Review: broodmix Hearty Whole Grain

Bob's whole grain 01

Bij het opruimen van mijn voorrraadkast kwam ik een aantal broodmixen tegen. De komende tijd zal ik mijn mening geven over deze broodmixen. Ik begin met de mix van Bob’s Red Mill.

Ik heb deze gekocht op de glutenvrije markt. Ik had er hele goede verhalen over gehoord. Op advies van de verkoopster nam ik Hearty Whole Grain. Volgens haar lijkt dat het meest op normaal volkorenbrood.

Ik bakte het brood in mijn broodbakmachine, volgens de aanwijzing op de verpakking. Ik vind het lastig om te bepalen welk programma ik moet gebruiken…
De laatste tijd heb ik alleen brood van Semper gebakken. Dit bak ik op het korste programma (1:40 totaal) en hierbij krijg ik een mooi, heel hoog brood. 
De theorie hieracht is dat glutenvrij brood zo min mogelijk gekneed moet worden (zie mijn blog gist). Maarja, het brood van Semper is wit en bevat glutenvrij tarwezetmeel. Dit zijn hele andere bakeigenschappen dan het bruine brood van Bob’s Red Mill…
Conform de verpakking gebruikte ik het bakprogramma ‘kort’ van 2:10 uur.

Het brood was mooi gerezen, maar enigsinds ingevallen. Dit betekend volgens mij dat het te snel gerezen is en dat er iets minder gist in moet. Maar als iemand anders een andere verklaring heeft, hoor ik dat graag!

Het brood ziet er lekker uit, bruin met pitjes. De eerste hap die ik neem is ook erg lekker. Maar dan proef ik iets wat ik niet lekker vind: Karwij. Ik vind het totaal misplaatst in dit brood en erg overheersend.
Het is niet zo vies dat ik al het brood weg gooi, met hartig beleg is het best heel goed te eten. Maar deze mix koop ik niet nog een keer.

Bob's whole grain 03

Magazine: 96 Glutenvrije recepten

96 glutenvrije recepten

Het magazine Gezond Eten heeft nu een special: 96 Glutenvrije recepten.
Ik kreeg dit mooie magazine toegestuurd. En naast dat ik een heleboel lastige puntjes ontdekte, heb ik vooral likkebaardend dit magazine bekeken.

– In het novembernummer 2013 van Gezond Eten, stond een artikel over glutenvrij eten. Met een interview met mij. Lees h’m hier. –

In mijn review staan een aantal puntjes van kritiek. Maar zoals ik hierboven al beschreef, het zijn lastige puntjes, maar doet nauwelijks af aan het fijne magazine.
Behalve misschien het eerste twee puntjes. Want ik had gehoopt op snelle, makkelijke maaltijden…

  • Het magazine is onderverdeeld in voorgerechten, doordeweekse gerechten, bakken, basis recepten en brood. Voorin staat een prachtige inhoudsopgave met plaatjes van elk recept.
    Maar de Doordeweekse gerechten zijn wel erg bewerkelijk. Bijvoorbeeld de Reuze Groentetaart van blz 34: 40 minuten komkommer bakken, 4-6 minuten koolbladen blancheren, 6 minuten uien garen, ca. 14 minuten risotto maken en minstens 4 uur in de koelkast. Ik heb op een doordeweekse dag meestal maar een half uurtje om te koken. Anders worden de kinderen te moe om te eten en te hongerig om te slapen.
96 glutenvrije recepten - inhoud
  • Ik mis een bereidingstijd. Ik zou het fijn vinden als deze er bij staat, zodat ik kan inschatten of ik tijd genoeg heb om het recept te maken. (En niet gefrustreerd raak door hongerige kinderen die aan mijn been hangen).
  • Bij de ingredienten wordt vaak ‘glutenvrij bloem’ genoemd. Maar welke bloem wordt er gebruikt? Glutenvrije melen zijn allemaal anders, smaken allemaal anders en reageren allemaal anders. De ene soort heeft veel meer vocht nodig, de andere heeft meer baktijd nodig.
  • Bij de ingredienten staan regelmatig artikelen die ik niet ken. Bijvoorbeeld  adukibonen en muscovasuiker. En ingredienten die ik nog nooit in nederland heb gevonden, zoals gelatinepoeder.
  • Op blz 37 wordt Braziliaanse maissoep geserveerd in een knapperig, rond broodje. Deze ziet er erg lekker uit. Welk broodje is dit?
  • Een prachtig blad, met mooie foto’s, duidelijk indeling en heerlijke recepten.
  • Polenta, chocoladetaart met aardbeien en frambozen, brood met vijgen, kaasbrood van soezendeeg. Mmmm! Ze staan op mijn te-maken-lijstje!

