoord:

Leuk dat je mailt, want toevallig heb ik gisteren Lies Knobbout gebeld om naar de status te vragen. Ik vind het namelijk ook een heel leuk boekje. Ik ben in overleg met de vormgever om te kijken hoe we het boekje vanaf papier weer goed digitaal krijgen. Zo goed dat het goed genoeg is om te drukken. Er zit dus weer progressie in het verhaal.”

Kortom: We moeten nog even wachten, maar het komt er aan!

#wijbloggenglutenvrij

willem_karel_dicke

Aan het einde van de blogweek stelde ik mijn mede-bloggers voor om de blogweek een vervolg te geven. Na decemberglutenvrij wil ik het gezamelijk bloggen nog een vervolg geven.
Doen jullie mee?

15 februari

Vandaag is het 15 februari. Er is een reden dat ik deze blog vandaag plaats. Waarom 15 februari?
 
Kennen jullie de Celiac Awareness Day? (Coeliakie bewustwordings dag)
De Amerikaanse senaat heeft deze dag vastgesteld op 13 september, de geboortedag van Dr. Samuel Gee. Deze arts schreef de eerste moderne publicatie over coeliakie (1887). 
Lees: Celiac support Association

15 februari is de geboortedag van Dr. Willem Karel Dicke. Deze Nederlandse arts legde het verband tussen coeliakie en het glutenvrije dieet: In mei 1950 promoveerde hij in Utrecht op zijn proefschrift Coeliakie. Een onderzoek naar de nadelige invloed van sommige graansoorten op de lijder aan coeliakie.

Wij bloggen samen glutenvrij

Elke maand op de 15e. Net zoals in de blogweek:

  1. 1 onderwerp, ieder op haar eigen blog.
  2. Je mag zelf weten wanneer je wel of niet mee doet.
  3. Je plaatst links naar de andere webblogs
  4. Je gebruikt het (nog te maken) logo
  5. Je gebruikt de hashtag #wijbloggenglutenvrij

Onderwerpen?

Ik heb een aantal (mogelijke) onderwerpen op een rijtje gezet.
Maar ik ben ook erg benieuwd waar jullie over willen lezen.

Bakken met kinderen

oventje

Op het kinderdagverblijf hebben ze een oventje.
Met Sinterklaas hebben ze met z’n allen pepernoten gebakken.
En nu willen de leidsters, samen met de kinderen, regelmatig gaan bakken. Alles glutenvrij ivm kruisbesmetting.
En nu vroegen ze of ik leuke, makkelijke, glutenvrije recepten weet.

Hieronder vind je onze ideeen. Hebben jullie nog goede ideeen?

Cakejes

Gemaakt met rijstmeel en ketanmeel (kleefrijstmeel) van de toko.

Extra leuk als je ze maakt in mini-muffin-vormpjes. Deze zijn bijvoorbeeld te koop bij de Xenos. Je kan ze ook van mij lenen!

Klik hier voor het recept

Worstjes in bladerdeeg

Let er op dat ook de worstjes glutenvrij zijn. Bijvoorbeeld de worstjes van Unox zijn glutenvrij.

Haverkoekjes

De normale haver uit de supermarkt is niet glutenvrij. Hiervoor moet je haver hebben met een glutenvrij logo. Te koop bij bijvoorbeeld de natuurwinkel

recept: Kamelenvoer

Zandkoekjes

Recept: Kamelenvoer 

Maizena of gommakoekjes

Recept: Mam Qwats 

Kinderboek: Jonas mag geen koek

Jonas mag geen koek

Vorig jaar schreef ik over het kinderboek ‘Jonas mag geen koek‘. (klik hier). Ik dacht dat het moeilijk en duur zou zijn om het boek te bestellen. Maar dat valt gelukkig heel erg mee!

Lees hieronder hoe ik het boekje bestelde.

Jonas mag geen koek is een gezondheidsproduct van het Belgisch ziekenfonds Bond Moyson. Op hun site staan nog veel meer boekjes en spelletjes over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Ik stuurde een email naar: gvo.bmovl@socmut.be
Ik maakte het geld over op hun rekening. Uiteindelijk vallen de kosten heel erg mee: De verzendkosten voor die boekje bedragen 6,42 euro. Het boekje zelf kost 7,- euro. Samen dus 13,42 euro.
Een kleine week later viel het boekje in de bus. En konden we het lezen, en nog een keer lezen, en nog een keer lezen, en nog een keer …

oppas met coeliakie

naar bed

Een paar blogposts geleden schreef ik “Iedereen waar je kind wel eens (alleen) komt, moet op de hoogte zijn van coeliakie en het glutenvrije dieet.” En dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die bij jou thuis alleen met je kind(eren) is. De oppas dus!

En wat is er idealer dan als deze oppas zelf coeliakie heeft?

Wij hebben eigenlijk nooit een echte oppas nodig.
Als we overdag eventjes weg moeten, brengen we de meisjes naar buren of vriendinnetjes.
Als we ’s avonds na bedtijd weg moeten, brengen we de babyfoon naar de buren.
Als we voor bedtijd of voor langere tijd weg moeten, vragen we de grootouders. Maar die wonen allemaal op meer dan 1,5 uur rijden. Dus een oppas in de buurt kan geen kwaad!

Maar ik vind dat de oppas en de kinderen een band met elkaar moeten hebben, elkaar regelmatig moeten zien.
En aangezien we haast nooit oppas nodig, komen we hiermee in een vicieuze cirkel…
 

Een tijdje geleden zag ik een leuke oproep op het coeliakieforum:

“Ik ben op zoek naar een leuk oppasbaantje voor naast mijn studie. Ik wilde dit eerst via een ander medium doen, maar ik bedacht mij opeens dat het voor ouder met een kind(eren) met coeliakie misschien erg fijn zou kunnen zijn als de oppas dit ook heeft en er dus meer van weet.”

Wat een super idee! En ze woont ook nog in de buurt!
Ik nodigde haar uit voor kennismaking en een kop thee, met in ons beider achterhoofd dat wij waarschijnlijk geen oppas nodig hebben. Maar het klikte. Misschien een goed argument om weer eens wat vaker met z’n tweeën weg te gaan?