Glutenfout op personeelsuitje

Weten jullie nog dat ik in 2013 ziek werd op een personeelsuitje?
Ondanks dat ik goede voorbereidingen had getroffen, werd ik dit jaar weer ziek…

Morgen heb ik een personeelsuitje. We gaan ’s avonds eten bij een “all you can eat” waar ze geen rekening met kruisbesmetting houden.

Ik wil zelf iets mee nemen wat extra lekker is, zodat ik niet met een jaloerse blik naar het eten van de anderen hoef te kijken. Natuurlijk kan ik zo naar de appie om te kijken welke kant-en-klaar-maaltijden mij lekker lijken. Maar heeft iemand een top idee? Ik heb een koeltasje en daar opwarmen in de magnetron kan ook.

Naar aanleiding van deze vraag op Facebook kwamen heel veel lekkere opties binnen: pastasalade, wrap, rijstvel vullen, soep, poke bowl, sushi, salade met vissoorten, …
Uiteindelijk koos ik voor quinoasalade van de AH, een zelfgemaakte bietjes-haring-salade en een bakje fruit. Mijn eten heeft de hele dag in de koelkast van de bus gestaan.

Om 6 uur kwamen we aan bij FoodExplore in Utrecht/Maarsen. Heel veel ‘kraampjes’ waar je verschillende dingen kon eten. Even vond ik het een beetje jammer dat ik niet mee mocht doen. Want het zag er lekker uit! En volgens mij had ik bij sommige kraampjes best kunnen eten. Die met zeevruchten bijvoorbeeld. Maar ik was blij dat ik mijn eigen spullen mee had genomen en geen risico liep om ziek te worden.

Ik nam een sapje en genoot van de gesprekken met mijn collega’s. Later nam ik nog een Rivella (niet green tea, want die bevat gluten) en een kop thee.

Vlak voordat we weer naar de bus moesten, voelde ik me niet lekker. Pijnlijke buik, hartkloppingen. En eenmaal buiten kwam alles er uit. Ik heb 1 keer over gegeven en voelde me daarna weer beter.

Ik ben met de auto naar huis gebracht. Was daarna nog een beetje gammel en een zweem van misselijkheid. Maar gelukkig was het niet zo erg als bij dat personeelsuitje op Texel, waar ik wel 20 keer de wc van alle kanten heb gezien en daarna nog een paar dagen ziek in bed lag.

Mijn collega had gezien dat de sapjes in dezelfde machine werden gemaakt als de smoothies (met granen). Heb ik last gehad van mijn mango-sapje, heb ik toch de verkeerde Rivella gepakt, had ik toch last van de quinoa-salade die weliswaar niet meer als glutenvrij wordt aangegeven maar waar ik nooit last van heb? Of had ik toch ergens anders last van?
Volgende personeelsuitje nog beter oppassen…

Steeds minder coeliakiepatienten zonder antistoffen

15% van de volwassenen maakt geen coeliakie-antistoffen aan, maar heeft wel darmbeschadiging.

schreef ik begin van deze maand nog in mijn verzamelblog over het ontwikkelen van coeliakieIk verwees naar een artikel van 17 mei 2016 van een groep wetenschappers in The American Journal of Gastroenterology. Nu is er nieuw onderzoek, waarin gesteld wordt dat slechts 3 tot 5% van alle coeliakiepatienten geen antistoffen heeft.

bron foto

“Geen antistoffen in het bloed, maar toch beschadigde darmen vanwege coeliakie? Dat is behoorlijk zeldzaam, stellen Italiaanse en Britse coeliakie-experts. Ze schatten dat het voorkomt bij 3 tot 5% van alle coeliakiepatiënten. In het verleden lag het percentage coeliakiepatiënten met een negatieve bloedtest hoger, 10 tot 20%. Sinds een jaar of vijftien zijn de bloedtesten beter geworden en kunnen deze met meer zekerheid coeliakie voorspellen. Althans, bij patiënten die nog gewoon gluten eten. De antistoffen gaan bij mensen die wel antistoffen in hun bloed hebben omlaag zodra ze stoppen met gluten eten. Daarom is het belangrijk om eerst een echte diagnose te hebben, en daarna pas over te stappen op een glutenvrij dieet.