Polenta met pikante tomatensaus

Het eerste recept dat ik maakte van mijn te-maken-lijstje werd de Polenta met pikante tomatensaus.
Zo kwam de polenta weer eens uit de kast, die vergeet ik vaak. Het is een heerlijk gerecht! Erik en ik hebben er van gesmuld! (De meisjes vonden het niet lekker, maarja zij zijn geen maatstaaf 😉)

Thuisafgehaald

derde erf

Thuisafgehaald is een leuke website. Je kan je er aanmelden als kok of als afhaler (allebij kan ook). Als kok deel je je maaltijd met mensen uit jouw buurt. En heb je zelf geen zin om te koken? Kijk dan welke maaltijden er bij jou in de buurt aangeboden worden en haal iets lekkers op.

Maarja, als je coeliakie hebt, kan dat natuurlijk niet. Zeker omdat er geen zoekfunctie op de website zit, is het lastig zoeken naar die speld in de hooiberg.
Gelukkig komen er langzaam aan steeds meer spelden in die hooiberg. Bijvoorbeeld mijn man. Hij gaat deze zomer elke 4 weken een glutenvrije, biologische maaltijd koken voor de biologische bezoekboerderij Het Derde Erf.

Over Het Derde Erf schreef ik eerder. Wij halen hier wekelijks ons groentepakket.
Van de groentes die overblijven, wordt nu wekelijks een biologische maaltijd gemaakt. Erik is 1 van de koks en kookt natuurlijk glutenvrij!
Dus schrijf je in, bestel een gerecht, neem een bakje mee en fiets naar Het Derde Erf (met de auto kan ook, er is een ruime parkeerplaats).

En woon je niet in de buurt van Amersfoort/Soest? Gelukkig zijn er meer koks die glutenvrij serveren.

Weten jullie nog meer glutenvrije koks bij thuisafgehaald?

Glutenvrije barbecue

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen weekend was het weer zo ver: Ons half-jaarlijkse glutenvrije etentje.
Met een groep glutenvrije mensen uit Amersfoort en omgeving, komen we 2 keer bij elkaar. Dit keer gingen we barbecueen. Erg gezellig en erg lekker!

Het was niet heel warm, maar lekker genoeg om aan buiten te zitten. We zaten onder een prachtige walnotenboom!

Wat aten we?

Hierbij vergeet ik vast iets…
Van de barbecue: dadel-spek-rolletjes, spek-zalm-rolletjes, hamburgers, zoet gemarineerde sparribs, kip, aardappeltjes gevuld met roomkaas en vispakketjes.
Daarnaast een sla-fruitsalade (moet eigenlijk ook fetta bij, maar vanwege lactose-intolerantie…), een asperge-erwtjes-salade, nootjes, tortilla-chips, guacomole, quinoa-salade, …
En toe een smoothie van soyayogurt met diepvries blauwe bessen, en een tulband met heerlijke kersen!

Ik ben helaas te laat begonnen met het nemen van foto’s. Het was zo gezellig dat ik dat vergat. Vandaar vooral foto’s van restjes…

reviews en onafhankelijkheid

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zo af en toe krijg ik producten toegestuurd. Met de vraag of ik op mijn blog en op de social media aandacht besteed aan dat product. In het begin heb ik er over getwijfeld of ik dit wilde. Immers, hoe onafhankelijk kan ik zijn over iets dat ik gekregen heb?

