Interview met Noortje Herlaar

Een tijd geleden kreeg ik een uitnodiging voor een kookworkshop van Schar, waar Noortje Herlaar ook aanwezig zou zijn.
Helaas ging de lunch niet door, maar ik mocht Noortje wel interviewen.

Wie is Noortje? Je kan haar kennen van de tv-serie “Moeder, ik wil bij de revue” of “Ramses”. Daarnaast heeft ze een aantal jaren geleden de rol van Mary Poppins gespeeld in de gelijknamige musical. Tenslotte is ze het nieuwe gezicht van Schar.

Hoe lang had je, achteraf gezien, al klachten?

Vanaf mijn 18e kreeg ik veel last van buikkrampen. Ik heb toen verschillende artsen bezocht en zelfs een tijd lang een suiker en tarwe-vrij dieet gevolgd. Tijdens mijn theateropleiding had ik er veel last van, en zorgde het ook voor veel spanning in m’n lichaam. Doordat de verkramping zoveel optreedt in je buik, heeft dat zelfs op je stembanden effect uiteindelijk. 

Hoe is coeliakie bij jou ontdekt?

Jarenlang had ik last van mijn buik. Op de meest onverwachte momenten kwamen de krampen opzetten. Tijdens avondjes uit of als ik een voorstelling aan het spelen was. Het begon bijna bij me te horen. Toen ik vijf jaar geleden de hoofdrol in de musical Mary Poppins speelde, kwam het tot een dieptepunt. De lange dagen, altijd moeten presteren, continu buikpijn. Ik kon niet meer. Mijn vriend zei toen: Je gaat nú naar de huisarts.

In eerste instantie kreeg ik weinig begrip van de huisarts. Ik heb flink moeten doorzeuren voor een allergietest. Maar na de bloedtest was het eigenlijk meteen duidelijk. En de darmbiopt in het ziekenhuis bevestigde de uitslag: coeliakie. Hoewel dit zeker geen gemakkelijk ziektebeeld is, viel er toch een last van mijn schouders. Eindelijk kon ik er iets aan doen!

(Bron: Schär)

Het herstel

Hoe was de overgang van glutenvol naar glutenvrij eten voor jou?

Ik vond de overgang in het begin heel lastig. Ik kon het bijna niet geloven dat ik zoveel dingen nooit meer mocht eten. Ik kan me herinneren dat ik het wel drie keer aan de arts gevraagd heb “ Maar echt NOOIT meer?”. En ik weet nog zo goed dat ik voor het eerst naar de supermarkt ging. Ik had al m’n moed bij elkaar geraapt om iets heel lekkers voor mezelf te gaan maken en ik dacht met sushi heel slim bezig te zijn. Ik kon wel janken toen ik op de soja-saus en de rijstazijn ook gluten zag staan. Ik had het idee dat er gewoon geen opties waren. Ik was ten einde raad. De eerste periode heb ik veel glutenvrije pasta gegeten en simpele rijstgerechten. Als je me vraagt wat ik het moeilijkste vond, dat is dat deze hele overgangsperiode. Dat je bij praktisch ieder gerecht of ingrediënt nog moet opzoeken of het gluten zou kunnen bevatten. En dan vooral zodra je buiten de deur gaat eten. Dat driekwart van de eettentjes al afvallen als je met je vriend ergens gaat eten. 

Wat vond je moeilijk en wat vond je makkelijk?

Het moeilijkste vond ik dat ik geen vers brood en verse pizza meer mocht. Alle frituurhapjes gaan me wat makkelijker af, omdat patat wel nog steeds mag soms 🙂 

Verdwenen je klachten snel of juist niet?

Ik had al vrij snel nauwelijks nog kramp in m’n buik. Wel heb ik de eerste periode nog erg veel last gehad van m’n huid. En ik had geloof ik pas na een half jaar het gevoel dat het echt beter ging met mijn darmen. Dat merkte ik dat vooral bij het naar de wc gaan.

Een leven met coeliakie

Heb je er bewust voor gekozen om met je coeliakie in de openbaarheid te treden?

Als mensen met mij over coeliakie willen praten of dingen willen vragen, vind ik het fijn om erover te kunnen delen. Het is niet zo dat ik mijzelf als boegbeeld naar voren wil gooien. Ook omdat de uitingen en consequenties voor iedereen zo verschillend zijn. Je hoort soms zulke heftige verhalen. Maar voor mijzelf zie ik geen reden om er geheimzinnig over te doen. Schär heeft mij benaderd en ik hoop dat ik wellicht een heel klein steentje kan bijdragen aan de bekendheid van coeliakie. 

Houd jij je streng aan het dieet? Is het met jouw leven mogelijk om je streng aan het dieet te houden?

