Recept: ontbijtkoek

ontbijtkoek

Ik wissel dit recept met yoghurt een beetje af met het recept van Jeandrine (met karnemelk). Maar welke ik nu het lekkerste vind, dat weet ik niet zo goed. Ik zou ze eens tegelijk moeten maken…

Ingredienten:

  • 500 gram meel (mix van boekweit en/of teff, rijstmeel en ketanmeel)
  • zakje bakpoeder
  • 350 gram honing of basterdsuiker
  • 1 el fiberhusk
  • 3 el koekkruiden
  • 1 el anijszaad
  • snufje zout
  • 1/2 liter yoghurt
  • rozijnen en gember

Bereiden:

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Meng alle ingredienten door elkaar.
  • Stort het beslag in een cakevorm.
  • Bak de ontbijtkoek in 1 a 1,5 uur gaar. (Controleer met een sate-prikker. Als deze weer schoon uit de koek komt, is deze gaar).

Tip: Ik gebruik de helft voor 12 cupcakes. Makkelijk in te vriezen en mee te nemen. Deze cupcakes moeten ca. 20 a 30 minuten in de oven.

Recept: Kletskoppen

kletskop

Kletskoppen waren al 1 van mijn lievelingskoekjes, voordat ik glutenvrij moest eten.
Er zit zo weinig meel in, dat ik niet snap dat ze niet sowieso glutenvrij in de winkel liggen. Net als bokkepootjes overigens. Zou ons leven weer een stuk makkelijker maken, 3 standaard glutenvrije koekjes in het normale koekjesschap (bitterkoekjes, kletskoppen en bokkepootjes).

Helaas, ik moet ze zelf bakken. Wat ik graag doe overigens!
– En gelukkig kunnen mijn hulpjes ook steeds meer zelfstandig bakken in de keuken! –

Lees verder

voldoende vezels?

vezels

Ik denk dat ik zonder brood makkelijk gezond kan eten

Er zijn steeds meer (glutenvrije) mensen die geen brood eten. Ook ik eet weinig brood: Als ontbijt eet ik meestal havermuesli of havermoutpap. Als lunch eet ik vaak een salade of een restje warm eten.
Zoals ik eerder al schreef is het voor mensen met coeliakie moeilijk om voldoende vezels binnen te krijgen (zie mijn blog Presentatie: Gezonde voeding bij coeliakie). En dat terwijl vezels belangrijk zijn voor een goede darmflora. Dus extra belangrijk voor iemand met coeliakie.

Terug naar de stelling: “Ik denk dat ik zonder brood makkelijk gezond kan eten
Brood is in het Nederlandse voedingspatroon een belangrijke leverancier van B-vitamines (vitamine B1, B6 en foliumzuur), voedingsvezel en jodium. Het is in de praktijk lastig om vezels en jodium ook in dezelfde hoeveelheden uit andere voedingsmiddelen te halen.

Als je geen brood eet, kun je deze voedingsstoffen ook uit andere voedingsmiddelen halen, maar dat is voor de meeste mensen moeilijk haalbaar in de praktijk.

Hoe krijg je genoeg vezels binnen als je geen brood eet?

Een rekenvoorbeeld: 6 sneetjes volkorenbrood bevatten ongeveer 14 gram vezel. Die 14 gram vezel kun je ook binnenkrijgen uit:

  • 560 gram gekookte groenten
  • of 780 gram gekookte aardappelen
  • of 670 gram gekookte zilvervliesrijst
  • of 195 gram gekookte peulvruchten
  • of 7 borden havermoutpap

Hiernaast moet je ook nog de gewone aanbeveling binnen krijgen: 2 ons groentes, 2 stuks fruit en 2 ons aardappelen/pasta/rijst/peulvruchten.

Krijg ik voldoende vezels binnen?

Als ontbijt eet ik meestal een kom yoghurt met havermuesli (in de winter pap van havermuesli).Ik gebruik daarvoor 1 cup havermuesli (ongeveer 85 gram). De muesli bevat per 100 gram 5,2 gram vezels (bron: verpakking) = 4,4 gram vezels.

Als lunch eet ik vaak 4 sneetjes haverbrood. 2,6 gram vezels per 100 gram (bron: ps in food service). Dat is per lunch 143,3 gram brood * 2,6/100 gram = 3,7 gram vezels.