Maarja, ik ben nu eenmaal gek op cadeautjes, op nieuwe producten uitproberen en op blogjes schrijven.
Maar voordat ik mijn adres geef aan de leveranciers, vertel ik er bij dat ik een onafhankelijke review wil schrijven. Dat ik ook mijn negatieve ervaringen wil vertellen. Gelukkig zijn tot nu toe alle leveranciers akkoord gegaan. En gelukkig vond ik tot nu toe geen van de producten slecht 😉

Goody Good Stuff
Pannenkoeken van Glutenfreewebshop
Poffertjes van Glutenfreewebshop
Kookboek van The Happy Coeliac
brownies en cakejes van Gebaksjuwelier
tijdschrift Gezond Eten (met daarin interview met mij)
MyMepal review voor Testmama
Little Rosies
pasta pakket van Lieke is vrij (gewonnen op facebook)
Lieke is vrij
Yam brood
Yam brood

#wijbloggenglutenvrij: Wie doen er mee?

neem de tijd

Heb je mijn blog over Advies al gelezen?
Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij: Verschillende glutenvrije bloggers, 1 onderwerp, op de 15e van de maand.
Waarom de 15e? Omdat 15 februari de geboortedag is van Dr. Willem Karel Dicke. Lees hier meer over op mijn blog #wijbloggenglutenvrij.

Wie schrijven vandaag nog meer voor #wijbloggenglutenvrij? Wie had een beter advies dan ik, voor mensen die net glutenvrij moeten gaan eten?

– Wil je de volgende keer ook mee doen met #wijbloggenglutenvrij? Laat een berichtje achter en ik stuur je meer informatie. 

#wijbloggenglutenvrij: Advies

hulp

Begin vorige maand kreeg ik een berichtje van M, met een schreeuw om hulp:

Vandaag te horen gekregen dat mijn lab uitslagen overduidelijk zijn; ik heb coeliakie. Ik kan me voorstellen dat ik wel wat tips kan gebruiken aangaande glutenvrij leven. Laat maar weten of je open staat voor mijn vragen. Ik heb er ook begrip voor als je hier niet aan wilt beginnen hoor.

Natuurlijk wil ik helpen!

Maar waar moet ik beginnen? Wat is het beste advies dat ik kan meegeven aan iemand die net glutenvrij moet gaan eten?
Ik stuur regelmatig informatie naar coeliakie-ouders: informatiebrief voor klasgenootjesinfoposter voor in de klas, informatie over coeliakie-boekjes.
Maar aan deze informatie heeft een volwassenen niet zo veel.
Gelukkig had M een aantal specifieke vragen. Ik heb hier zo goed mogelijk op geantwoord.

Een paar dagen later ben ik bij haar thuis geweest. We hebben een avond lang over coeliakie, het glutenvrije leven en andere dingen gesproken. Maar wat is nu het beste advies dat ik iemand kan geven, het beste advies dat ik haar gegeven heb?

Op mijn pagina eerste hulp bij coeliakie heb ik blogposts verzamelt met mijn beste adviezen.

Maar het beste advies vond ik op de website van Chantal: The Dutch Celiac 

Geef het tijd! Geef jezelf de tijd om aan de ziekte te wennen, geef je lichaam de tijd om te herstellen, geef je gemoedstoestand de tijd om te rouwen en het te accepteren. Raak niet in paniek als je een week na glutenvrij eten nog steeds pijn hebt, geef de moed niet op als je je ellendig en hopeloos voelt. Huil als je wilt huilen, schreeuw als je wilt schreeuwen en doe een dansje als je je eens heerlijk voelt.

Maar geef jezelf de tijd. “

– Deze blog is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij. Verschilldende glutenvrije bloggers, 1 onderwerp, op de 15e van de maand.
Lees in mijn volgende blogpost wie er allemaal mee doen. –