Ik houd me heel streng aan mijn dieet. Als ik in een theatervoorstelling speel, is het sowieso gebruikelijk dat iedereen zijn of haar eigen eten mee brengt. Meestal word er alleen in de periode voorafgaand aan de première eten verzorgd. Ik kook dus eigenlijk altijd zelf. Bij een filmset is er wel altijd een cateraar en is het eten over het algemeen heel goed verzorgd. De catering is altijd goed op de hoogte van alle allergieën van de gehele cast en crew van de set. Het is ook in het belang van de productie dat iedereen gezond en fit blijft.

Ik vind het niet heel makkelijk om op het laatste moment iets glutenvrij te krijgen in een theater. Hoewel dat per theater wel kan verschillen. Als ik zelf niks bij me heb, eindig ik vaak met een simpele salade van een supermarkt of eventueel uit een keuken van het theater of nabij restaurant. 

Wat voor klachten heb je als je wel gluten hebt gegeten?

Als ik wel gluten heb gegeten, krijg ik een soort koortsaanval en moet ik rennen naar de wc… De reactie is heftiger naarmate ik meer heb binnen gekregen geloof ik. Ik heb een tijdje geleden twee dagen ziek op bed gelegen met misselijkheid en veel overgeven.  

Neem je wel eens risico of vermijd je die juist in bepaalde gevallen?

Ik bedoel: Ik ga regelmatig uit eten. Ook al gaat het soms fout (een klein beetje fout tot erg fout). Dat risico neem ik. Misschien naïef, maar ik vertrouw op mijn voorgevoel. (En als ik die negeer, gaat het meestal fout).
Maar, als ik een bewonersavond voor mijn werk heb, ga ik daarvoor nooit uit eten. Ik wil niet het risico nemen dat ik me die avond niet goed voel of zelfs ziek wordt.
Hoe doe jij dat?

Als ik hele belangrijke dingen heb voor m’n werk en ik echt moet presteren, probeer ik van te voren heel veel zelf te koken en niet uit eten te gaan. Om geen risico te nemen. Daarnaast neem ik wel eens risico en dan gaat het soms maar een beetje fout, maar dan ben ik niet altijd dagenlang ziek gelukkig. Als ik twijfel bij de catering of in een restaurant, probeer ik meestal voor de veiligste optie te gaan. Bij een cateraar betekent dat vaak iets overslaan. Gelukkig blijft er dan meestal nog genoeg over.

Mis je een specifiek glutenvol product?

Pizza was absoluut een van mijn favorieten. Maar dat is het eigenlijk nog steeds wel. Gelukkig heeft Schär een goede basispizza in haar assortiment. Maar zelf maak ik ook graag pizza’s. Ik vind het leuk om met verschillende bodems te experimenteren. Laatst heb ik een bodem van bloemkool gemaakt en dat was heel erg lekker! En een kaassoufflé was ook altijd wel een guilty pleasure. 

Wat vind je het lekkerste glutenvrije recept?

Oh ik vind het altijd zo lastig om iets als favoriet te betitelen. Ik heb de afgelopen jaren zoveel glutenvrije lekkernijen ontdekt. Ik vind de chocoballen (recept van Rens Kroes) heel erg lekker, en die maak ik ook graag voor mijn glutenvolle vrienden. Daarnaast vind ik tapiocameel altijd wel erg handig om redelijk snel een lekkere pizza-bodem van te kunnen maken. Een tosti met Schär Meesterbakker-brood voor de snelle lekkere hap. En ik vind het ook heel lekker om uitgebreid te koken. De laatste tijd ben ik weer met m’n plenty kookboek aan de gang. Pompoen uit de oven met een tahin-sausje. Om je vingers bij af te likken! 🙂

Dank je wel Noortje, voor je openhartige antwoorden!
Wil je meer lezen over Noortje haar glutenvrije leven? Volg haar dan blog op Schärhttp://www.schaer.com/nl/glutenvrij-leven/noortje-herlaar.

Coeliant, app voor restaurants

Begin dit jaar kwam ik in contact met 2 studenten Communication & Multimedia Design.
Zij hadden een opdracht voor het maken van een app voor een niche (een onderwerp wat 1 specifieke doelgroep aanspreekt). Of eigenlijk niet het maken van deze app, maar het onderzoeken hoe ze de app zouden opzetten. Het voorwerk, zeg maar.

Een van de studenten heeft een nichtje met coeliakie. Zij zag hoeveel moeite haar nichtje heeft met het vinden van een restaurant waar ze goed glutenvrij kan eten. Daar ontstond het idee voor een app: Simpel zoeken naar een (veilig!) restaurant voor mensen met coeliakie.

Helaas is deze app nooit gemaakt. Maar ik weet dat er verschillende ideeen zijn voor een soortgelijke app. Ik weet niet hoever het is met de uitvoering van deze apps.
Misschien hebben de makers iets aan het onderzoek van Denise en Priscilla?
En misschien leuk om te weten: De dames kregen een 7,1 voor het verslag en filmpje.

http://web.archive.org/web/20220528082314if_/https://player.vimeo.com/video/123825429

UX Video: Coeliant from Denise Nijland on Vimeo.

