Naar aanleiding van mijn glutenfout op Texel, vroegen veel collega’s waar ik last van heb en hoelang dat duurt. Bij iedereen met coeliakie is dat anders. Sommigen hebben haast nergens last van. Anderen liggen dagen lang in bed. En alles wat er tussen zit.
Ik werk bij een kleine gemeente in het midden van het land. 1 keer per jaar hebben we een personeelsuitje. Vorig jaar was dat binnen onze eigen, mooie gemeente. Nu gingen we naar Texel!
Om 7 uur ’s ochtends vertrokken de 2 bussen. Aan boord waren broodjes, koffie en koek. Speciaal voor mij was er voor glutenvrij eten gezorgd!
Helaas, de koek bleek niet glutenvrij. Al op de boot voelde ik me niet lekker. En aangekomen in Oudeschild kon ik nog net de bus uitkomen. Op de stoep heb ik overgegeven. En daarna nog een aantal keer in de wc van museum Kaap Skil….
Na zo’n 2 uur, toen ik me weer goed genoeg voelde om te reizen, heeft een collega mij weer helemaal naar huis gebracht.
Jammer van het uitje!
Maar ik vind het ook zo jammer voor mijn collega’s, die zo goed hun best hebben gedaan om een glutenvrije dag voor mij te verzorgen… Ik kreeg zelfs nog een bos bloemen: Succes met het herstel!
________________________
De koeken kwamen van een bekende bakker uit het Gooi. Deze bakker heeft 1 bakkerij met 3 verkoop vestigingen. Ik belde met de ene vestiging. Ik dacht dat ze daar gekocht waren. De mevrouw vertelde dat zij wel glutenvrij brood verkopen, maar dat maken ze niet zelf, want dan kunnen ze niet garanderen dat het glutenvrij is. Zij maken wel spelt-koeken, maar deze worden niet als glutenvrij verkocht.
De vrouw van mijn collega ging naar de vestiging waar ze de koeken had gekocht. Zij houden bij hoog en bij laag vol dat de koeken glutenvrij zijn… Jammer!
Jacqueline liet een bericht achter op mijn site. Daarin vertelde ze over de thermomix en haar website Jax thermomix recepten. Maar aandacht was gewekt.
De Thermomix is een keukenrobot. Hij kan wegen, hakken, mixen, kloppen, snijden, malen, raspen, kneden, mengen, hij kookt of stoomt en wast zichzelf nagenoeg automatisch.
Op Jacqueline d’r website staan veel recepten met deze Thermomix. Het ziet er simpel (en puur!) uit. Een vriendin van Jacqueline heeft coeliakie, daarom is zij ook op zoek naar glutenvrij. Ze heeft o.a. een interessante blogpost over glutenvrije meelsoorten. Daarnaast heeft ze een aantal glutenvrije recepten, zoals een magische bonencake, een glutenvrije pizza (waarbij ze het meel zelf maalt) en browniesplits met pindacreme. Maar veel andere recepten zijn ook glutenvrij (of makkelijk glutenvrij te maken).
Die website, die blijf ik volgen. En de Thermomix? Misschien, ooit. Ook de prijs schikt mij af (€ 1028,50) Nu maak ik de recepten (ook van Jacqueline) nog op de ouderwetse manier!
In de liefde ben ik erg standvastig: Op mijn 16e leerde ik mijn eerste vriend kennen. Wij hadden 3,5 jaar een relatie. Twee weken na het beëindigen van die relatie, zoende ik met mijn huidige lief. Wij zijn nu al 16 jaar gelukkig samen. En toch keek ik zojuist op een datingsite…
Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in datingsites. Van Lexa hoorde ik pas toen het genoemd werd in een lied voor het gelukkige bruidspaar. Tot ik via twitter van Juliette hoorde over Glutenfreesingles.
Een datingsite voor glutenvrije mensen? Is daar markt voor? Ik kan op de site nergens vinden uit welk land deze site komt. Maar ik vermoed de VS. De site is ook niet alleen gericht op mensen met coeliakie, maar ook op mensen die denken dat het sowieso gezond is om gluten te laten staan. Die mengeling gaat vaak niet goed. Zie ook mijn blogs ‘glutenvrij of glutenarm’ en ‘ziek van glutenvrije workshop’.
Mijn lief is meegegroeid in de weg naar de diagnose, in de zoektocht naar een glutenvrij leven dat bij ons past. Het scheelt daarbij heel veel dat hij erg geïnteresseerd is in voeding, lekker kookt, al haast nooit pakjes en zakjes gebruikte en weet wat de ingrediënten van een product zijn. (Vaak kom ik mensen tegen die niet eens weten waar pasta van gemaakt is, laat staan dat ze zelf een pastasaus kunnen maken?)
Maar als je gaat daten, hoe ga je dan om met je coeliakie? Hoe doe je dat met vertellen dat je een ‘ziekte’ hebt, vertellen wat glutenvrij is, zoenen? – Op het coeliakieforum vind je het topic coeliakie en daten waar veel tips staan. –
Ik denk dat het fijn is om te daten met een potentiele partner die je niet alles uit hoeft te leggen, die niet alles moet aanpassen als jij eens komt eten, die snapt waar jij tegen aan loopt. Daten is immers al spannend genoeg!
Suzanne schrijft ‘laatst heb je een lijstje met favoriet avondeten gemaakt. Wellicht ook een idee voor t ontbijt?’.
Leuk idee!