Als de darmvlokken beschadigd zijn, hoeft dat niet meteen te wijzen op coeliakie. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, een andere ziekte (zoals HIV, tuberculose en andere auto-immuunaandoeningen), het gebruik van medicijnen die de darmen aantasten (zoals NSAID – ontstekingsremmers- en de bloeddrukverlager olmesartan) of een parasiet of infectie (helicobater pylori bacterie, giardia lamblia parasiet). Het is belangrijk om alle mogelijkheden te onderzoeken, schrijven de experts, om te voorkomen dat een patiënt de verkeerde diagnose krijgt en vervolgens de verkeerde behandeling.

Seronegatieve coeliakiepatiënten zijn doorgaans op het moment van de diagnose wat ouder dan seropositieve patiënten. Ze hebben vaker klassieke coeliakieklachten zoals buikpijn, diarree en gewichtsverlies. Bij beide groepen komt een tweede of derde auto-immuunziekte regelmatig voor. De indruk bestaat dat seronegatieve coeliakiepatiënten wat korter leven, al is er nog te weinig onderzoek gedaan om daar zeker van te zijn. Ook een seronegatieve coeliakiepatiënt doet er goed aan glutenvrij te eten, zodat de darmvlokken kunnen herstellen.

Bron: Curr Opin Gastroenterol. 2018 May;34(3):154-158. doi: 0.1097/MOG.0000000000000436.
Seronegative coeliac disease: clearing the diagnostic dilemma. Schiepatti A1, Sanders DS2, Biagi F1.”

Mijn Bron: Tine op het coeliakieforum

Facebook-berichten juni ’18

Op mijn Facebookpagina komen veel tips langs. Vaak tips die niet apart op mijn website komen. Daarom verzamel ik ze maandelijks hier. Met deze maand onder andere heel veel leuke, glutenvrije lijstjes, glutenvrij op Terschelling en glutenvrij bier.

Lijstjes voor de zomervakantie

glutenvrij-zakynthos

De eerste schoolvakanties zijn begonnen!
Ga je op vakantie, of blijf je thuis? Misschien kunnen deze lijstjes je helpen?

– En kijk tenslotte eens naar deze lijst met glutenvrije ervaringen van bloggers in heel veel Europese steden: https://ikbenglutenvrij.nl/glutenvrij-vakantie/

Glutenvrij Terschelling

Weet je dat je op Terschelling heel goed glutenvrij kunt eten? Zoals de Burning love burger, op de foto. Maar ook poffertjes in de haven, nacho’s op het strand en heerlijke broodjes bij De Walvis. Lees snel verder!

glutenvrij-burning-love-burger

Glutenvrij uit eten

Deze maand plaatste ik een artikel met alle restaurants waar ik dit jaar heb gegeten. Maar ik was er nog 1 vergeten ?: De Colonie ‘s-Graveland.

Lees het artikel nog een keer.

centraal-ketelhuis-glutenvrij

Eerste hulp bij coeliakie

Ken je mijn “Eerste hulp bij coeliakie” al? In 18 stappen op weg naar een glutenvrij dieet. Ook handig voor mensen die al een tijdje glutenvrij leven.

help-coeliakie

Lekker glutenvrij bier (1)

Dit vind ik nog eens een lekker biertje! Lekker kruidig.
Van DauraDamm via hellobier.nl

Glutenvrij op Schiphol

Emmy’s glutenvrij:

Deze in de groep Glutenvrij op Reis gezien, ik had geen idee dat er inmiddels zo veel opties waren. Klik op de linkjes “vóór” en “na” de security check en klik dan door op de verschillende restaurants voor meer info. Er staat niet overal exact aangegeven wat mogelijk is, maar er zijn voldoende opties om op Schiphol op verder onderzoek uit te gaan. Hier worden we blij van!

Roze koeken

“Mama, ik heb 2 roze koeken voor jullie gekocht voor 3 euro. En 6 voor ons voor 1 euro.” 🙂

Lekker glutenvrij bier (2)

Afgelopen vrijdag was de bierproeverij georganiseerd door Bierwinkel Hop en Rianne Witteveen. Helaas kon ik er niet bij zijn. Maar zo te lezen was het top! Op naar de volgende keer.