7 glutenvrije pompoen recepten

Op de eerste van de maand behandel ik meestal een kookboek.
Maar nu had ik een stapel pompoenen, en vond ik inspiratie in wel 3 kookboeken en nog een paar websites.
Wat maakte ik de afgelopen tijd?

pompoen boeken

Van mijn schoonmoeder kreeg ik 2 pompoen-kookboeken. Allebei van ca. 1990. Toen veroverde de pompoen ons land. Leuke boeken om inspiratie op te doen!

Pompoen recept nr. 1: Pompoenpuree

pompoen puree

Basis voor vele andere recepten.

Neem een middelgrote  pompoen, snijd het in tweeën, lepel de zaadjes eruit.
Verwarm de oven tot 200 graden. Leg de 2 helften met de snijkant naar beneden in een schaal
Bak 30 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte van je pompoen tot het pompoenvlees zacht is.
Haal uit oven, schep het pompoenvlees eruit en prak met een vork.
Zie hier een pompoenpuree waarmee je allerlei lekkers kunt maken.

Bron: Eetlustig

De pompoenpuree kan je makkelijk invriezen en later gebruiken. Een goede manier om pompoen nog langer te kunnen bewaren!

Pompoen recept nr. 2: Pumpkin Butter

pumpkinbutter_resize

Pumpkin Butter. Voor mij klinkt het als een lekkernij. Maar ik had het nog nooit gegeten, laat staan gemaakt!

Het recept dat ik gebruikte komt zowel van Eetlustig als uit het kookboek dat ik van mijn schoonmoeder kreeg. Beiden is hetzelfde recept!

  • 450 gram pompoenpuree basis
  • 75 gram bruine basterd suiker
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/8 tl gemalen kruidnagel
  • 1/8 tl gemalen gember (djahé)
  • 125 ml appelsap

Zo maak je het:
Vermeng de puree met alle ingrediënten in een pannetje en laat het op laag vuur sudderen tot het vocht is verdampt en de saus dik is. Roer goed want op een gegeven moment is het aanbrandgevaar aanzienlijk.

Bronnen: Eetlustig en “Pompoenen, lekker mooi”

Schep de hete pumpkinbutter in schone potten. Als de pot mooi vacuum gezogen is, kan je de inhoud tijden bewaren.
(Dit geld natuurlijk niet voor de linker-pot op de foto. Hier zit te veel lucht in.)

Pompoen recept nr. 3: Haverpap met pompoen en een krokant laagje

haverpap_resize

Bron: boek Heerlijk Havermout, superfood van bij ons, Kathy Hester

Natuurlijk mag ik niet zomaar een recept uit een kookboek overnemen. Maar hij was erg lekker. Een goed begin van de dag!
– Alhoewel ik eigenlijk van een iets minder zoet ontbijt houdt. –

Mooi boek trouwens, met heerlijke havermoutrecepten. Wordt goed aangegeven welke allergenen er in zitten en voor de meeste recepten is een glutenvrij alternatief.

Pompoen recept nr. 4: Pompoen ovenschotel

pompoen-ovenschotel

Pompoen recept nr. 5: Pompoencakejes

pompoen cakejes

Dit recept is bij mij al jaren favoriet.
Sinds dit jaar vinden de kinderen het ook heerlijk. Zo lekker dat ik van dit blik er met moeite 1 kon bemachtigen. Terwijl wij in de moestuin aan het snoeien waren, trokken zij worteltjes en aten cakejes. 😉

Het recept kan je natuurlijk vinden op de site van Jeandrine: http://www.jeandrine.nl/cake/ -> Bijna onderaan staat het recept voor de pompoencake. Ik maakte er cupcakes van en deed de helft met rozijntjes ipv walnoten.

Pompoen recept nr. 6: Pompoenzaadjes

pompoen zaadjes_resize

Bewaar de zaadjes, die kun je in de oven op lage temperatuur drogen, de vogels zullen je dankbaar zijn!
Ook kun je ze daarna roosteren met wat kruiden en specerijen en ze zelf opknabbelen maar dat gepruts laat ik maar achter me.

Bron: Eetlustig

Pompoen recept nr. 7: Pompoensoep

Tijdens het oogstfeest van de moestuin maakte ik pompoensoep van de vers geplukte pompoen.
Het was een heel simpel recept, en iedereen vond het erg lekker:

  • 1 pompoen, in stukken, zaden en draden verwijderd (schil mag blijven zitten)
  • een hand vol verse maggi
  • 1 bouillonblokje
  • peper en zout naar smaak

Doe de ingredienten in een grote pan.
Voeg water toe zodat alles net onder staat.
Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten doorkoken.
Pureer de soep met de staafmixer.

Eet smakelijk!

Wat wil ik nog maken?

pompoen-zoetzuur, pompoen mango smoothie, pompoenstoofschotel, Thanksgiving-pompoen, pompoenquiche, pompoenrisotto, …