De blog die Suzanne bedoelt gaat om een goed gevulde voorraadkast. Ik maakte een lijst van 11 maaltijden, waarvan ik zeker weet dat mijn gezin die ook echt lekker vindt. Hiervan hebben wij de ingredienten bijna altijd in huis. (Klik hier voor de blog)
Hierbij een lijst met favoriete ontbijtjes van Mirthe:
Op vakantie maakten wij regelmatig uitstapjes. Man en kleuter hadden dan vaak een broodje mee. Maar zoals jullie wel weten, verkruimeld glutenvrij brood snel. Zeker als het een paar uur mee-hobbelt in een rugtas. Wij hadden dus geen brood mee. Maar wat dan wel? Hierbij een lijst met dingen die regelmatig wel in onze rugzak te vinden waren:
Ik zeg het regelmatig: Lezen, lezen, lezen. Etiketten moet je blijven lezen. Waar je het niet verwacht, kunnen gluten in zitten. Wat voorheen glutenvrij was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Natuurlijk zijn er hulpjes om glutenvrije artikelen te vinden, zoals diverse apps en de artikelenlijst die je bij veel winkels kan vinden. Maar lezen blijft belangrijk. Hoe lees je eigenlijk zo’n etiket, waar moet je op letten?
De ingrediëntendeclaratie op etiketten van verpakte producten geeft belangrijke informatie. Alle ingrediënten die zijn gebruikt bij de productie worden vermeld. Kent u een product al, let dan vooral goed op als op de verpakking van een product de aanduiding ‘vernieuwd’ staat. Dit kan erop wijzen dat de samenstelling van het product is veranderd.
Niet glutenvrij
Tarwe, rogge, gerst
Haver (tenzij afkomstig uit een glutenvrije haverketen)
Spelt, kamut, triticale
Tarwemeel, griesmeel
Tarwebloem, tarwemout
Zemelen, grutten
Couscous, bulgur, seitan
Roggemeel, roggebloem
Havermout, havervlokken, havermeel (tenzij afkomstig uit een glutenvrije haverketen)
Gort, gerstemoutbloem, parelgort
Muesli, cruesli
Deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, mie
Paneermeel
‘bevat gluten’
‘bevat sporen van gluten’
Wel glutenvrij
Zetmeel en gemodificeerd zetmeel Sinds 2000 moeten fabrikanten op het etiket vermelden of het gebruikte zetmeel afkomstig is van een glutenbevattend graan, zoals tarwe. Heeft de fabrikant maïs- of rijstzetmeel gebruikt, dan is de aanduiding zetmeel of gemodificeerd zetmeel voldoende. Dit zetmeel bevat van nature geen gluten.
Glutenvrije (dieet)producten bevatten soms tarwezetmeel. Dit tarwezetmeel is bewerkt. De gluten zijn er zoveel mogelijk uitgehaald. Als een product dit type tarwezetmeel bevat en het glutengehalte onder de norm (Codex Alimentarius, Europese Verordening EG 41/2009) ligt, dan mag het product glutenvrij worden genoemd. Omdat het product niet 100% glutenvrij is, is dit misschien verwarrend. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen met coeliakie dit zonder problemen kunnen eten. Het kan voorkomen dat het gehalte aan gluten voor iemand toch te veel is, ook al is het wettelijk toegestaan. In dat geval bieden alleen producten die van nature glutenvrij zijn uitkomst.
Wordt geproduceerd in een fabriek waar ook gluten worden verwerkt Kan sporen van gluten bevatten
Sommige mensen met coeliakie kiezen er voor om dit wel te eten. Sommige mensen met coeliakie kiezen er voor om dit niet te eten. Lees het artikel Kan sporen van gluten bevatten om hier zelf een keuze in te maken. Wij eten het wel, maar niet te vaak en niet te veel.
Wat betekent glutenvrij? Glutenvrij betekent letterlijk ‘geen gluten’. Voor veel glutenvrije dieetproducten is dit in de praktijk niet haalbaar. De norm voor ‘glutenvrij’ is vastgesteld in de Europese Verordening (EG) nr. 41/2009 en is kleiner dan 20 mg gluten per kg product. Hierin is de Codex Alimentarius voor glutenvrije dieetproducten overgenomen.
Elke week mogen wij een groentepakket ophalen. De laatste weken zit daar veel bladgroenten in: ijsbergsla, eikenbladsla, botersla, andijvie (chineese kool). Ik ben gek op sla, maar de rest van de familie niet. En omdat elke dag een lekkere salade ook mij wat te veel werd, ben ik (min of meer gedwongen?) begonnen om de sla anders te verwerken: In groene smoothies! – Nu ben ik opeens hip 😉 –
Mijn eerste groene smoothie was niet zo’n succes. 2 handjes sla en een halve banaan. Mwah..
Maar bij mijn tweede groene smoothie had ik het door: Ik moet ook kruiden toevoegen! 3 handjes sla, een paar stukjes verse ananas, een halve appel, een halve banaan en een stuk gember. Mmmm!
Ik was op zoek naar lekkere recepten, maar heb het eigenlijk zelf al uitgevonden. Gelukkig kom ik ook andere goede tips tegen. Op Voed Zo vind ik een interessant stuk: Groene smoothies: hoe houden we het leuk (=gevarieerd).
Ook op Eet goed, Voel je goed vind ik een interessant stuk: Wat doe jij in je groene smoothie?
De komende tijd ga ik aan mijn smoothies toevoegen: cacao, kaneel, speculaaskruiden, vanille, komijn, koriander, gember, basilicum, (brandnetel); gedroogde dadel, abricoosjes, rozijnen; wortel, venkel, avocado, bietjes; chiazaad, lijnzaad, boekweitvlokken.