Ontbijt + lunch = 8,1 gram vezels. 
Is nog lang niet vergelijkbaar met 6 glutenvolle volkorenboterhammen…

Is het beter als ik een salade eet, of een restje avondeten?

Deze week at ik als lunch een restje pasta met bolognese-saus.

100 gram gemengde groentes * 2 gram vezels per 100 gram = 2 gram vezels

​100 gram glutenvrije pasta * 2,4 gram vezels per 100 gram = 2,4 gram vezels

​TOTAAL 4,4 gram vezels.

Dit is veel meer vezels dan de 3,7 gram die ik uit het glutenvrije brood kreeg.

Maar… Ontbijt + Lunch = 4,4 + 4,4 = 8,8 gram vezels. Is nog niet de 14 gram uit 6 boterhammen.

Deze week at ik een maaltijdsalade van sla, sperziebonen, aardappels en zelfgemaakte pesto.
50 gram sla * 1,2 gram vezels per 100 gram = 0,6 gram vezels
100 gram sperziebonen * 2,6 gram vezels per 100 gram = 2,6 gram vezels
50 gram aardappel * 1,5 gram vezels per 100 gram = 0,7 gram vezels
​50 gram basilicum * 3,9 gram vezels per 100 gram = 1,8 gram vezels
​TOTAAL 5,7 gram vezels.
Dit is veel meer vezels dan de 3,7 gram die ik uit het glutenvrije brood kreeg.
Maar… Ontbijt + Lunch = 4,4 + 5,7 = 10,1 gram vezels. Is ook nog niet de 14 gram uit 6 boterhammen.

Gelukkig eet ik veel meer fruit dan aangegeven. Dus krijg ik daar ook weer wat extra vezels mee binnen.

Conclusie: Het is moeilijk om voldoende vezels binnen te krijgen als je geen glutenvol volkoren brood eet. Ik krijg niet voldoende vezels binnen, maar ik ben goed op weg. Ik denk dat voor mij afwisseling belangrijk blijft: Soms een boterham als lunch, soms een salade of een restje warm.
En daarnaast wat vaker een lepel lijnzaad of chiazaad door de muesli?

– Al eerder berekende ik of ik voldoende jodium binnen krijg. Lees hierover in de blog Voldoende Jodium? –

Recept: Atjar

2014-07-04 21.57.11
2014-07-04 22.24.51

Vorige week hadden we van de tuin een heleboel groentes. Te veel om in 1 week op te maken. 1 paksoi ging naar de buren, voor gado-gado. En geinspireerd voor hun rijsttafel, maakte ik van een grote spitskool atjar.

Atjar Tjampoer

Ik baseerde mijn atjar op dit recept van Coquinaria. Maar omdat ik niet alle ingredienten in huis had, paste ik het een beetje aan. Ik deed ongeveer 1 uur over het bereiden van deze atjar, inclusief in potten scheppen.

Ingredienten:

  • 1 grote spitskool (ca. 1 kilo)
  • 2 venkelknollen
  • 1 bosje bosuitjes
  • 750 ml azijn
  • 750 ml water
  • 3 el suiker
  • 1 el sambal
  • 1 tl zout
  • 1 tl kardemonpoeder
  • 1 tl djahe (gemalen gemberwortel)
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 el kurkuma (voor de kleur, anders blijft het erg grauw)

Extra benodigd: Een grote pan en een aantal glazen potten (gezamelijk goed voor ca. 1,5 liter)

Bereiding:

  1. Was de groentes en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Steriliseer de potten (in een pan kokend water of gewoon in de vaatwasmachine).
  3. Doe alle ingredienten in de pan en kook de groentes beetgaar (in het orriginele recept wordt dit uitgebreider gedaan, maar daar ben ik te lui voor).
  4. Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en doe ze nog heet in de potten. Schep de potten helemaal vol, druk goed aan. Vul tenslotte af met het opnieuw opgekookte kookvocht tot de groenten compleet bedekt zijn. Sluit dan de potten en laat afkoelen. Door de potten heet te vullen en meteen af te sluiten, trekken de deksels vanzelf vacuüm. Bewaar in de koelkast of op een koele plek. Wacht enkele dagen voordat je de atjar gebruikt. Zolang de potten vacuüm gesloten blijven, blijft de atjar zeker enkele maanden goed. Eenmaal geopend de atjar niet langer dan een week bewaren. Daarom is het ook handiger om wat meer kleinere potten te gebruiken dan één hele grote.

Lekker bij een rijsttafel of leuk om cadeau te doen.